Bual Bicara dengan Shumi - Mia - Memories of Mine

Latest

Thursday, March 6, 2014

Bual Bicara dengan Shumi

Assalamualaikum

Aku hari-hari sekarang ni memang ambik Shumi dari sekolahnya.
Dulu babanya selalu ambik tapi mo jimat kos kunu, aku yang memikul tugas tu sekarang.

Kami memang lama dalam kereta sebab jammed yang agak melampau di waktu petang. Semua orang nak balik cepat kan. Jadi, untuk menghilangkan keboringan, aku pun berbual bicara lah dengan Shumi.

Persoalan yang lama suda aku mau tanya dengan Shumi...

Umi : Shumi, mana yang lebih garang? Umi kah atau Baba?
Shumi : Babalah. Umi nda garang pun.
Umi : Kalau Umi dengan Baba marah Shumi ngan Shamzi bah, Shumi marahkah ?
Shumi : Nda.
Umi : Shumi tau napa Umi ngan Baba marah Shumi sama Shamzi?
Shumi : Tau....sebab Shumi degil nda dengar cakap Umi.
Umi : (dalam hati, lega sebab takut juga Shumi jawab marah. Tau lah kan budak2 ni selalunya dorang akan jawab yang jujur. Aku kan mempunyai sifat azali wanita, suka membebel, takut pula dorang Shumi 'benci' dengan bebelan aku tu...huhu bebel untuk kebaikan)
Umi : Itulah, Umi ngan Baba bukan suka-suka hati marah. Umi marah ada sebab. Umi ngan Baba sayang Shumi, Shamzi sama Damia. Umi nda mau anak2 Umi nanti besar nda pandai, Nda dengar cakap orang tua....
Shumi : diam jak sambil angguk2.
Aku dan Shumi diam sekejap.
Shumi : Umi, Saya mo naik kapal terbang bah. Mo pegi Kuala Lumpur tengok ikan di Aquaria tu.
Umi : (dalam hati...sian Shumi, dah berapa kali cakap dia mo naik kapal terbang. Itu pun sebab dah berapa kali hantar Uminya ke airport sebab nak pegi kursus di KL).
Umi : Bah nanti kalau ada rezeki kita pegi a'a. Nda berani aku janji dengan Shumi. Takut tak tertunai pulak mesti dia hampa. In sha Allah nak, kalau ada rezeki lebih kita naik kapal terbang ye...

Sebab tu pentingnya kadang2 kita mesti cari ruang untuk berbual dengan anak-anak dari hati ke hati kan. Barulah kita faham apa yang mereka nak, apa yang mereka tak suka, apa yang dorang suka buat, siapa kawan dorang di sekolah.......



Note : Sekarang ni sedang gigih check tambang flight ke KL. Harga tiket pegi balik KL untuk 5 beranak dekat RM1,600.00 (mahalnya).  Hari tu ada promo free seat Air Asia. Try masuk memang tak dapat2. Kawan aku cakap, selalunya kalau Air Asia buat promo camtu, kena tunggu tengah malam baru try book. Kalau yang peak hour memang susah nak dapatkan yang free tu, orang berebut..huhu





17 comments:

  1. Betul tu Mia...memang kena rajin berbual-bual dengan anak kan..sekurang2nya kita boleh tahu apa yg dorang rasa..apa yg dorang pendam... pandai bah shumi ni..paham sudah dia kan...InsyaAllah ada rezeki sampai lah tu di KL....
    iya Mia...kalau yg free seat tu mmg kena rajin tgk..klu mlm lagi senang masuk....kami dpt juga beli yg free seat baru2 ni mo balik rumah mertua bln 6 nti..insyaAllah...:)

    ReplyDelete
  2. budak2 tgah membesar.
    mia asal sabah ke ke kerja sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. PB...mmg anak jati Sabah :D

      Delete
    2. oic..
      x pernah sampai sabah.
      nak g nyelam cari black pearl.

      Delete
  3. pandai shumi jawab..at least dia paham nape kita ni suka marah2..
    mulut zee lagi la..tetiap hari membebel..ada jer yang tak kena..biler dorang tidor rasa sayu plak tengok muka masing2..

    ReplyDelete
  4. Anak2 yg dah boleh paham mcm shumi nie kan mmg mudah tuk bercakap dari hati ke hati..kurang2 kita tahu perasaan mrk..itu lebih baik drp memukul tanpa mrk tahu sbb musabab...

    ReplyDelete
  5. Bukan mudah nak buat anak kecil faham kan Mia. Tapi dari perbualan itu kakak nampak ada kematangan juga Shumi sebgai anak sulung.

    Insya-Allah hajat Shumi akan tercapai juga..

    ReplyDelete
  6. wahhhhh bagus la... faham soalan & mampu bg jawapan yg sejukkan hati ibu...

    ReplyDelete
  7. Betul tu Mia...perlu jg kita ambil ruang/masa berbual2 sm ank..bru kita tau apa tersirat dlm hati dorg ni kn..

    In Sha Allah Mia..tertunai jgk tu permintaannya..

    ReplyDelete
  8. Kami plak nak kumpul duit pegi Sabah..tp maklumlah..harga tiket kalo pergi 6 beranak..huhuhuhu

    ReplyDelete
  9. bagusnya shumi..dia faham kan nape kita marah..
    anak2 ni mmg kena terangkan kat dia nape kita marah dan tegur..
    dari situ dia akan belajar berbudi bahasa. bagus pendekatan mia :)

    ReplyDelete
  10. betul..AA nyer promo tgh malam baru senang nak booked...amboii Shumi..bijak sungguh kamu ye...

    ReplyDelete
  11. insyaAllah..adalah rezeki tu nnt...

    ReplyDelete
  12. kecil2 dah faham...bagus la tu...mmg elok mia cakap macam tu...kita kena explain kenapa dan mengapa kita buat macam tu...supaya mereka faham...

    ReplyDelete
  13. Lepas ni mama bolehlah lepas geram walaupun bukan mereka yg salah ....sebab mereka faham dah marah mama ada sebab...boleh gitu? ambik kesempatan hehe

    ReplyDelete
  14. nasib baik faham juga dorang kan..hihiihih
    In shaa Allah,akan tertunai juga tu impian Shumi satu hari nani..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!