Skip to main content

Umi buat cucur

Assalamualaikum

Dah tengahari baru nak cerita pasal breakfast....tapi nak cerita juga sebab 'benda' ni lama dah dicari2 baru kemarin terjumpa.....selalu tengo kawan2 blogger cerita tentang makanan ni, sekarang baru dapat rasa sebab dah ada di pasaran KK ni.....benda yang dimaksudkan tu ialah tepung cucur adabi perisa keju.....selain tu dapat beli juga perisa nanas.....tak pernah pula terpikir masak cucur nanas...ni first time rasa....so tadi pagi gorenglah cucur...dua2 sekali yek sebab tak sabar nak rasa....hehe

Cucur perisa keju tu oklah juga...senang jak goreng tapi yang perisa nanas tu susah sikit sebab melekat kat kuali.....mungkin sebab manis nanas tu.....tapi sekali rasa, sedap juga cam makan pie nanas versi goreng.....






Cucur adabi perisa keju dan nanas




Aksi spontan si Damia semasa makan cucur tadi pagi...sedap sangat agaknya sampai tak cukup tangan nak pegang....*sila abaikan cucur yang agak kehitaman tu....tu cucur nanas, susah sikit nak goreng...huhu


Comments

  1. Amboi Mia...tak cukup kat mulut,dua dua tgn pun penuh.Lawak betul...

    ReplyDelete
  2. oh adakah cucur Nenas + keju ni Mia..belum pernah jumpa lg di LD ni..hehe...nti mo cari jg lah..
    haha..comel bah Damian makan cucur..sedap kalik tu yg tak cukup tgn..hehe:)

    ReplyDelete
  3. @Rafhani: Tu lah nasib baik kaki tak dapat pegang.....hehe

    ReplyDelete
  4. @aTieYusof Family: Ya bah...baru aku jumpa di Giant kemarin.....si Damia tu mula2 satu jak dipegangkan...aku tengo tv sekejap, sekali 3 biji suda cucur tu tempatnya....

    ReplyDelete
  5. hahaha. Damia takut kehabisan bah tu, tu sebab terus ambil byk..:)

    ReplyDelete
  6. @Normi Nieza: Ok juga rasanya....cheese dan rasa nanas dia terasa....

    ReplyDelete
  7. @Kay Masingan: Ya bah cath...terkejut aku tengo dia makan macam tu.....gondoot tul....

    ReplyDelete
  8. Baru first time dengar cucur nenas nie kan..mesti manis cam cucur pisang rsnya ..betul tak..

    ReplyDelete
  9. sedap....Masa kecik-kecik dulu mak Kak Yana buat cucur pakai tepung n garam je. Ari ni Kak Yana buat cucur anak-anak taruk sawi, bawang merah, kentang n telur.

    ReplyDelete
  10. @ummuaidan: sedap juga....manis tapi ok lah rasa dia...

    ReplyDelete
  11. @dayana yana: saya sampai skg suka cucur tepung dan garam tu...anak2 suka mkn cicah sos cili....

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Yg keju tu pernah rasa...cikgu sukaaaa.yg nenas tu xjumpa plak kat brunei

    ReplyDelete
  14. gitu sakan si chomel tu makan cucur...mesti sebab sedap sangat Umi buat dah tu takut orang lain habiskan so dia pun grab banyak2 dulu... ^_^

    ReplyDelete
  15. tak pernah try lagi perisa keju. tak pernah nampak sebelum ni.

    ReplyDelete
  16. hahaha sedap sangat sampai tak ckup tangan, nasib tak pakai kaki ha.

    ReplyDelete
  17. @CeqGu: Yg nk dicari yg perisa cheese tu..tp terjumpa yg nanas tu pulak..ok juga rasanya wlu 1st time rasa cucur nanas...

    ReplyDelete
  18. @Farah Waheda Wahid: Tu lah pasal....tak sedar bila masa dia sumbat kat mulutnya cucur tu....hehe

    ReplyDelete
  19. @Chic Na: Saya pun baru jumpa cucur ni.....:D

    ReplyDelete
  20. @Nastyna: hahaha...klu kaki boleh maka damia berjaya memegang 5 biji cucur sekaligus...kihkihkih

    ReplyDelete
  21. sedap je nampak cucur tu..nanti nak buat jugaklah..hehe..:-)

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. hehe....cepat dibuat cepat juga masuk dalam mulut....

      Delete
  23. Erk...apsal aku tak pernah jumpa cucur perasa keju & nenas kat sini erk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun baru jumpa jak flavor ni jual kat giant....

      Delete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang