Skip to main content

Arnab Village di Kundasang, Ranau

Assalamualaikum

Korang memang tau kan yang aku sefamili memang suka sangat pegi ke Kundasang. Tiap tahun memang tak pernah miss ke sana. 

Sebab apa ?? satu sah-sahlah senang ke sana, kan tempat sendiri. Dari KK ke Kundasang cuma ambil masa sejam 45 minit ja. Dekat ja, hujung-hujung minggu pun kalau tetiba nak pegi ke sana, boleh ja gerak terus ke sana. 

Kedua, tempat ni memang best. Sejuk-sejuk, nyaman. Kalau nak fefeeling di obersi bole ja pegi ke sini. Jangan tak tahu kat sini ada 'New Zealand' tau. Angin sejuk pergunungan sangat-sangat nyaman tau. 

Ketiga, banyak tempat korang boleh lawat kalau ke Kundasang, selain 'New Zealand' kat Desa Cattle Farm tu, korang boleh ke Taman Kinabalu, lawat hutan di kaki Gunung Kinabalu tu, kalau berstamina tinggi terus boleh daki, tapi yang ni kena register awal-awal lah. 
Makan sayap ayam panggang sambil menikmati pemandangan Pekan Kundasang, mengingati sejarah masa lampau di War Memorial Park, berspa kaki di Tagal Sg Luanti, mandi-manda di air panas Poring atau hirup teh segar dari ladang di Sabah Tea Garden. 

Dan tempat yang aku nak kenalkan kat korang ni, mungkin akan menjadi salah satu tarikan baru di Kundasang | ARNAB VILLAGE | ...
Actually aku tahu tempat ni pun melalui FB, ada rakan-rakan yang telah pegi tempat ni. Katanya best, best untuk mereka yang gemar dengan binatang comel berbulu ni. Dan yang paling excited semestinya kanak-kanak kan. 

Tempat ni baru lagi sebenarnya. Masa aku dan family pegi ke sana, tempat ni masih under renovation. Ada kawasan kecil ja yang dibuka untuk pengunjung. 
Tiket masuk ke tempat ni cuma RM3.00 untuk orang dewasa dan RM2.00 untuk kanak-kanak.


Sumber : FB Arnab Village

Untuk kanak-kanak memang happylah. Gembira sebab nampak banyak arnab-arnab comel lagi gebu berkeliaran. Tapi keadaan tempat ni masa kami ke sini, agak kurang memuaskan. Mungkin kerana tempat ni masih baru agaknya, so keadaan persekitaran agak tidak terurus. Harap-harap ianya cepat diperbaiki so bolehlah kami ke sini balik. 

Ni aku kongsikan aksi Shumi, Shamzi dan Damia sedang 'bergaul' dengan arnab-arnab gebu tu. Gambar sekeliling tempat ni tak ada sebab banyak yang sedang di renovate.






Comments

  1. wow.... seronoknya... syok main dgn rabbit yer... :)

    ReplyDelete
  2. hehe.. hi kak.. kalau saya pula suda rasa menginap di sana Arnab Village.. ada buat program di sana dulu.. ya tempat ni masih baru.. tapi bila dapat rasa menginap di sana 3 malam.. tenang jak rasa.. jauh dari bunyi2 kereta.. http://puankuci.blogspot.my/

    ReplyDelete
  3. terlalu cute ni !!!
    anak2 aida mesti excited kalau ke sini.
    boleh usik2 rabbit gitu.
    aida ni penggeli tapi anak2 aida dedahkan kpd semua nyer.

    ReplyDelete
  4. Budak budak sukalah pergi sini, dapat tengok pegang Arnab mcm tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a