Skip to main content

Nexus Resort & SPA Karambunai, Sabah

Assalamualaikum

Nexus Resort & SPA Karambunai | hai korang! Selamat bercuti untuk mereka yang berada di Sabah dan Sarawak. Bestnya bulan April ni, hujung minggu cuti agak panjang sikit. Minggu ni 3 hari berturut, minggu depan juga 3 hari berturut2 sebab ada 1 extra cuti (24hb tu) dan hujung minggu terakhir bulan April juga berturut 3 hari sebab isninnya adalah cuti hari pekerja + aku ambil sehari annual leave ...  sioknya kalau cerita pasal cuti ni 😆

Ok stop pasal kisah cuti, nak story pasal resort yang kami stay akhir tahun lalu. Hari tu dah kongsi foto-foto-sekitar-nexus-karambunai kan, so kira cerita penuh tentang resort ni.
Dah lama sebenarnya nak plan stay kat sini tapi asyik terbantut ja. Resort ni kira bertaraf 5* disebabkan keluasan dan kemudahan yang disediakan oleh resort ni. Segmentasi pasaran lebih tertumpu kepada pelancong luar. 
So korang boleh jangka rate bilik di resort ni kan. 
Jika ada promosi, harga bilik boleh turun serendah RM280++ tetapi kebiasaannya rate bilik dan chalet serta banglo adalah sekitar RM380 ke RM1,000 ++. 

Hari tu kami memilih untuk stay di Borneo Garden Villa dengan rate RM460++ semalam. Ya agak mahal sedikit sebab hubby nak tempat yang privacy sikit dan lebih tenang gitu. 
Boleh jak ambil bilik di Ocean Panorama tapi kira suasananya seperti tinggal di hotel tinggi dan bukannya resort .. 😁
Bukan selalu dapat stay sini so alang2 membooking biar yang puas hati dan selesa. 

Masuk jak bilik di Borneo Garden Villa, wow memang superb! Patutlah resort ni selalu buat promosi untuk mereka yang ingin berhoneymoon .. hehe





Cantik, selesa dan luas kan. Kalau boleh nak bermalasan jak dalam bilik ni tapi kesian lah pula kat anak2 kihkihkih. 


Foto sekeluarga depan bilik yang kami stay. 

Kawasan villa ni dikelilingi oleh taman kecil yang cantik. Foto-foto yang aku kongsi sebelum ni kebanyakkan diambil di sekitar taman di kawasan villa ni. 
Penggemar kamera sangat disuggest datang ke tempat ni. Sangat banyak sudut yang cantik yang korang boleh snap. Tapi kan resort ni untuk mereka yang menginap di sini, maknanya orang luar tak boleh sesuka hati masuk kat kawasan ni. Katanya untuk keselamatan dan privacy mereka yang menginap kat resort ni.

Mangsa Baba yang gila kamera. Nasib baik umi dan anaks pandai berposing hehe 

Sekali sekala Hubby pun jadi mangsa. Nak juga try test ambik gambar cantik cam hubby kuikuikui.

Basikal disediakan untuk mereka yang ingin menggunakannya. Hari tu nak juga berbasikal tapi aku agak kurang konpiden sebab dah lama tak mengayuh basikal. Tak pasal2 ada orang jatuh kolam pula hehe.

Shamzi ni ko suruhlah pose macam mana, semua pun menjadi. 


Yang ada di sekitar kawasan villa kami. Cantik kan 😍


Anak2 bila dah datang kat resort macam ni, benda yang dorang target adalah kolam mandinya. 

Towel Counter yang ada di tepi kolam. Dorang juga sediakan life jacket untuk budak2 kecil yang berenang.

Sebelum 'berkubang' pakaikan Damia life jacket .. ambil langkah berjaga walaupun kolamnya tak dalam. 

Sementara anak2 bermandi manda, Umi dan Baba berdating dulu 😅

Puaslah anak-anak mandi. Sampai kecut gitu. Maghrib baru keluar dari kolam ko. 

Oh ya .. ni nak bagitahu resort agak jauh dari bandar KK. So kalau nak makan malam memang tak sesuai nak keluar melainkan kalau ada kenderaan sendiri. Tapi korang jangan risau ada beberapa restoran yang disediakan di kawasan resort ni. Buffet dinner kat sini memang sedap. Harga? Standardlah harga makan kat resort 5*. Dim sum kat salah satu restoran kat resort ni sangat sedap. Jangan risau ianya halal. Aku dah pernah makan sekali. Puas hati gitu. 

Rate aku untuk resort ni ?? 5* 😁 

Korang rajin2 lah check kat website dorang. Selalu jak ada promosi. 

Comments

  1. Best nyer akak dan suami rajin amik gambar cantik-cantik..jeles tau..

    ReplyDelete
  2. Yaa ampunn..paling rendah pon RM280. Tapi takpa tu kan Mia, janji anak2 happy , mak babahnya pon dapat jugak berdating.

    ReplyDelete
  3. cantiknya resort ni, kena masuk whislist ni. Bayar mahal takpe asalkan servis dan bilik dia kita puas hati. :)

    ReplyDelete
  4. salam sis mia.. murah juga ye resort kat sabah... seronoknya eija dah lama teringin nak ke sabah tapi belum ade rezeki nak sampai sana

    ReplyDelete
  5. cantiknya! dulu masa study di kk ni tak sempat nak ke sini. kena tinggal kawan ahhaa. kalau tak mmg dapat dah berposing area resort ni!

    ReplyDelete
  6. memang cantik tempat ni...betul dah alang alang berjalan mesti nak tempat yang privasi

    ReplyDelete
  7. tempat cantik teknik mengambil gambar cantik...memang cantik hehe

    ReplyDelete
  8. kenapa gambar lain tak besarkan...tak puas tengok hehe

    ReplyDelete
  9. Mmg cantik dan setanding sangat lah dengan harga dia tu Mia. Amboi, ambik kesempatan berlovely dovey nampak!! Haha...

    Sesekali kena skodeng jugak En Hubby tu dengan bini dia bahhh.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang