Skip to main content

Khasiat Lobak Merah

Assalamualaikum

Sekadar berkongsi di awal pagi......sapa suka makan lobak merah ?? lobak merah yang kita ketahui mempunyai kandungan vitamin yang tinggi seperti vitamin B, C, D F, G dan K. Lobak merah juga kaya dengan protein, karbohidrat, kalium, natrium dan kalsium.

Antara kebaikan lobak merah :-

  1. Mengatasi keletihan.
  2. Baik untuk gigi.
  3. Menjaga sistem saraf.
  4. Mencerahkan mata.
  5. Mencegah jangkitan kuman dan bakteria.
  6. Mencerdaskan akal.
  7. Boleh mencegah serangan barah.
Lobak merah boleh dibuat jus, sebagai bahan salad, makan gitu aja atau sebagai bahan perisa untuk membuat kek......sedap kan tapi itulah setiap makanan itu tidak boleh diambil secara berlebihan....sekadar memenuhi keperluan nutrisi kita.....ini kerana mengikut kajian, kanak-kanak yang makan terlalu banyak lobak merah akan menyebabkan dia terlebih aktif dan sukar untuk mengawal pergerakkannya......

Image from Google


Sumber : Buku Rahsia Minda Hebat

Comments

  1. selalu buat jus karot di rumah...lebih puas dari oder di kedai makan, ternyata banyak khasiatnya.

    ReplyDelete
  2. banyak khasiat. sy kurang makan lobak merah. ;)

    ReplyDelete
  3. Jom! Jemput join segmen pertama saya http://nasuhanass.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-suka-makan.html

    ReplyDelete
  4. Bagus bah Lobak ni kan Mia?..
    sy tak berapa juga makan lobak ni, tp klu jumpa dlm tomyam kah makan lah jugak.. mmg bagus utk mata..

    ReplyDelete
  5. lobak merah ni antara yg wajib ada kat rumah sbb faveret kami and tahan lama hehehe. owhh boleh buat hyper yer, ok kena kurangkan for JJ.

    ReplyDelete
  6. selalu minum jus carrot tanpa sus ..hihi..
    minum suam2 ;D

    ReplyDelete
  7. JUS LOBAK+SUSU,SEDAP..YUMMY..:)

    ReplyDelete
  8. memang banyak khasiat lobak merah nie..saya suka minum lobak susu..yg penting lobak baik utk mata..:-)

    ReplyDelete
  9. dah lama tak buat jus lobak merah..bila baca sini baru terfikir nak buat ..

    ReplyDelete
  10. Apa2 pun kna makan bersederhana kan.cikgu baru tahu lobak ni bagus jugak utk saraf. Leh amalkan ni

    ReplyDelete
  11. Salam,

    kali pertama singgah sini..
    husband i suka jus lobak...

    saya follow awak, hopefully sudi jenguk blog saya..

    ReplyDelete
  12. mmg banyak khasiat nyer lobak merah ni...bunda seorang penggemarnya..

    ReplyDelete
  13. saya suka buat jus..sedap..kalau buat sup pun sedap..tapi..kalau sebut carrot..mesti ingat rabbit..hihi

    ReplyDelete
  14. tq.tag Kak Yana.
    beberapa tahun dulu sebelum kahwin Kak Yana memang tiap-tiap hari minum jus lobak + susu.Satu hari sorang member tu dengki agaknya berkata dengan mimik muka -lobak merah tak leh makan sbb mudah kena kanser payudara. sejak tu takut nak minum.walaupun dah tahu khasiat yang sebenanya masih juga takut sbb teringat mimik muka member tu...

    ReplyDelete
  15. baby carrot mentah memang sedap kalau dimakan... ^_^...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc