Skip to main content

Bual Bicara dengan Shumi

Assalamualaikum

Aku hari-hari sekarang ni memang ambik Shumi dari sekolahnya.
Dulu babanya selalu ambik tapi mo jimat kos kunu, aku yang memikul tugas tu sekarang.

Kami memang lama dalam kereta sebab jammed yang agak melampau di waktu petang. Semua orang nak balik cepat kan. Jadi, untuk menghilangkan keboringan, aku pun berbual bicara lah dengan Shumi.

Persoalan yang lama suda aku mau tanya dengan Shumi...

Umi : Shumi, mana yang lebih garang? Umi kah atau Baba?
Shumi : Babalah. Umi nda garang pun.
Umi : Kalau Umi dengan Baba marah Shumi ngan Shamzi bah, Shumi marahkah ?
Shumi : Nda.
Umi : Shumi tau napa Umi ngan Baba marah Shumi sama Shamzi?
Shumi : Tau....sebab Shumi degil nda dengar cakap Umi.
Umi : (dalam hati, lega sebab takut juga Shumi jawab marah. Tau lah kan budak2 ni selalunya dorang akan jawab yang jujur. Aku kan mempunyai sifat azali wanita, suka membebel, takut pula dorang Shumi 'benci' dengan bebelan aku tu...huhu bebel untuk kebaikan)
Umi : Itulah, Umi ngan Baba bukan suka-suka hati marah. Umi marah ada sebab. Umi ngan Baba sayang Shumi, Shamzi sama Damia. Umi nda mau anak2 Umi nanti besar nda pandai, Nda dengar cakap orang tua....
Shumi : diam jak sambil angguk2.
Aku dan Shumi diam sekejap.
Shumi : Umi, Saya mo naik kapal terbang bah. Mo pegi Kuala Lumpur tengok ikan di Aquaria tu.
Umi : (dalam hati...sian Shumi, dah berapa kali cakap dia mo naik kapal terbang. Itu pun sebab dah berapa kali hantar Uminya ke airport sebab nak pegi kursus di KL).
Umi : Bah nanti kalau ada rezeki kita pegi a'a. Nda berani aku janji dengan Shumi. Takut tak tertunai pulak mesti dia hampa. In sha Allah nak, kalau ada rezeki lebih kita naik kapal terbang ye...

Sebab tu pentingnya kadang2 kita mesti cari ruang untuk berbual dengan anak-anak dari hati ke hati kan. Barulah kita faham apa yang mereka nak, apa yang mereka tak suka, apa yang dorang suka buat, siapa kawan dorang di sekolah.......



Note : Sekarang ni sedang gigih check tambang flight ke KL. Harga tiket pegi balik KL untuk 5 beranak dekat RM1,600.00 (mahalnya).  Hari tu ada promo free seat Air Asia. Try masuk memang tak dapat2. Kawan aku cakap, selalunya kalau Air Asia buat promo camtu, kena tunggu tengah malam baru try book. Kalau yang peak hour memang susah nak dapatkan yang free tu, orang berebut..huhu





Comments

  1. Betul tu Mia...memang kena rajin berbual-bual dengan anak kan..sekurang2nya kita boleh tahu apa yg dorang rasa..apa yg dorang pendam... pandai bah shumi ni..paham sudah dia kan...InsyaAllah ada rezeki sampai lah tu di KL....
    iya Mia...kalau yg free seat tu mmg kena rajin tgk..klu mlm lagi senang masuk....kami dpt juga beli yg free seat baru2 ni mo balik rumah mertua bln 6 nti..insyaAllah...:)

    ReplyDelete
  2. budak2 tgah membesar.
    mia asal sabah ke ke kerja sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. PB...mmg anak jati Sabah :D

      Delete
    2. oic..
      x pernah sampai sabah.
      nak g nyelam cari black pearl.

      Delete
  3. pandai shumi jawab..at least dia paham nape kita ni suka marah2..
    mulut zee lagi la..tetiap hari membebel..ada jer yang tak kena..biler dorang tidor rasa sayu plak tengok muka masing2..

    ReplyDelete
  4. Anak2 yg dah boleh paham mcm shumi nie kan mmg mudah tuk bercakap dari hati ke hati..kurang2 kita tahu perasaan mrk..itu lebih baik drp memukul tanpa mrk tahu sbb musabab...

    ReplyDelete
  5. Bukan mudah nak buat anak kecil faham kan Mia. Tapi dari perbualan itu kakak nampak ada kematangan juga Shumi sebgai anak sulung.

    Insya-Allah hajat Shumi akan tercapai juga..

    ReplyDelete
  6. wahhhhh bagus la... faham soalan & mampu bg jawapan yg sejukkan hati ibu...

    ReplyDelete
  7. Betul tu Mia...perlu jg kita ambil ruang/masa berbual2 sm ank..bru kita tau apa tersirat dlm hati dorg ni kn..

    In Sha Allah Mia..tertunai jgk tu permintaannya..

    ReplyDelete
  8. Kami plak nak kumpul duit pegi Sabah..tp maklumlah..harga tiket kalo pergi 6 beranak..huhuhuhu

    ReplyDelete
  9. bagusnya shumi..dia faham kan nape kita marah..
    anak2 ni mmg kena terangkan kat dia nape kita marah dan tegur..
    dari situ dia akan belajar berbudi bahasa. bagus pendekatan mia :)

    ReplyDelete
  10. betul..AA nyer promo tgh malam baru senang nak booked...amboii Shumi..bijak sungguh kamu ye...

    ReplyDelete
  11. insyaAllah..adalah rezeki tu nnt...

    ReplyDelete
  12. kecil2 dah faham...bagus la tu...mmg elok mia cakap macam tu...kita kena explain kenapa dan mengapa kita buat macam tu...supaya mereka faham...

    ReplyDelete
  13. Lepas ni mama bolehlah lepas geram walaupun bukan mereka yg salah ....sebab mereka faham dah marah mama ada sebab...boleh gitu? ambik kesempatan hehe

    ReplyDelete
  14. nasib baik faham juga dorang kan..hihiihih
    In shaa Allah,akan tertunai juga tu impian Shumi satu hari nani..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc