Skip to main content

Satu Malaysia....

Assalamualaikum

* Amaran : ini bukan n3 politik ye....

Kalau isi borang ke apa, ruangan bangsa aku mesti tick 'lain-lain' sebab bangsa yang tertera dalam surat beranak adalah Bajau....itu yang ada dalam surat beranak aku...bangsa mesti ikut bapa kan....mak aku pula berketurunan Jawa...arwah atuk memang pure Javanese asal dari kota Jogjakarta tapi suda lama menetap di bumi Sabah sebelum merdeka lagi.....namun begitu pelat jawanya masih kuat....teringat masa arwah masih hidup, selalu kok berbicara sama cucu cucunya, yaaa kamu kok nggak bisa begitu, nggak bisa ginian....makanya haruss ikutin cakapan orang tua....pesan arwah atuk untuk cucu-cucunya....(^_^)

Nenek sebelah mak pulak berketurunan Sungai....Orang-orang Sungai ni ada yang beragama Islam dan ada juga beragama Kristian...Orang Sungai muslim selalunya menetap di daerah Pitas manakala yang lain kebanyakkannya menetap di daerah Kinabatangan. So mak merupakan 'hasil' gabungan Jawa dan Sungai...hehe

Berbalik kepada bapa.....ikut cerita sebenarnya arwah atuk aku meninggal semasa bapa baru berumur 3 tahun....dan dia sebenarnya berbangsa Dusun. Tetapi nenek aku kahwin lagi dengan seorang yang berbangsa Bajau dan dialah yang memelihara bapa dan adik beradik yang lain sejak kecil lagi....bapa betul2 bernasib baik kerna mendapat seorang bapa tiri yang bertanggungjawab dan baik hati...mungkin sebab tu lah bapa simpan bangsanya Bajau dalam surat beranaknya....Nenek pula berketurunan Iranun...suku kaum Iranun ni kebanyakkannya menetap di daerah Kota Belud. So Bajau (Dusun) + Iranun = bapa....

Dan aku mcm mana ? hasil gabungan antara Bajau (Dusun) + Iranun + Jawa + Sungai.......wahhh mix lah sangat......hehe
Tapi apa apa pun aku sebenarnya bangga lahir daripada kepelbagaian kaum....setiap satunya mempunyai keunikkannya tersendiri....betul2 satu Malaysia kan....jarang sebenarnya kita boleh lihat penduduk yang berlainan bangsa boleh duduk dalam satu bumbung aman damai macam di negara kita ni kan...love my country !



Pengajaran : Hargai dan pelihara keamanan negara kita.... (cam skema bunyinya tapi betul kan?)

Comments

  1. salam mia...bila dengar mix pelbagai kaum nie..intai2 sket tgk muka mia..hehe..tak dpt nak dibezakan..mcm orng melayu jgklah akhirnya kelihatan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah tu dah terlampau mix terus terkeluar rupa wanita melayu terakhir macam ni....hehe

      Delete
  2. Ya 1 Malaysia.:) patut kamu p lawat2 jojakarta tu mia. p cari suku sakat kamu sana. Mana tau masih ada yg masih hidup. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nda suda tau tu cath...berkurun lamanya suda....hehe

      Delete
  3. Kat sana banyak etnik kan kak...
    Unik sangat......
    Akak tetap nampak Melayunya tu...
    Kulit je mix... Cerah... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini memang byk suku kaum AJ sampai bahasa pun dah tercampur aduk..hehe

      Delete
  4. banyak etnik , banyak lah penghalaman nyeee
    seronok ape ;)

    ReplyDelete
  5. bestlah mcm tu... :)
    mcm2 budaya dpt tau... apapun kita kan 1 Malaysia.. 1 agama, 1 bangsa... :)

    ReplyDelete
  6. kak zu kena baca pelan pelan..klu tak mmg kompius...

    dah bercampur macam macam bangsa patutlah cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun kak terkonpius juga bila baca yg aku tulis ni...hehe

      Delete
  7. OOo..bnyk nya mix, patut ler cntik! Kena bangga walaupun mixtu negara asia jer kan? Tak payahlah nk tunggu mix omputih ke arab baru kira nk bangga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byk mix tapi tak lah secantik mana...malu pula.....

      Delete
  8. wah...campur sudah bangsa kan Mia..
    ndakpa yg penting hidup dgn harmoni.. best kan..dapat juga belajar semua bahasa..makanan pun pelbagai...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah atiey...yg best tu makanan..dpt rasa kepelbagaian....hehe

      Delete
  9. Wahhh... hebatlah Mia. Salute kakak sebab keturunan banyak bangsa. Genetik mesti pandai jadinya sebab mixed-blood. Cuma kakak nak tahu boleh berbahasa semuanya itu tak. Rugi kan kalau tak pandai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe taklah hebat kak.....
      yang bahasa tu memang faham tp kalau nak tuturkan memang merayap...tu yg rasa rugi sikit tu...huhu

      Delete
  10. Hamboii banyak gtu mix yer... ^_~

    ReplyDelete
  11. wah !! banyaknyer mix yer? kalu azie lak ayah(banjar) + ibu (melayu). Hubby lak pure jawa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sabah mmg gitu...takde yg pure satu kaum, selalunya dah campur..hehe

      Delete
  12. wah memang dahsyat...mix dengan pelbagai kaum .Untunglah dapat belajar banyak bahasa . Kalau nak cakap rahsia senang! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'a byk sangat bahasa sampai ckp pun dah jadi rojak sebab dah bercampur aduk...hehe

      Delete
  13. Thats the beauty of Sabah amnya and Malaysia khasnya. I pun selalu bercerita tentang keunikan kaum2 kat Malaysia to people here, very very proud of it. And lucky u darah campur campur bah, dapat rasa all the cultures and traditions.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...itu yang uniknya negara kita...kat tempat lain takda kan...(^_^)

      Delete
  14. mix gitewww... he he he...

    saya campur2 banyak sangat dah... minang (originated from padang) + chinese + philippines + indian...ha cam ner tu? ekekekee.... tapi tu semua ancestors ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow....terus fening dan konpius sekejap..hehe

      Delete
  15. Wah! Banyak nyer mix tu....hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a