Skip to main content

Sirap Limau Satu!

Assalamualaikum

Musim kemarau memang panas...
Jalan 5 langkah pun dah berpeluh-peluh..
Habis lunyai kertas buat kipas...
Rasa nak duduk jak dalam opis 24 jam ber air con dengan suhu 16'c.
Berdiri di luar sana, confirm habuk seinci tebal menepek kat muka. Tak payah nak simpan bedak dah..huhu
Bestnya kalau dapat berendam kat kolam sambil minum sirap limau ais.....






Pengajaran : Sentiasa bersyukur dengan keadaan sekarang. Hujan, kemarau, ribut petir segala itu suda ketentuanNya......jangan asyik nak mengeluh je :D



Comments

  1. Betul..dugaan skang utk kita muhasabah diri.Mungkin ini peringatan dariNya utk kita yg lalai..peringatan kecil sblm dtgnya kiamat

    ReplyDelete
  2. sekarang ni musim panas air apa pun laku..jgn kata sirap limau,air kosong pun dh nikmat bila teguk.hehe

    ReplyDelete
  3. Batuk sudah...no more ice.. kadang2 couldnt help it.. tengok air merah tu rasa nyaman kat tekak ni

    ReplyDelete
  4. Sedap pekena sirap limau masa panas macam ni..

    ReplyDelete
  5. Betul, tapi bila peluh termengeluh jugak, :) sirap limau tu pagi pagi pun nampak segar.

    ReplyDelete
  6. Ngam btl ni minum time cuaca pns Mia..

    Betul tu Mia..apa2pun kna brsyukur dgn keadaan skrg..

    ReplyDelete
  7. sedap jugak sirap di letak air perahan limau yer...

    ReplyDelete
  8. sirap limau yg sangat mengiurkan tekak...

    ReplyDelete
  9. mmg sedap layan sirau limau...pergh ! hehe

    ReplyDelete
  10. Musim2 panas mcm skrng ni kalau dpt sirap limau mmg thorbaikk :)

    Jom Terjah : Muslim Niaga : Platform Dropship Produk Islamik


    ReplyDelete
  11. Sedang panas...air sirap mmg la sedap...ais kosong pun sedap...asalkan ada ais..semua sedap :)

    ReplyDelete
  12. Baru lepas minum siram ais Mia...si SA buat ,....dah tak mau minum dikasi emaknya...untung jugak maknya

    ReplyDelete
  13. sirap limau satuuuuu....meja no 8 ya :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang