Skip to main content

Seafood Murah di Pasar Malam Kota Kinabalu!

Assalamualaikum

Makan makanan laut murah-murah di pasar malam | Ya hanya di KK, orang bilanglah. 
Yang teringin makan makanan laut pelbagai jenis tu tapi punya budget terhad? Boleh je pegi ke Pasar Malam Philipines di Bandar Kota Kinabalu.
Tempat ni menjadi tumpuan pelancong luar yang ingin merasa sendiri keenakkan makanan laut segar2 gitu. 
Taste dia?? Lebih kurang ja dengan restoran seafood mewah yang ada di sekitar Kota Kinabalu dan Tuaran.
Yang membezakan cumalah persekitarannya. 

Tempat ni bukan saja dikunjungi oleh pelancong luar tetapi penduduk tempatan juga. Harga murah dan sedap, siapa yang tak mahu kan. πŸ˜€

Sebenarnya kali terakhir aku makan di pasar malam ni ialah zaman aku bercinta cintun dengan hubby. Masa tu belum kahwin lagi. Selalu ja kami lepak di sini sebab murah kan hehe. 
Masa tu pasar malam ni belum tersusun lagi seperti sekarang ni. 
Berbeza dengan apa yang lihat hari tu. Tersusun atur, kemas dan selesa. Mungkin sebab nak menarik perhatian para pelancong. 

1st time tau kami masuk kat kawasan pasar malam ni semenjak dah beranak 3 ni. Kesian anak-anak agak jakuns sedikit sebab Umi dan Babanya tak pernah bawa. Huhu
Tapi kan bukan anak2 ja yang jakuns, aku sendiri terkejut tengok pelbagai jenis makanan laut segar yang ada dijual di sini. Ada yang dah dipanggang, digoreng dan korang boleh juga suruh dorang masak ikut menu yang disediakan oleh gerai2 tu.


Udang gebu gebas! Satu cucuk tu RM10. Udang ni sedap tau, isi manis ja sebab dipanggang segar.

Ketam rebus ke panggang ni .. aku konpius tapi yang penting sedap. 1 bekas saiz kecik2 tu dalam RM18 tapi kalau tak mau ambil banyak, ambil 2 ekor saiz sederhana RM10. 

Sotong panggang ... secucuk RM10. Ni aku nak bagitau kat korang, harus cuba. Sedap ya ampun. Isi kenyal2 segar. Hah camna tu. Hehe .. yang penting senang kunyah walaupun masih tekstur sotong. 

Udang galah ... yang ni seekor dalam RM10 sebab besar tau. Abaikan tangan yang sedang menunjuk tu. 

Ikan Putih bakar. Saiz sederhana camni kami cuma bayar RM15. Korang bayangkan harga kalau kat restoran seafood .. agaknya dah sampai puluh2 ringgit. Ikan Putih ni sedap bila dibakar .. manis ja isinya. 

Ada juga Kinilau ataupun Hinava .. makanan tradisi orang Sabah. Ni isi ikan mentah yang dimasak menggunakan asam cuka dan juga bahan2 lain seperti halia, bawang besar, lada merah dan tomato. Sedap ko. Ni makan dengan nasi putih pun sedap .. terangkat gitu

Ni 1st time anak2 aku makan kat sini. Kira pengalaman baru untuk dorang lah. Selalu makan dalam restoran ja. Abaikan tangan yang tengah ambik sotong tu.

Licin dikerjakan oleh kami 5 beranak hehe

Mesti korang nak tahu berapa kami bayar hari tu ... Γ¬kan putih bakar saiz sederhana, udang panggang secucuk, sotong panggang saiz kecik secucuk, ketam rebus 2 ekor saiz sederhana dan sepinggan kinilau @ hinava + 4 pinggan nasi putih + 4 botol kecil mineral water ... 😊 ongkos kesemuanya adalah RM64.00 
Korang rasa murah ke tak ?? 

So korang yang berkunjung ke KK, jangan lupa try test makan kat Pasar Malam di sini. Jangan risau tentang kebersihannya. Sekarang dah teratur kemas. Korang tinggal pilih ja gerai yang korang rasa selesa nak makan. Bab minuman pula, aku suggest korang order mineral atau minuman dalam tin/botol. 
Bukan apa, aku dari dulu tak berapa sure dengan kebersihan air minuman yang dibuat di pasar malam. Kalau makanan aku ok tapi kena tengok keadaan gerai tu juga. 
Murah murah juga, sedap sedap juga tapi keselamatan makanan dan minuman kena ambil kisah juga ... kan kan 😊


Comments

  1. sedapnya bila la nak smp sane

    ReplyDelete
  2. Sedapnya...tengok gambar je pun dah telan air liur.Teruja bila lihat harga murah.Insyallah bila kami jejak kaki ke sana kelak akan kami pergi ke pasar malam ni.

    ReplyDelete
  3. TERLAN-TELAN AIR LIUR kak oiiiiiii...huwaaaaa...sedap nyerr!~

    ReplyDelete
  4. kak mia yang ni di mana dekat todak atau betul2 di pasar filipin yg depan le meredien

    ReplyDelete
  5. Hihi....orang Sabah pun baru nak cuba jugak rupanya. Masa datang sini hari tu mmg banyak seafood panggang mcm tu Mia. Sekarang ni baru rasa menyesal pulak sebab tak beli huhu....

    Patutnya wajib cuba yg ni kan, yg masak masak tu kat KL pun banyak...
    Nampaknya kena pergi KK lagi ni. Jangan lupa pulak sambut ai dengan kompang nanti yeh hihi...

    ReplyDelete
  6. Bila esok2 SB gi KK, SB gi carik Mia.. Mia bawa kita ke pasar pilipin ni, okay.. Hehehee.. Murah tu rm 64 mkn ramai ramai

    ReplyDelete
  7. lamanya tak dtg sini kak mia.. mu tgu aku dtg kk..hahahahah

    ReplyDelete
  8. Aduhh kak, rindu maw mkn d cne owhh

    ReplyDelete
  9. Kejam la post ni. Kalau aku ke sana kau tunjukkan tempatnya ye

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🀣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a