Skip to main content

Seafood Murah di Pasar Malam Kota Kinabalu!

Assalamualaikum

Makan makanan laut murah-murah di pasar malam | Ya hanya di KK, orang bilanglah. 
Yang teringin makan makanan laut pelbagai jenis tu tapi punya budget terhad? Boleh je pegi ke Pasar Malam Philipines di Bandar Kota Kinabalu.
Tempat ni menjadi tumpuan pelancong luar yang ingin merasa sendiri keenakkan makanan laut segar2 gitu. 
Taste dia?? Lebih kurang ja dengan restoran seafood mewah yang ada di sekitar Kota Kinabalu dan Tuaran.
Yang membezakan cumalah persekitarannya. 

Tempat ni bukan saja dikunjungi oleh pelancong luar tetapi penduduk tempatan juga. Harga murah dan sedap, siapa yang tak mahu kan. πŸ˜€

Sebenarnya kali terakhir aku makan di pasar malam ni ialah zaman aku bercinta cintun dengan hubby. Masa tu belum kahwin lagi. Selalu ja kami lepak di sini sebab murah kan hehe. 
Masa tu pasar malam ni belum tersusun lagi seperti sekarang ni. 
Berbeza dengan apa yang lihat hari tu. Tersusun atur, kemas dan selesa. Mungkin sebab nak menarik perhatian para pelancong. 

1st time tau kami masuk kat kawasan pasar malam ni semenjak dah beranak 3 ni. Kesian anak-anak agak jakuns sedikit sebab Umi dan Babanya tak pernah bawa. Huhu
Tapi kan bukan anak2 ja yang jakuns, aku sendiri terkejut tengok pelbagai jenis makanan laut segar yang ada dijual di sini. Ada yang dah dipanggang, digoreng dan korang boleh juga suruh dorang masak ikut menu yang disediakan oleh gerai2 tu.


Udang gebu gebas! Satu cucuk tu RM10. Udang ni sedap tau, isi manis ja sebab dipanggang segar.

Ketam rebus ke panggang ni .. aku konpius tapi yang penting sedap. 1 bekas saiz kecik2 tu dalam RM18 tapi kalau tak mau ambil banyak, ambil 2 ekor saiz sederhana RM10. 

Sotong panggang ... secucuk RM10. Ni aku nak bagitau kat korang, harus cuba. Sedap ya ampun. Isi kenyal2 segar. Hah camna tu. Hehe .. yang penting senang kunyah walaupun masih tekstur sotong. 

Udang galah ... yang ni seekor dalam RM10 sebab besar tau. Abaikan tangan yang sedang menunjuk tu. 

Ikan Putih bakar. Saiz sederhana camni kami cuma bayar RM15. Korang bayangkan harga kalau kat restoran seafood .. agaknya dah sampai puluh2 ringgit. Ikan Putih ni sedap bila dibakar .. manis ja isinya. 

Ada juga Kinilau ataupun Hinava .. makanan tradisi orang Sabah. Ni isi ikan mentah yang dimasak menggunakan asam cuka dan juga bahan2 lain seperti halia, bawang besar, lada merah dan tomato. Sedap ko. Ni makan dengan nasi putih pun sedap .. terangkat gitu

Ni 1st time anak2 aku makan kat sini. Kira pengalaman baru untuk dorang lah. Selalu makan dalam restoran ja. Abaikan tangan yang tengah ambik sotong tu.

Licin dikerjakan oleh kami 5 beranak hehe

Mesti korang nak tahu berapa kami bayar hari tu ... Γ¬kan putih bakar saiz sederhana, udang panggang secucuk, sotong panggang saiz kecik secucuk, ketam rebus 2 ekor saiz sederhana dan sepinggan kinilau @ hinava + 4 pinggan nasi putih + 4 botol kecil mineral water ... 😊 ongkos kesemuanya adalah RM64.00 
Korang rasa murah ke tak ?? 

So korang yang berkunjung ke KK, jangan lupa try test makan kat Pasar Malam di sini. Jangan risau tentang kebersihannya. Sekarang dah teratur kemas. Korang tinggal pilih ja gerai yang korang rasa selesa nak makan. Bab minuman pula, aku suggest korang order mineral atau minuman dalam tin/botol. 
Bukan apa, aku dari dulu tak berapa sure dengan kebersihan air minuman yang dibuat di pasar malam. Kalau makanan aku ok tapi kena tengok keadaan gerai tu juga. 
Murah murah juga, sedap sedap juga tapi keselamatan makanan dan minuman kena ambil kisah juga ... kan kan 😊


Comments

  1. sedapnya bila la nak smp sane

    ReplyDelete
  2. Sedapnya...tengok gambar je pun dah telan air liur.Teruja bila lihat harga murah.Insyallah bila kami jejak kaki ke sana kelak akan kami pergi ke pasar malam ni.

    ReplyDelete
  3. TERLAN-TELAN AIR LIUR kak oiiiiiii...huwaaaaa...sedap nyerr!~

    ReplyDelete
  4. kak mia yang ni di mana dekat todak atau betul2 di pasar filipin yg depan le meredien

    ReplyDelete
  5. Hihi....orang Sabah pun baru nak cuba jugak rupanya. Masa datang sini hari tu mmg banyak seafood panggang mcm tu Mia. Sekarang ni baru rasa menyesal pulak sebab tak beli huhu....

    Patutnya wajib cuba yg ni kan, yg masak masak tu kat KL pun banyak...
    Nampaknya kena pergi KK lagi ni. Jangan lupa pulak sambut ai dengan kompang nanti yeh hihi...

    ReplyDelete
  6. Bila esok2 SB gi KK, SB gi carik Mia.. Mia bawa kita ke pasar pilipin ni, okay.. Hehehee.. Murah tu rm 64 mkn ramai ramai

    ReplyDelete
  7. lamanya tak dtg sini kak mia.. mu tgu aku dtg kk..hahahahah

    ReplyDelete
  8. Aduhh kak, rindu maw mkn d cne owhh

    ReplyDelete
  9. Kejam la post ni. Kalau aku ke sana kau tunjukkan tempatnya ye

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan πŸ˜‚ Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🀭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli πŸ˜…) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur πŸ˜‚ ni pertama kali kmia siang