Skip to main content

Jom Makan Lokan Panggang

Assalamualaikum

Rasanya semua dah tahu tentang keenakkan lokan panggang di gerai Jalan Sulaman-Tuaran, Kota Kinabalu ni.  
Rata-rata yang berkunjung ke Kota Kinabalu, tidak akan melepaskan peluang untuk merasa sendiri LOKAN PANGGANG + KELAPA BAKAR serta puding kelapa yang sejuk dan segar tu.

Aku ni nama ja duduk kat KK tapi percaya atau tidak ni pertama kali aku merasa sendiri keenakkan lokan panggang yang disebut-sebut orang tu. Nak kata jauh, jalan ni yang selalu kami lalu kalau nak balik kampung. Memang singgah juga sebab nak beli puding kelapa tapi lokannya tak pernah pula terpikir nak cuba makan. 
Hubby dah dua kali makan lokan ni tapi tu masa lepak dengan kawan-kawannya. Sedap katanya. Pastu terbaca pula blog kawan-kawan yang dah merasa sendiri lokan panggang ni, katanya makan sekali pasti nak lagi.

So cam rugi pula kalau aku tak cuba try test sendiri benda ni kan ...


 Jom makan Lokan Panggang katanya ... ni tagline salah satu gerai yang menjual lokan panggang dan kelapa bakar di Jalan Sulaman-Tuaran. Banyak gerai sebenarnya kat tempat ni, tinggal korang nak pilih ja mengikut citarasa selera masing-masing. 


Ni set lokan yang kami order. Yang ni lokan saiz sederhana, harga dalam RM15.00 sedulang. Kalau nak kuantiti banyak sikit tapi saiz kecik2lah, harga dalam RM13.00 sedulang.


Damia bukan main lagi tak sabar nak mengetest. Maklumlah pertama kali nampak benda ni. Budak yang semakin sihat dan sado kat belakang tu sedang tekun makan lokan panggang.


Macam nak buat eksperimen pula si Damia ni. Asyik betul dia meneliti rupa bentuk lokan panggang tu ...


Aku makan memang serius sebab nda mo diganggu. Maklumlah nak menghayati kesedapan makanan tu. 


Lokan panggang ni kalau dimakan terus memang sedap sebab semasa dipanggang tu, dorang dah bubuh ramuan kat atas lokan tu. Tapi kan kalau dicicah-cicah dengan sambal yang telah disediakan di atas setiap meja di gerai tu, ya ampun ...... sedap bangeeeetttt!


Sambil makan lokan panggang, sambil minum air kelapa muda. Segar terus anak tekak. Actually menu utama di gerai ni selain dari lokan panggang adalah kelapa bakar. Tapi malam tu tak dapat nak merasa sebab dah sold out .. so minum je lah air kelapa tu. Ko tengo bukan main lagi Damia gigih mengorek isi kelapa tu. 


Nasib baik ada abang Shumi yang sado tolong adik korek isi kelapa tu ...


Sementara 3 orang kat belakang tu 'mengerjakan' lokan panggang ... Shamzi jadi model lokan sekejap. Rugi Shamzi bah nda pandai makan lokan ni hehe. Hubby jangan ditanya, cuma makan seekor dua ja, pastu stop. Orang nak maintainkan badan lah katakan. 


Bagi yang nak tahu macam mana nak bakar lokan panggang ni .... ni hah, hubby sempat menyiasat kat dapur belakang gerai dorang. Lokan-lokan ni semua dipanggang atas zink dan masa panggang tu dorang curah-curahkan lah perisa special dorang yang menambahkkan keenakkan lokan panggang tu. 

So yang berkunjung ke Sabah tu, khasnya kat area KK ni ... korang jangan lupa ke gerai lokan panggang ni ... korang cuba try test sendiri keenakkannya ye. 



Comments

  1. waaaa...xpenah mkn lokan panggang...mesti sedpp...penah mkn rendang lokan jee

    ReplyDelete
  2. alaaaa kenapa buat kita terliur niiii..kejam nyerrr!

    ReplyDelete
  3. naik suda harga tu kak..dlu yg kecik rm12 jak

    ReplyDelete
  4. Ok..x leh tahan tgok..one fine day kena serbu...sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  5. Teringin nak ke Sabah tp entah bilalah agaknya Mia.
    Ohhh makan gitu aje ke Mia tak payah dengan nasi ye

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a