Skip to main content

Bulan Bayar Cukai !

Assalamualaikum

Salam jumaat semua.
Dah declare cukai ??
Belum ke, lebih baik buat cepat2 sekarang. Untuk mereka yang tidak ada punca pendapatan dari perniagaan, means korang dapat pendapatan bulat2 dari gaji bulanan tu, cepat-cepatlah declare cukai korang. E-Filing dah buka mula 1 Mac hari tu hingga hujung bulan April.

Tak tahu gaji kena cukai ke tidak ?
Rasanya dulu, mereka yang mendapat gaji bersih RM2,500.00 ke atas akan dikenakan cukai pendapatan. Sekarang rasanya RM3,000.00 ke atas baru dikenakan cukai (kalau salah tolong betulkan ye).

Pernah masuk e-Filing kan.
Senang je nak isi form tu. Masukkan jumlah pendapatan tahunan yang ada dalam penyata pendapatan tahunan yang korang dapat daripada majikan tu dan lepas tu tolak lah dengan segala rebat yang ada.
Nanti sistem tu akan kira sendiri berapa cukai yang korang kena bayar untuk tahun lalu.

Nanti cukai tu bolehlah bayar kat kaunter LHDN atau bank2 berdekatan.
Tapi aku lebih suka buat potongan cukai setiap bulan. Meaning, tahun lalu, 2013, aku siap2 buat potongan gaji untuk bayar cukai dari bulan Jan hingga Dec.
So sekarang, aku hanya tinggal declare pendapatan dan tengok samaada aku terlebih bayar atau terkurang. Ikut pengalaman aku sebelum2 ni, selalunya aku terlebih bayar cukai.
Tapi korang jangan risau, LHDN akan kembalikan duit yang terlebih tu samada melalui cek atau bayaran terus ke bank kita.

Nak kongsi antara rebat cukai yang ada selain daripada KWSP dan Zakat :-
  1. Pembelian buku/majalah (yang berbentuk ilmiah ye)
  2. Pembelian komputer peribadi
  3. Tabungan bersih SSPN
  4. Pembelian peralatan sukan (ikut akta sukan)
  5. Yuran langganan perkhidmatan jalur lebar
  6. Faedah pinjaman perumahan (yang ni LHDN agak cerewet sedikit, korang kena siapkan dokumen2 yang dorang minta awal2 sebelum klik rebat ni)
  7. Insurans Nyawa
  8. Insurans Pendidikan dan Perubatan
  9. Anak-anak yang ditanggung
  10. Yuran pendidikan sendiri

Ok selamat mendeclare pendapatan. Tata!



Comments

  1. Replies
    1. Mmg leceh PB....tp tu lah klu x declare, lhdn semak nanti yg kita x byr cukai, kena penalti tau...huhu

      Delete
  2. dah selamat buat e-filing. sekarang tunggu $$ masuk :)

    ReplyDelete
  3. baru terhegeh2 nak buat e-filing ni mia... he he he...

    ReplyDelete
  4. berukben dorang dah tak kira.. :(..

    ReplyDelete
  5. Kakak dgn abang pun buat potongan PCB tiap bulan dan biasa kalau kita buat potongan tiap bulan lepas declare income-tax memang ada lebihan. LHDN akan bagi kita balik lebihan tu... suka juga bila dapat walau taklah riban-riban...

    ReplyDelete
  6. nk kena declair..? hmm.. nasib baik still student..

    ReplyDelete
  7. Nak tak nak kena buat semua ni. Rakyat dan negara selamat..huhuhu.

    ReplyDelete
  8. baru itu hari masuk efilling..tapi x submit lagi...cadangkan kat rumah baru buat...

    ReplyDelete
  9. Tak pernah isi form Mia sepanjang okje keje...semuanya dibuat oleh Mr seksiteri mak aka my hubby bobby hehe

    ReplyDelete
  10. bab-bab ini yang malas ni...huhu...
    tapi mau ndak mau kena declare juga pendapatan...hehe

    ReplyDelete
  11. bab ne mang somi cik malas..balik2 dah cik ingatkan tapi dia still ak buat...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a