Skip to main content

Jom Makan Lokan Panggang

Assalamualaikum

Rasanya semua dah tahu tentang keenakkan lokan panggang di gerai Jalan Sulaman-Tuaran, Kota Kinabalu ni.  
Rata-rata yang berkunjung ke Kota Kinabalu, tidak akan melepaskan peluang untuk merasa sendiri LOKAN PANGGANG + KELAPA BAKAR serta puding kelapa yang sejuk dan segar tu.

Aku ni nama ja duduk kat KK tapi percaya atau tidak ni pertama kali aku merasa sendiri keenakkan lokan panggang yang disebut-sebut orang tu. Nak kata jauh, jalan ni yang selalu kami lalu kalau nak balik kampung. Memang singgah juga sebab nak beli puding kelapa tapi lokannya tak pernah pula terpikir nak cuba makan. 
Hubby dah dua kali makan lokan ni tapi tu masa lepak dengan kawan-kawannya. Sedap katanya. Pastu terbaca pula blog kawan-kawan yang dah merasa sendiri lokan panggang ni, katanya makan sekali pasti nak lagi.

So cam rugi pula kalau aku tak cuba try test sendiri benda ni kan ...


 Jom makan Lokan Panggang katanya ... ni tagline salah satu gerai yang menjual lokan panggang dan kelapa bakar di Jalan Sulaman-Tuaran. Banyak gerai sebenarnya kat tempat ni, tinggal korang nak pilih ja mengikut citarasa selera masing-masing. 


Ni set lokan yang kami order. Yang ni lokan saiz sederhana, harga dalam RM15.00 sedulang. Kalau nak kuantiti banyak sikit tapi saiz kecik2lah, harga dalam RM13.00 sedulang.


Damia bukan main lagi tak sabar nak mengetest. Maklumlah pertama kali nampak benda ni. Budak yang semakin sihat dan sado kat belakang tu sedang tekun makan lokan panggang.


Macam nak buat eksperimen pula si Damia ni. Asyik betul dia meneliti rupa bentuk lokan panggang tu ...


Aku makan memang serius sebab nda mo diganggu. Maklumlah nak menghayati kesedapan makanan tu. 


Lokan panggang ni kalau dimakan terus memang sedap sebab semasa dipanggang tu, dorang dah bubuh ramuan kat atas lokan tu. Tapi kan kalau dicicah-cicah dengan sambal yang telah disediakan di atas setiap meja di gerai tu, ya ampun ...... sedap bangeeeetttt!


Sambil makan lokan panggang, sambil minum air kelapa muda. Segar terus anak tekak. Actually menu utama di gerai ni selain dari lokan panggang adalah kelapa bakar. Tapi malam tu tak dapat nak merasa sebab dah sold out .. so minum je lah air kelapa tu. Ko tengo bukan main lagi Damia gigih mengorek isi kelapa tu. 


Nasib baik ada abang Shumi yang sado tolong adik korek isi kelapa tu ...


Sementara 3 orang kat belakang tu 'mengerjakan' lokan panggang ... Shamzi jadi model lokan sekejap. Rugi Shamzi bah nda pandai makan lokan ni hehe. Hubby jangan ditanya, cuma makan seekor dua ja, pastu stop. Orang nak maintainkan badan lah katakan. 


Bagi yang nak tahu macam mana nak bakar lokan panggang ni .... ni hah, hubby sempat menyiasat kat dapur belakang gerai dorang. Lokan-lokan ni semua dipanggang atas zink dan masa panggang tu dorang curah-curahkan lah perisa special dorang yang menambahkkan keenakkan lokan panggang tu. 

So yang berkunjung ke Sabah tu, khasnya kat area KK ni ... korang jangan lupa ke gerai lokan panggang ni ... korang cuba try test sendiri keenakkannya ye. 



Comments

  1. waaaa...xpenah mkn lokan panggang...mesti sedpp...penah mkn rendang lokan jee

    ReplyDelete
  2. alaaaa kenapa buat kita terliur niiii..kejam nyerrr!

    ReplyDelete
  3. naik suda harga tu kak..dlu yg kecik rm12 jak

    ReplyDelete
  4. Ok..x leh tahan tgok..one fine day kena serbu...sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  5. Teringin nak ke Sabah tp entah bilalah agaknya Mia.
    Ohhh makan gitu aje ke Mia tak payah dengan nasi ye

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang