Skip to main content

Arnab Village di Kundasang, Ranau

Assalamualaikum

Korang memang tau kan yang aku sefamili memang suka sangat pegi ke Kundasang. Tiap tahun memang tak pernah miss ke sana. 

Sebab apa ?? satu sah-sahlah senang ke sana, kan tempat sendiri. Dari KK ke Kundasang cuma ambil masa sejam 45 minit ja. Dekat ja, hujung-hujung minggu pun kalau tetiba nak pegi ke sana, boleh ja gerak terus ke sana. 

Kedua, tempat ni memang best. Sejuk-sejuk, nyaman. Kalau nak fefeeling di obersi bole ja pegi ke sini. Jangan tak tahu kat sini ada 'New Zealand' tau. Angin sejuk pergunungan sangat-sangat nyaman tau. 

Ketiga, banyak tempat korang boleh lawat kalau ke Kundasang, selain 'New Zealand' kat Desa Cattle Farm tu, korang boleh ke Taman Kinabalu, lawat hutan di kaki Gunung Kinabalu tu, kalau berstamina tinggi terus boleh daki, tapi yang ni kena register awal-awal lah. 
Makan sayap ayam panggang sambil menikmati pemandangan Pekan Kundasang, mengingati sejarah masa lampau di War Memorial Park, berspa kaki di Tagal Sg Luanti, mandi-manda di air panas Poring atau hirup teh segar dari ladang di Sabah Tea Garden. 

Dan tempat yang aku nak kenalkan kat korang ni, mungkin akan menjadi salah satu tarikan baru di Kundasang | ARNAB VILLAGE | ...
Actually aku tahu tempat ni pun melalui FB, ada rakan-rakan yang telah pegi tempat ni. Katanya best, best untuk mereka yang gemar dengan binatang comel berbulu ni. Dan yang paling excited semestinya kanak-kanak kan. 

Tempat ni baru lagi sebenarnya. Masa aku dan family pegi ke sana, tempat ni masih under renovation. Ada kawasan kecil ja yang dibuka untuk pengunjung. 
Tiket masuk ke tempat ni cuma RM3.00 untuk orang dewasa dan RM2.00 untuk kanak-kanak.


Sumber : FB Arnab Village

Untuk kanak-kanak memang happylah. Gembira sebab nampak banyak arnab-arnab comel lagi gebu berkeliaran. Tapi keadaan tempat ni masa kami ke sini, agak kurang memuaskan. Mungkin kerana tempat ni masih baru agaknya, so keadaan persekitaran agak tidak terurus. Harap-harap ianya cepat diperbaiki so bolehlah kami ke sini balik. 

Ni aku kongsikan aksi Shumi, Shamzi dan Damia sedang 'bergaul' dengan arnab-arnab gebu tu. Gambar sekeliling tempat ni tak ada sebab banyak yang sedang di renovate.






Comments

  1. wow.... seronoknya... syok main dgn rabbit yer... :)

    ReplyDelete
  2. hehe.. hi kak.. kalau saya pula suda rasa menginap di sana Arnab Village.. ada buat program di sana dulu.. ya tempat ni masih baru.. tapi bila dapat rasa menginap di sana 3 malam.. tenang jak rasa.. jauh dari bunyi2 kereta.. http://puankuci.blogspot.my/

    ReplyDelete
  3. terlalu cute ni !!!
    anak2 aida mesti excited kalau ke sini.
    boleh usik2 rabbit gitu.
    aida ni penggeli tapi anak2 aida dedahkan kpd semua nyer.

    ReplyDelete
  4. Budak budak sukalah pergi sini, dapat tengok pegang Arnab mcm tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang