Sunday, September 17, 2017

The Art of Pairing Promenade's Mooncakes with Fragrant Chinese Tea

Assalamualaikum

Hi korang!
Rabu yang lalu tu kan, 13 September 2017 .. Kmia dijemput oleh pihak Hotel Promenade Kota Kinabalu untuk sama-sama menyaksikan pelancaran Promenade's Mooncakes in collaboration with Kinabalu Chinese Tea Art Society.
Program yang julung kali diadakan oleh pihak hotel dimana Mooncakes mereka akan dijual bersama-sama dengan Fragrant Chinese Tea yang dibekalkan oleh Chin Xi Tea Art Centre melalui Kinabalu Chinese Tea Art Society. 



Majlis ini secara rasminya dilancarkan oleh Hotel's General Manager, Mr. Hafizan Wong dan juga Dr. Danny Kok, Pengerusi Kinabalu Chinese Tea Art Society di Lobi Hotel sambil disaksikan oleh rakan-rakan media dan bloggers.


Majlis pelancaran itu menandakan bermulanya penjualan Fragrant Chinese Tea yang digandingkan bersama dengan 8 pilihan Promenade's Mooncakes yang dijual pada harga RM25.00 sebiji (atau RM98.00 sekotak yang terdapat 4 biji Mooncakes di dalamnya). Juga turut ditawarkan Signature Mini Crystal Durian Mooncakes yang akan dijual pada harga RM3.80 sebiji.
Semua jenis Mooncakes yang dikeluarkan oleh Hotel Promenade mendapat pengiktirafan sijil halal dan mempunyai kandungan bahan pengawet yang sangat sedikit yang mana menjadikan ianya sesuai untuk disimpan di peti sejuk.
Menurut Dim Sum Chef, Mr.Arthur Chew selain Hotel Promenade Kota Kinabalu, mereka juga menjual mooncakes ini di dua cawangan hotel mereka di Tawau dan juga Bintulu, Sarawak.



Selepas perasmian, semua tetamu dijemput untuk mencuba kesemua jenis mooncakes yang akan dijual bersama-sama dengan Fragrant Chinese Tea.


Mr. Hafizan Wong, Dr.Danny Kok, Ms.Anita Chung bersama jemputan lain sama-sama mencuba mooncakes

Rakan-rakan media juga tidak melepaskan peluang untuk mencuba mooncakes yang ditawarkan

Antara mooncakes yang ditawarkan oleh Hotel Promenade

Mini Crystal Musang King Durian Paste .. yang ini serius memang sedap! Tak rugi kalau korang beli

Pict credit to FB Hotel Promenade & Resort
 
Selepas sesi mencuba mooncakes, para tetamu jemputan melihat demonstrasi The Art of Preparing & Serving Chinese Tea oleh Dr.Danny Kok. Beliau juga menerangkan sejarah menarik kenapa memakan mooncake ini harus diminum bersama dengan teh. 


 

 
Acara hari tu diakhiri dengan jamuan makan tengahari di Dynasty Chinese Restaurant. Restoran ini menghidangkan pelbagai menu dimsum enak yang mempunyai sijil halal daripada Jakim.
 


Antara menu yang dihidangkan hari tu yang pastinya buat Kmia tersangatlah kenyang. hehe .. bukan senang nak dapatkan dim sum yang halal kan. Selalu ada jual kat restoran-restoran cina ja.
 
Promenade's Mooncakes akan mula dijual sehingga tarikh sebenar Pesta Kuih Bulan pada 4 Oktober 2017 (atau selagi stok masih ada) pada jam 10 pagi - 8 malam di kaunter jualan lobi hotel dan dari jam 8 malam hingga 10 malam di Dynasty Chinese Restaurant.
 
Untuk sebarang pertanyaan mengenai promosi F&B yang diadakan boleh menghubungi Promenade Cafe' / Halal Dynasty Chinese Restaurant / Lobby Lounge / Deli Corner di talian (60) (88) 252 396 / 265 555 Ext: 5107
 
atau korang boleh jenguk ke
Facebook : @promenadehotelsnresort
Instagram : @promenadehotels
 
 

 
 




Friday, September 15, 2017

CULTURAL NIGHT & FOOD FIESTA AT BTC RESTAURANT INANAM!

Assalamualaikum

Good TIMES Start With Great Foods! Tema buffet Restoran BTC yang diadakan setiap hari sabtu jam 7.00 malam hingga 11.00 malam bermula akhir bulan Ogos yang lalu.



Entertainment | Buffet | Halal Mart | "Experience Yourself" | Handicraft ... Kmia berpeluang untuk merasainya sendiri apabila diundang oleh Pihak BTC bersama beberapa Sabahan Blogger yang lain pada 9 September 2017 yang lalu.

Antara bloggers yang hadir .. Lan & JoeSharinaSuzyanaJun-ZieEca
 dan Natrah
Pict credit to Jun-Zie

Sebenarnya sebelum ni Kmia memang sudah beberapa kali makan di BTC Restoran tetapi mereka hanya menghidangkan menu a'la carte sahaja. Menurut Puan Suzie (Pengurus Jualan dan Pemasaran BTC), ini adalah projek terbaru Restoran BTC dimana terdapat pelbagai menu buffet sedap dan persembahan menarik diadakan yang pastinya memenuhi citarasa para pelanggan.
Selain dari tarian dan nyanyian, konsep Handicraft, Halal Mart dan Experience Yourself! turut diperkenalkan kepada pelanggan.

Aktiviti dan konsep baru menarik untuk para pelanggan. Kepada sesapa yang belum pernah menebar roti canai sendiri dan membuat teh tarik, jom datang ke Buffet Restoran BTC. Korang boleh mencubanya sendiri!
Pict credit to FB Kumpulan BTC Berhad


Handicraft! Pelbagai hasil kraftangan menarik ada dijual di sini
Pict credit to FB Kumpulan BTC Berhad


Halal Mart! BTC Restoran juga mempunyai kedai yang menjual pelbagai jenis kurma dan kismis. So sapa-sapa yang teringin nak makan kurma, korang datang je ke Halal Mart BTC ni.
Pict credit to FB Kumpulan BTC Berhad


Ok sekarang kita story-story pula tentang menu buffetnya.
Korang kalau pergi ke restoran yang menghidangkan buffet seperti ini, bahagian mana yang korang akan jenguk dahulu .. Kmia tentulah ke menu utamanya hehe.

Antara menu yang dihidangkan


Sambal Ikan

Ayam Bercili

Rendang Daging

Kari Ayam

Ni kira cam stir fry potato with vege gitu .. tak pasti pula apa nama menu ni tapi sedap juga

Butter Chicken

Stir Fry Mix Vege aka sayur campur tumis

Banyak kan pilihan menu dia .. tapi belum habis lagi, selain menu tempatan, ada juga western cuisine yang dihidangkan. Ada 2 pilihan spaghetti yang dihidangkan, carbonara dan juga bolognese



Dah habis round-round di menu utama, kita lihat menu pembuka selera yang ada di buffet Restoran BTC ni.



Pelbagai jenis salad dan buah-buahan sebagai hidangan pembuka selera korang. Bagi pengunjung dari luar Sabah yang ingin merasa makanan tempatan orang Sabah, 2 hidangan tempatan yang terkenal ada dihidangkan di sini. Korang harus mencuba Tuhau dan Jeruk Bambangan!

Selesai makan yang berat-berat tu semua, masa untuk melihat hidangan pencuci mulutnya. Pelbagai jenis kuih muih dan juga kek yang pasti buat korang teruja. 





Ada roti jala, karipap, nona manis, bingka ubi, pulut panggang, roti bakar yang dihidangkan bersama sup cendawan ... banyak dan sedap-sedap belaka sampaikan korang tak pasti nak pilih mana yang nak dimakan dulu hahaha ... kalau ditanya Kmia, tentu-tentulah Kmia pilih yang paling Kmia suka, kuih bingka ubi. Sedapnyaaaaaa.
Tapi kan tak lengkap kalau makan kuih muih tu semua kalau tak ada secawan teh tarik kaw panas.

Pekat likat gitu .. serius memang kaw! dan sedap

Sudut minuman ... ada teh tarik, ada jus dan juga ABC

Dah namanya Cultural Night .. sambil-sambil menjamu selera para pengunjung juga dihiburkan dengan persembahan tarian tradisional dan juga nyanyian.



Persembahan tarian tradisional oleh Art Collection

Persembahan busker oleh styna AKUSTIK Rangers.
Pict Credit to FB Kumpulan BTC Berhad

Semasa persembahan, para pengunjung juga diajak ke pentas untuk sama-sama menari tarian tradisional ini. Dan yang mempunyai bakat terpendam dalam nyanyian juga boleh menyumbangkan lagu.
Bagi mereka yang membawa anak-anak kecil, jangan risau sebab mereka juga akan turut terhibur dengan persembahan 'clown' dan kemunculan 'adiwira'. 


Kegembiraan kanak-kanak ribena jumpa iron man!
Pict credit to Jun-Zie

Pendek kata semua pun akan terhibur, makan pun senang hati dan relaks. So apa lagi, cepatan kamu orang book tempat. Bawa suami isteri, anak-anak, datuk nenek, satu keluarga, kawan-kawan .. santai-santai hujung minggu di Buffet Restoran BTC Inanam (setiap sabtu bermula jam 7.00 malam hingga 11.00 malam).

Harga Buffet
Dewasa : RM45 per pax
Kanak-Kanak : RM20 per pax
Bawah 5 tahun : Percuma
*Menu buffet akan ditukar setiap minggu

Lokasi Restoran
Lot 5, Tingkat Bawah, Nountun Baru, Batu 5 1/2 Inanam, 88450 Kota Kinabalu, Sabah

Untuk tempahan dan pertanyaan
Puan Suzie @ 016 442 8276
En Saul Hamed @ 013 851 2082

Facebook dan Instagram
IG kumpulan_btc_berhad
FB Kumpulan BTC Berhad







Tuesday, September 12, 2017

Bertukar ke dot com!

Assalamualaikum

Hi korang!

A'a ada bah sini Kmia .... diam-diam ja merenung bulan. Susah ni kalau kebizian memanjang. Banyak cerita tapi tukang taipnya ni malas. 

Korang tau tak ... diam tak diam, blog suam suam kuku ni nak mencecah 10 tahun dah usianya. Bulan 10 ni ... kalau budak dah masuk darjah 4. Hehe
Blog on off .. sekejap tenggelam timbul. Page view pula kalau ada kalanya mencecah ribuan view dalam sehari tapi ada masanya sehari nda sampai pun 50 orang yang view blog ni. 
Tapi alhamdulillah .. masih bertahan hingga ke hari ini. 
Thank you lah buat korang yang sudi membaca blog ni. Dan sori lah kalau hampakan korang sebab selalu tak ada entri baru 😅

Dan sempena usia yang mencecah 10 tahun ni, Kmia ambil keputusan untuk bertukar ke dot com
Nak juga merasa ada domain sendiri 😁
Dengan bantuan blogger Rahmad sebab Kmia kurang paham bab2 tukar domain ni. Sekejap ja ko link blogspot ni bertukar www.miakassim.com

Sempena nama sendiri kononnya. Lagipun IG dan FB juga guna nama ni so senanglah orang nak ingat kan .. kan 


Punyalah lama guna shumie-dz.blogspot.com tu, dekat 10 tahun. 
Shumie tu sempena nama Shumi anak pertama Kmia .. dan Dz tu sempena nama hubby gitu Dzuhardy. 

Harap-harap lepas bertukar dot com ni, mood kerajinan tu datang balik. 
Tambah-tambah lagi bila tetiba owner blog ni hehe banyak dapat jemputan untuk food review, macam tau2 ja Kmia suka makan (jangan terkejut tetiba Kmia sedikit gebus nanti 😂😂).

Credit to Lan & Joe dari curiostraveller.com sebab bagi peluang blog ni untuk pergi jauh dan lebih dikenali. Cewah berucap-ucap pula macam menang anugerah. 
But seriously thanks guys!

So jangan pernah jemu untuk berkunjung ke sini 😉




Thursday, September 7, 2017

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Assalamualaikum

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih dikenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantiketuntukmati dan dalam erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki menjelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.

Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantiketuntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengelilingi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allhamdulillah Orang Sabah Bagus Bah !!!!




Kami orang Sabah Support Zaki Bijak!

Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau ternampak beliau jangan segan-segan hulurkan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusiaan itu lebih bermakna.

Jom kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantiketuntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan ( mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh lah berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com