Skip to main content

Melentur Buluh biar dari Rebungnya ..

Assalamualaikum

Melentur buluh biarlah dari rebungnya ! Jangan bila dah jadi buluh baru ko nak membentuknya .. memang tak lah kan.

Anak ibarat kain putih .. bila ko corakkan dengan cantik maka cantiklah hasilnya dan sebaliknya. 
Bila kita tulis dan cakap macam senang saja nak praktikkan tapi tunggu bila ko dah ada anak sendiri, baru tau payahnya nak besarkan anak dan pastikan ianya terdidik dengan elok.
Lebih-lebih lagi di zaman yang serba serbi mencabar ni. 

Jika dulu, anak2 akan menilai baik buruk tindakan itu daripada ibu bapa masing2. Anak2 belum lagi terdedah dengan dunia luar. Jika ada pun tv, rancangannya terhad sekali. 
Kartun dan hiburan cuma di waktu2 tertentu. Siaran tamat jam 12 mlm dan hanya bermula pagi esok. 
Sekarang ??
Siaran 24 jam ... penuh dengan rancangan hiburan. Kalau pun ada berita, 5% berita semasa 95% berita politik ... uuuupppss!.

Sebab tu lah ibu bapa merupakan watak penting yang menjadi acuan kepada anak-anak. 
Macam mana nak didik ?? Tepuk dada tanya selera .. cewah. 
Percaya atau tidak bila ko dah ada anak, secara automatik ko akan bijak mengatur dan memilih apa yang terbaik untuk anak2 ..  Bertanya kepada yang lebih berpengalaman, baca buku2 kekeluargaan, mendengar ceramah atau sesi motivasi ..
Semua ni dilakukan agar anak kita menjadi insan yang berguna, bermoral tinggi dan baik tingkah lakunya.

Sia2 segala yang kita usahakan jika kita sendiri tak memberi contoh yang baik kat anak2.

Iklan kejap ... cap umi dan anak 😁

Aku kengkononnya membebel jadi ibu bapa terbaik ... dah perfect sangat ke?
Betul mungkin kita bukan ibu bapa yang sempurna tapi jangan pernah untuk berhenti untuk berusaha jadi ibu bapa yang terbaik kan kan kan.
Ni ada beberapa tips untuk menjadi contoh terbaik untuk anak2. Korang bacalah ye. 
5 Tips Untuk jadi Ibu Bapa terbaik

Comments

  1. Sama2 kita terus baiki diri utk besarkan anak2...
    Sama2 jadi yg terbaik utk anak2..
    Insya Allah...

    ReplyDelete
  2. btl cabaran membesarkan ank ni semakin mcabar hari demi hari

    ReplyDelete
  3. Betullah tu,kalau dah jadi buluh sukar nak membentuk lagi.
    Jadi ibubapa zaman sekarang lebih mencabar sebab anak2'lebih terdedah dengan kemajuan teknologi.

    ReplyDelete
  4. Betullah tu,kalau dah jadi buluh sukar nak membentuk lagi.
    Jadi ibubapa zaman sekarang lebih mencabar sebab anak2'lebih terdedah dengan kemajuan teknologi.

    ReplyDelete
  5. Betul. Mencabar nak membesarkan anak zaman sekarang nih.

    ReplyDelete
  6. Jom sama2 perbaiki diri. dunia makin mencabar sekarang.

    ReplyDelete
  7. belum mapu jadi mak yang terbaik lagi :(

    ReplyDelete
  8. betul...bila buluh dah semakin meninggi semakin keras semakin susah untuk dilenturkan...

    ReplyDelete
  9. Pembelajaran menjadi ibu bapa yg sempurna memang tak pernah akan ada akhirnya. Berkongsi tips tidak semestinya kita adalah ibu bapa yg terbaik tapi, kita sama sama untuk mencuba menjadi yg terbaik...

    Untunglah ada suami photographer..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang