Featured Slider

Honor Traditions, Renew Fortunes with Hilton Kota Kinabalu

Welcome the year of the metal ox, a prosperous year of dazzling achievements and endless opportunities. In the Chinese culture, the ox symbolizes diligence, honesty, strength and determination. The Year of the Ox reminds us to embody these powerful traits and start the year fresh with positivity.




Tradition represents a beautiful tapestry of our culture, as it offers a forum to celebrate deep values in its own meaningful and unique ways. Whether is tossing Yee Sang to new heights or catching up with friends and family at reunion dinners, Lunar New Year is rich with traditions that breathe good luck into one’s life. 


This Chinese New Year, Hilton Kota Kinabalu presents an exciting lineup of seasonal dining experiences that honor the long-lived traditions of loved ones coming together and savoring feasts in unity. There is the option to takeaway and dine in the comfort of your home on selected items with Bring Hilton Home. Come honor traditions and renew fortunes over an auspicious feast with Hilton Kota Kinabalu. 




Special Yee Sang Selection

Available for Takeaway & Delivery

1 - 26 Feb 2021 

Serves 8-10 persons

Classic Yee Sang - RM98 nett 

Salmon Yee Sang - RM128 nett 

Tuna Yee Sang - RM128 nett


For further enquiries or to place your order, please call +608 8356 000, or email to BKIKK_FB@hilton.com



READ MORE

Dzul Famili Channel! kongsi tempat best di sekitar Sabah

Salam!


Hari ke-9 PKP 2.0..korang buat apa tu. Mestilah sibuk dengan HP masing-masing kan. Sedang menunggu tugasan PdPR dari cikgu-cikgu untuk anak-anak kita kan. Kmia pun sama. Dalam sibuk-sibuk melaksanakan tugas-tugas hakiki, work from home sebab office tutup 2 minggu, kenalah juga pantau tugasan-tugasan PdPR anak-anak.Mencabar kan ... tapi apakan daya. Kita doa sahaja moga wabak Covid-19 ni cepat berakhir. Rindu zaman bebas dahulu. 


Disebabkan banyak masa dihabiskan di rumah, tetiba lah pula rajin update Channel Youtube. Dulu memang tidak berapa berYoutube ni. Tapi hubby suka sangat buat video JJCM kami sekeluarga dan publish di Channel Youtubenya CheGu Dzul. Macam best pula tengok, yalah untuk kenang-kenangan. 


Dan tiba2 pula timbul idea nak buat lebih serius...sebab hubby dah minat kan. So Kmia pun mulalah belajar sikit-sikit pasal Youtube ni. Perkara pertama yang Kmia belajar, bila nak buat video dan publish kat Youtube, jangan sesekali ambil hak orang.. Kan kadang-kadang bila kita buat video tu, kita suka masukkan lagu-lagu terkini. Nak nampak video lebih menarik katanya. Tapi kan video tu akan di Copyright Claim. Apa Copyright Claim, korang cuba Google, panjang pula Kmia nak explain di sini. Walaupun Copyright Claim tidak berapa mendatangkan effect kat channel youtube korang, tapi bila korang nak betul2 nak serius dalam bidang ni, masalah Copyright Claim ni harus dielakkan. Gitu. Kalau tidak sia-sia lah korang kumpul view, kumpul watching hours, kumpul subscriber tapi tak mendatangkan hasil.. huhu 




Bercakap pasal serius, channel yang lama tidak sesuai untuk diteruskan sebab banyak video yang hubby publish ada masalah dengan copyright claim. Maka terwujudlah satu channel khas untuk perkongsian JJCM kami sefamili. Korang kalau follow IG Kmia di @miakassim memang akan tahu yang kami anak beranak ni suka jalan, check in dan makan-makan. Tempat best haruslah dikongsi bersama kan, patut di uar-uarkan. So, kami kongsikan semuanya dalam video di channel Youtube kami Dzul Famili Channel

Moga perkongsian kami berguna untuk korang semua... Jangan lupa Subscribe, Like dan Tekan Butang Loceng untuk video-video terbaru. 


Note : Terima kasih kerana support! Moga korang dimurahkan rezeki.




READ MORE

FERNLEAF CALCIYUM! Snek sihat dan berkhasiat untuk anak-anak

Assalamualaikum | Lama Kmia tidak ke 'udara'... Cewah. Maksudnya tu lama tak berkongsi cerita. Sebagai permulaan di tahun baru ni, Kmia nak share cerita pasal anak-anak lah ye. Korang semua memang dah maklum lah ye, tahun 2020 hari tu kita banyak menghabiskan masa di rumah. Memang bosan jugalah tapi apa yang boleh kita buat, terpaksa patuh arahan demi memutuskan rantaian Covid-19. Bukan mak bapa sahaja bosan, anak-anak lagilah. Kmia  selalunya akan pastikan ada aktiviti di rumah untuk elak anak-anak daripada bosan. Satu lagi, kadang-kadang anak-anak bila dah capai tahap boring tu, mesti akan ke dapur cari benda untuk di makan. Sebab tu Kmia akan pastikan ada tersimpan stok makanan yang sedap dan yang pasti menyihatkan untuk anak-anak Kmia makan. 


Semua memang tahu, anak-anak sangat gemarkan snek untuk dimakan ketika mereka bermain atau sedang melakukan aktiviti yang mereka gemari. Termasuklah juga anak-anak Kmia. Salah satu snek sihat dan berkhasiat yang wajib ada di rumah adalah Susu Kultur dan Yogurt jenama Fernleaf Calciyum. Kenapa Kmia memilih jenama ni, ni Kmia jelaskan... Benda baik haruslah dikongsi bersama kan.. kan.. 


Susu Kultur Fernleaf Calciyum

Kmia dan anak-anak memang peminat susu kultur dan yogurt. Wajib ada 'stok' di rumah. Minuman susu kultur Fernleaf Calciyum ni amat sesuai dijadikan sebagai sebahagian hidangan sarapan pagi atau snek sihat untuk anak-anak. Mengandungi Probio DR20™ yang boleh menyokong sistem pencernaan yang sihat dan menjaga daya tahan badan yang kuat. Ianya juga diperkaya dengan Kalsium & Vitamin D untuk tulang yang kuat dan pembesaran anak-anak. Minuman susu kultur Fernleaf Calciyum ni didatangkan dalam 4 perisa lazat iaitu Asli, Epal, Anggur dan Oren. 


Anak-anak sedang menikmati susu kultur Fernleaf Calciyum

Yogurt Fernleaf Calciyum pula kegemaran anak perempuan Kmia. Katanya sangat sedap seperti makan aiskrim. Dan memang betul! Kitaorang cuba bekukan Yogurt Fernleaf Calciyum dan hasilnya sangat lazat. Korang cuma tambah batang aiskrim kat yogurt dan bekukan! Yogurt Fernleaf Calciyum ni sangat baik untuk penghadaman dan ianya juga mengandungi 4 Nutrien utama dan 2x Kalsium untuk menyokong perkembangan tulang yang kuat dan sihat. 


Yogurt Fernleaf Calciyum 

Yogurt Fernleaf Calciyum ni didatangkan dalam pelbagai perisa yang sedap seperti Chocoberry, Strawberry Mango, Strawberry Grape, Vanilla Grape dan banyak lagi. 


Damia makan yogurt sampai tak toleh kiri kanan... 

Bila membeli susu kultur atau yogurt, benda yang kita tak berapa gemar adalah terlalu manis. Kmia pun sama. Tapi korang jangan bimbang bila membeli Susu Kultur dan Yogurt jenama Fernleaf Calciyum ni, kerana kedua-duanya mempunyai logo 'Healthier Choice' dari Kementerian Kesihatan kerana kandungan gulanya rendah


Kandungan yang sihat, sedap dan kurang gula menjadikan Fernleaf Calciyum sebagai snek sihat dan berkhasiat untuk anak-anak anda! 



READ MORE

STAYCATION at SINGAPORE!

We are almost at the end of 2020. Where it will be known as the year of Covid-19. The year when most people learn to work from home. Kindergarten to secondary school children and even universities students have to self-studies from online schooling and classes. The year we all need to stay at home and learn the new norm. The year countries have to enforced lockdown. The year Covid-19 is born and messed up our usually way of life.


Yup! Pandemic Covid-19 have really affected the whole world in terms of political, economy, social, religious and financial. Most industries have to temporary closed down especially Travel and Tourism Industry. And one way to prevent the virus from spreading further out, countries all over the world enforced travel restrictions. Borders between countries are closed, thus resulting any activities between countries halted and travelers have to cancel their trip or delay it. 


For some 'hard-core' travelers, restrictions on traveling with limited budget not a barrier to them to do their favorite activity. This is because traveling is the most entertaining way to meet new 'friends' and explore new places. But now traveling not really suitable to do during this pandemic situation, because we must distant ourself with other people to reduce the risk being infected. People need to find way where they can enjoy their holiday, near home, within states or country instead of traveling far away or cross countries. Yes Staycation! A new way to traveling in this new norm. 


Image from Google
Image from Google


Staycation is the combination of the words "stay" and "vacation". The terms were originally from the United States where people are forced to restricted their expenses and consequently limit their vacation budget. According to Cambridge Dictionary, Staycation is a holiday that you take at home or near your home rather than traveling to another place. The idea that people would stay in their country for holiday instead of traveling abroad. As most of countries are still closing their border and international travel are unlikely to resume any time soon, Staycation becoming an attractive alternative to vacation. 


Image from Google


Some country already starting to promote their Staycation holiday and one of them is Singapore. On July 3rd, Singapore Tourism Board (STB) announced that hotels can now resume providing accommodation to guests for the purpose of leisure or Staycation! Hotels that wished to provide such accommodation for leisure must be listed under 'Staycation Approved'. They need to make sure to uphold good sanitation standard and hygiene practices before apply to Singapore Tourism Board in order to be in the list. 


After months being held at home because of Covid-19, home is not a really resting place anymore. People already anxious and needed a vacation. Staycation is a great way to release the tension but at the same time staying safe from being infected (provided we followed the guidelines given). Spend quality time with your family, friends or loved one at any hotel with spacious room or with great facilities such as pool, gym or spa. Take sometimes away from work and pamper yourself with calming treatment to the mind and soul.




How to booking hotel certified with Staycation Singapore? Yes, you can search it in online travel website. Nowadays there is so many online travel websites that can help you to search and find attractive places and good accommodation. One of them is Traveloka. Traveloka is an online travel company that provides airline ticketing and hotel booking online. They also provide lifestyles products and services, such as attraction tickets, activities, car rental and restaurant vouchers. You can easily book and plan your staycation.


That’s all for now. Have a great staycation and stay safe everyone!



READ MORE