Skip to main content

Bulan Bayar Cukai !

Assalamualaikum

Salam jumaat semua.
Dah declare cukai ??
Belum ke, lebih baik buat cepat2 sekarang. Untuk mereka yang tidak ada punca pendapatan dari perniagaan, means korang dapat pendapatan bulat2 dari gaji bulanan tu, cepat-cepatlah declare cukai korang. E-Filing dah buka mula 1 Mac hari tu hingga hujung bulan April.

Tak tahu gaji kena cukai ke tidak ?
Rasanya dulu, mereka yang mendapat gaji bersih RM2,500.00 ke atas akan dikenakan cukai pendapatan. Sekarang rasanya RM3,000.00 ke atas baru dikenakan cukai (kalau salah tolong betulkan ye).

Pernah masuk e-Filing kan.
Senang je nak isi form tu. Masukkan jumlah pendapatan tahunan yang ada dalam penyata pendapatan tahunan yang korang dapat daripada majikan tu dan lepas tu tolak lah dengan segala rebat yang ada.
Nanti sistem tu akan kira sendiri berapa cukai yang korang kena bayar untuk tahun lalu.

Nanti cukai tu bolehlah bayar kat kaunter LHDN atau bank2 berdekatan.
Tapi aku lebih suka buat potongan cukai setiap bulan. Meaning, tahun lalu, 2013, aku siap2 buat potongan gaji untuk bayar cukai dari bulan Jan hingga Dec.
So sekarang, aku hanya tinggal declare pendapatan dan tengok samaada aku terlebih bayar atau terkurang. Ikut pengalaman aku sebelum2 ni, selalunya aku terlebih bayar cukai.
Tapi korang jangan risau, LHDN akan kembalikan duit yang terlebih tu samada melalui cek atau bayaran terus ke bank kita.

Nak kongsi antara rebat cukai yang ada selain daripada KWSP dan Zakat :-
  1. Pembelian buku/majalah (yang berbentuk ilmiah ye)
  2. Pembelian komputer peribadi
  3. Tabungan bersih SSPN
  4. Pembelian peralatan sukan (ikut akta sukan)
  5. Yuran langganan perkhidmatan jalur lebar
  6. Faedah pinjaman perumahan (yang ni LHDN agak cerewet sedikit, korang kena siapkan dokumen2 yang dorang minta awal2 sebelum klik rebat ni)
  7. Insurans Nyawa
  8. Insurans Pendidikan dan Perubatan
  9. Anak-anak yang ditanggung
  10. Yuran pendidikan sendiri

Ok selamat mendeclare pendapatan. Tata!



Comments

  1. Replies
    1. Mmg leceh PB....tp tu lah klu x declare, lhdn semak nanti yg kita x byr cukai, kena penalti tau...huhu

      Delete
  2. dah selamat buat e-filing. sekarang tunggu $$ masuk :)

    ReplyDelete
  3. baru terhegeh2 nak buat e-filing ni mia... he he he...

    ReplyDelete
  4. berukben dorang dah tak kira.. :(..

    ReplyDelete
  5. Kakak dgn abang pun buat potongan PCB tiap bulan dan biasa kalau kita buat potongan tiap bulan lepas declare income-tax memang ada lebihan. LHDN akan bagi kita balik lebihan tu... suka juga bila dapat walau taklah riban-riban...

    ReplyDelete
  6. nk kena declair..? hmm.. nasib baik still student..

    ReplyDelete
  7. Nak tak nak kena buat semua ni. Rakyat dan negara selamat..huhuhu.

    ReplyDelete
  8. baru itu hari masuk efilling..tapi x submit lagi...cadangkan kat rumah baru buat...

    ReplyDelete
  9. Tak pernah isi form Mia sepanjang okje keje...semuanya dibuat oleh Mr seksiteri mak aka my hubby bobby hehe

    ReplyDelete
  10. bab-bab ini yang malas ni...huhu...
    tapi mau ndak mau kena declare juga pendapatan...hehe

    ReplyDelete
  11. bab ne mang somi cik malas..balik2 dah cik ingatkan tapi dia still ak buat...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang