Featured Slider

WEEKEND BARBECUE DINNER BUFFET di Tangerin, The Palace Hotel Kota Kinabalu

Hi korang ! Ni ada berita baik Kmia nak kongsikan untuk mereka yang sangat suka makan hehe .. the food lover gitu. Terutama mereka yang gemarkan makanan panggang-panggang dan digrill-grill gitu. Kmia dah cuba so haruslah uar-uarkan jika ada benda sedap kan 😜


Bermula 5 Julai 2019 hari tu, The Palace Hotel Kota Kinabalu menawarkan kepada para pelanggannya hidangan buffet berkonsepkan barbecue pada setiap hari Jumaat dan Sabtu.



Para pelanggan boleh menikmati buffet ini bermula dari jam 6.30 petang hingga 10.30 malam di Tangerine Restaurant, The Palace Hotel Kota Kinabalu.


Kesemua makanan yang dihidangkan di Weekend Barbecue Dinner Buffet ini mendapat pengiktirafan halal dari Jakim. Jadi korang bolehlah menikmatinya tanpa was-was gitu.

Apa yang korang boleh makan di buffet ni? Sudah tentulah pelbagai hidangan barbecue yang dipanggang segar semasa sepanjang masa buffet.


Kepak ayam ada, kambing ada, daging lembu pun ada .. sea food pun ada. Tinggal korang pilih dan dipanggang.

Proses memanggang gitu. Korang tinggal tunggu dan makan hehe

Kepak Ayam Panggang! Tengok gambar ni, Kmia pula yang rasa craving balik



Selain daripada makanan yang dipanggang, terdapat juga hidangan lain ditawarkan untuk korang nikmati bersama-sama menu utama tadi.




Antara main course yang dihidangkan hari tu. Favourite Kmia, Spaghetti Aglio Olio .. sangat match gandingan bersama-sama dengan hidangan grill tu semua. 

Spaghetti Aglio Olio


Satu lagi favourite Kmia, Baked Mussel. Dimakan pula bersama-sama salsa sauce, perggghh mantap gitu. 




Menu berat-berat ja ada? Ada bah juga salad dan appertizer nya.

Salad Corner

Lagi appertizer menu yang sedap

Kalau dibahagian ni, Kmia tertarik dengan Pamelo Saladnya. Sedap! Gaya hidangan pun menarik.

Pamelo Salad

Dah habis makan tu semua, kita ke ruangan dessertnya pula. Ada pelbagai jenis manisan terdiri daripada kek, kuih muih melayu dan juga ABC ditawarkan kepada pelanggan.

Dessert Corner

Rambang mata memilih nak makan apa. Kmia punya pilihan tentu-tentulah Cheese Cakenya. Rasa cheesenya tak heavy .. cukup rasa gitu

Cheese Cake

Sebenarnya ada pelbagai lagi menu lain dihidangkan di Weekend Barbecue Buffet Dinner ni. Kalau Kmia cerita satu persatu memang penatlah korang membacanya. Jadi adalah lebih baik jika korang sendiri datang ke Tangerine dan mencuba sendiri hidangan buffet ini.

Harga??? Untuk menikmati kesemua hidangan ini korang hanya perlu membayar RM85 net untuk dewasa dan RM43 net untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun. Dan sekarang ni dorang tengah ada Promosi Buy 5 free 1. Orang yang ke-6 dapat makan percuma ataupun dalam erti kata yang lain seorang hanya perlu bayar dalam RM70 lebih sahaja.

So jangan dikasi lama. Dorang tengah tunggu kamurang ni .. hehe


Untuk maklumat lanjut atau tempahan, korang boleh hubungi hotel di talian +60 88 217222 atau email ke custcare@thepalacehotelkk.com atau terus ke datang ke hotel di

No 1, Jalan Tangki,
Karamunsing,
88100 Kota Kinabalu, Sabah

Selamat Menjamu Selera!


READ MORE

ARE YOU ‘THE FACE OF HEALTHY BEAUTY’?

Guardian Malaysia which is on a nation-wide quest to find FOUR women, who best fit the bill as ‘The Face of Healthy Beauty’ held its last semi-final round in Kota Kinabalu last sunday (07th July 2019) for the East Malaysia region.

The 25 semi-finalist

After a hard-fought semi-finals where each of the 25 shortlisted semi-finalists had to go through challenges that display their aptitude and personality to deservedly earn the title ‘The Face of Healthy Beauty’, four finalists emerged to progress to the Grand Finals to be held in Kuala Lumpur on 27 July 2019.

The FOUR finalists

The FOUR finalists from the East Malaysia region were:

1. Cruzellyn Alex
2. Elaine Audrey Lee
3. Palvinder Kaur A/P Savinder Singh
4. Vanessa Yoong Foong Woon

Cruzellyn Alex

Fitness instructor and fitness entrepreneur, Cruzellyn Alex, 42, was absolutely delighted to be picked as a finalist.  A native of Kota Kinabalu, Cruzellyn was ecstatic and on top of the world about being picked.

She said she was attracted to the competition because of the emphasis on the word ‘healthy’ in the title of the contest.

“I want to advocate a healthy lifestyle for everyone and that you can still live a healthy lifestyle without jeopardizing your own particular lifestyle.  Many people think they live a healthy lifestyle but they don’t actually.  So my objective for entering this competition is also so that my voice can be heard,” Cruzellyn said.

Palvinder Kaur
Meanwhile 28 year-old Pharmacist, Palvinder Kaur, didn’t expect to win at all and had entered the contest on the closing date for entries. She said the concept of the contest resonated with her as she practices a healthy lifestyle including doing daily workouts and being very particular about her food in addition to paying attention to her physical looks like taking care of her skin which she says must not be dry.

“This contest is really a reflection of my beliefs and I thought why not go for it and put yourself out there and try your best.  Little did I know that I would be picked for the grand finals in Kuala Lumpur,” Palvinder said before taking a 7 hour bus ride from Kota Kinabalu back to Lahad Datu where she works in Hospital Lahad Datu.

Vanessa Yoong Foong Woon

Elaine Audrey Lee

More personal details on these first four finalists can be found on the contest microsite at https://theface.guardian.com.my. 

At the launch of this nation-wide search in May this year,  Soren Lauridsen, CEO, South East Asia, Guardian Health And Beauty Sdn Bhd said:   “This search for The Face of Healthy Beauty is NOT a Beauty contest.  

“In our books, the Healthy Beauty, is a person who lives life to the fullest in a healthy way, and has a distinctive style and pleasant personality.  She is someone with a positive attitude, gives priority to being healthy first; and looks after her physical beauty too.”   



Each winner will sign a one-year contract as Guardian Brand Ambassador that comes with  RM10,000 cash, RM10,000 Guardian vouchers, and RM5,000 each for them to give to a charity organization of their choice. They will be featured on the Cover of Guardian’s Brand Catalogues and other collaterals and will receive products from participating sponsors

Soren explains that the Healthy Beauty concept is at the core of Guardian’s brand philosophy and that this concept was borne from a consumer insight that good health is the foundation of true beauty.

“We discovered that our customers believe that true beauty comes from a healthy physical and mental state of being,” Soren said.

By focusing on this consumer need since its very first store at The Weld 52 years ago, Guardian, has become the store to go to for health and beauty needs.

He said: “While these basic needs have remained, consumption trends have evolved driven by changing lifestyles and economic circumstances.  Health and beauty are no longer as clearly defined as they used to be.  They have been intertwined.   Guardian too, has evolved.  From being the health and beauty store, our mission now is to inspire our customers to live a healthy and beautiful life.”

“To achieve our mission, we have trained our team members to be beauty and health care advisors, while continuing to offer the latest and most innovative health and beauty products,” Soren added.

Touted as the first-of-its-kind in Malaysia, this search for ‘The Face of Healthy Beauty’ is open to all Malaysian females aged 18 years and above.  Entries were submitted online at  https://theface.guardian.com.my.

Participants needed to upload a 30 second video of themselves indicating ‘Why they want to be The Face of Healthy Beauty?’ or write in not more than 100 words why they want to be The Face of Healthy Beauty.  

One hundred (100) shortlisted participants were selected to attend each  semi-final to be held at Johor Bahru City Square, Gurney Plaza Penang, Central i-City Mall Shah Alam and 1Borneo Hypermall Kota Kinabalu, Sabah.  Four semi-finalists from each region will attend the Grand Finals in Shah Alam on 27 July 2019.

In addition to the four winners, there will be eight category winners to be awarded by sponsors.  These are: Most Healthy (Blackmores), Most Elegant (Bio-essence), Most Youthful (Garnier), Most Expressive Eyes (L'Oréal), Most Passionate (Maybelline), Most Confident (Nivea), Most Cheerful (Safi) and Most Charming (TRESemmé)

Guardian customers can also vote, from 8 July – 24 July 2019 on the microsite, for their favourite finalist to win at the Grand Finals.  The votes received for each finalist will contribute towards 50% of the total scores at the Grand Finals. Customers can earn more votes with purchases at Guardian.  For one vote, no purchase is required; for 5 Votes, they need to purchase any item from Guardian and for 10 Votes, they need to purchase any participating sponsor brands in a single receipt.

If that particular contestant wins in the Grand Finals, then she will do a draw to pick her lucky voter. A total 4 draws will be done. Each Winner will pick 1 voter. The selected voter will be rewarded with RM500 worth of Guardian vouchers.

Furthermore, there is also a Scan & Win contest for customers from 10 June to 7 July 2019. QR codes will be placed in Guardian stores for customers to scan. After scanning the QR code, they just need to answer four questions related to healthy beauty. After answering, they will receive an instant voucher for their next purchase. 

More details of the search, and the full terms and conditions for participation are available at https://theface.guardian.com.my

#guardianmalaysia
#FACEofguardianMY



READ MORE

Cerita Raya Kami !

Assalamualaikum .. 29 Syawal .. mo abis baru terhegeh2 cerita pasal raya hehe. 
Tiada istilah terlambat mo cerita dalam blog kan, sudah pun namanya memories kan .. kan

Tahun ni perancangan menyambut raya agak lain sikit. Ya lah apa-apa plan kena ikut jadual Shumi .. masa dia agak terhad, kena ikut jadual cuti yang ada ... pastu kena balik asrama. Tahun ni cuti raya agak pendek .. bertindih dengan cuti sekolah pertengahan tahun .. jika dikira-kira, raya ke-5 Shumi kena balik ke asrama sudah .. huhu

Jadi kira kelam kabut jugalah sebab hanya ada 4 hari ja kami beraya dengan Shumi. Raya tahun ni kitaorang memang plan buat rumah terbuka. Dah berpindah ke tempat baru yang agak besar dari rumah lama, niat Kmia dan hubby memang nak buat open house untuk saudara mara dan rakan-rakan. So fixed kan masa, kitaorang buat raya ke-4 hari tu. Buat sebelum Shumi balik asrama.

Tema baju raya kami tahun ni ? Setelah mencapai kata sepakat .. cewah hehe kitaorang memilih untuk pilih kaler hijau emerald. Dan terjadilah baju raya sedondon kami tahun ni




Kaler tak berapa nak sama tapi bolehlah kan .. hehe Nampaknya tahun ni semua dah 'mata empat' .. redha je lah. 

Sehari sebelum raya seperti biasa kami balik ke Kota Marudu dulu. Raya pertama pula ke kampung hubby di Kota Belud. Tak jauh pun, sejam perjalanan jak. 
Raya kedua kira plan nak beraya ke rumah rakan-rakan dan saudara mara tapi disebabkan ada hal keluarga belah hubby yang tak dapat dielakkan, kami anak beranak terkandas seharian di rumah adik ipar .. huhu
Raya ketiga pula kami rushing balik ke KK sebab nak buat preparation untuk open house kami yang kami nak buat esoknya. Emmm memang agak kelam kabut sikit. Nasib baik mak ikut balik ke KK untuk jadi chef segera. Terima kasih mak.

Cerita open house di rumah baru kami ... tunggu ye


READ MORE

Kekal sihat dan dilindungi sepanjang bulan Ramadan dengan Dettol!


Setiap tahun, sepanjang bulan Ramadan iaitu bulan kesembilan dalam kalender hijriah, umat Islam seluruh dunia akan menjalani ibadah berpuasa. Selain itu, bulan Ramadan juga merupakan masa untuk umat Islam beribadat, bersolat, membuat kebajikan dan mengamalkan kesederhanaan dalam pelbagai aspek.



Waktu berbuka atau iftar adalah masa untuk seisi keluarga dan sahabat handai bertemu sambil menikmati hidangan makanan dan iftar dikira tidak lengkap tanpa mengunjungi bazar Ramadan terlebih dahulu!

Bazar Ramadan bukan sahaja menawarkan pelbagai makanan dan minuman yang lazat setelah berpuasa seharian, malah memberi peluang kepada seluruh warga Malaysia untuk bersama-sama mengalami keistimewaan membeli-belah dalam suasana berbilang budaya yang meriah.  Walaupun begitu, berasak-asak pada waktu petang dalam keadaan cuaca yang panas dan lembap sambil memilih apa yang dikehendaki meningkatkan risiko diri anda terdedah kepada banyak kuman yang tidak kelihatan.

Ada pelbagai cara untuk melindungi anda dan keluarga anda daripada kuman dengan rangkaian produk Dettol. Sebagai jenama perlindungan kuman yang dipercayai sejak sekian lama, Dettol menjadikan tanggungjawabnya terutama pada bulan Ramadan ini untuk melindungi para keluarga di Malaysia dengan menggalakkan mereka mengamalkan amalan kebersihan dalam pelbagai keadaan.

Pada bulan Ramadan ini, Dettol melindungi anda dan keluarga anda dengan:
  • Sabun Tangan Dettol untuk mencuci tangan anda sebelum menyentuh makanan untuk sahur dan iftar
  • Sanitiser tangan Dettol boleh digunakan di mana-mana sahaja kerana ia boleh membersihkan tangan anda tanpa menggunakan air; dan
  • Cecair Antiseptik Dettol membasmi kuman di ruang dan permukaan di kediaman anda sempena menyambut ketibaan Hari Raya.

Sejak dilancarkan lebih 80 tahun yang lalu, Dettol merupakan peneraju dalam perlindungan daripada kuman dan membantu menjaga kesihatan para keluarga menerusi amalan kebersihan yang lebih baik. Menerusi produk terkenal seperti Antiseptic Liquid, Antibacterial Liquid Hand Wash dan Hand Sanitizer, Dettol melindungi keluarga anda daripada 100 jenis kuman yang berbahaya. 

Pada bulan yang begitu bermakna sekali untuk umat Islam, adalah wajar untuk semua orang kekal sihat supaya mereka boleh menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga dan rakan-rakan mereka.  Dengan Dettol, kita boleh berasa yakin 100%.

Sabun Tangan Dettol

Pengagihan Sabun Tangan Dettol di Bazar Ramadan
Tahun ini, Dettol menggalakkan rakyat Malaysia untuk kekal sihat dan ceria dengan melindungi diri mereka daripada 100 jenis kuman yang berbahaya. Cara terbaik untuk kekal sihat adalah dengan kerap membasuh tangan anda menggunakan Sabun Tangan Dettol. Jangan ketinggalan untuk bersama-sama mencari pasukan Dettol yang akan mengunjungi ke 20 buah bazar Ramadan di sekitar Lembah Kelang untuk meningkatkan kesedaran anda tentang amalan kebersihan tangan dan mengagihkan Sabun Tangan Dettol secara percuma kepada orang ramai!



Team Dettol di Bazaar Jalan Kuching



Team Dettol di Bazaar TTDI



Team Dettol di Bazaar Tasik Permaisuri



Tentang Dettol
Dettol telah menjadi jenama antiseptik yang dipercayai semenjak tahun 1932 dan merupakan jenama antiseptik yang terkenal di seluruh dunia dan juara kesihatan keluarga yang dipercayai. Produk-produk Dettol juga menawarkan kadar pembunuhan kuman yang tinggi dan disarankan oleh pakar kesihatan berdasarkan keberkesanannya yang terbukti dalam mengekalkan kesihatan keluarga. Jenama ini telah kekal kontemporari menerusi pelancaran produk-produk baru dan menawarkan para pengguna pelbagai jenis produk merangkumi pelbagai jenis kategori bagi melindungi mereka daripada kuman. Ini termasuklah gel mandian, sabun, pembasmi kuman, sabun pencuci tangan dan tisu basah anti-bakteria. Dettol merupakan jenama yang dipercayai oleh para ibu untuk melindungi keluarganya sepanjang hari.




READ MORE