Skip to main content

Yang simple itu sedap!

Assalamualaikum

Aku ni bukan kategori ibu yang pakar memasak. Tak berapa reti nak masak makanan yang banyak menggunakan bahan terutamanya rempah ratus segala. 
Bukan tak tahu langsung masak ... tahu gak. Sekali sekala masaklah juga kari, bakarlah juga kek. Tapi sekali sekalalah.
Sebabnya aku suka yang simple. 
Hubby pun suka yang simple.
Anak2 pun menurun Umi dan Babanya ... Yang simple.
Simple tapi sedap gitu kata2 anak2. Hehe

Contoh yang simple, anak2 dan hubby suka makan nasi dengan telur dadar yang aku masak. Dorang kata gitu dah cukup sedap. Buktinya dorang 2 kali tambah nasi. 
Tapi bukanlah hari2 meratah telur dadar dan nasi kosong. Ubah jugalah menu. Sawi dengan ayam kicap ke, sambal tempe ke, ayam masak halia ke ... simple tapi sedap.

Ni aku tepek resepi simple tapi sedap (kata anak2 aku dan hubby). Masak biasa jak tapi nama resepi kasi panjang sikit biar gempak .. kihkihkih


Spaghetti Telur Mata Lembu Berlada Hitam Power!

Roti Paun Goreng Berinti Susu Pekat Berkrim Cicah Mayo Sos Cili!


Biarlah orang nak kata aku tak reti masak ke, malas nak masak ke ... yang penting aku tau selera Hubby dan anak2. 

Note : dapat request dari ibu mengandung di kampung tu (kakak) suruh masak spaghetti cam dalam gambar tu. Dorang terliur tengok katanya. Hehe
Dan untuk tidak menghampakan, aku dah masak 2 bungkus spaghetti goreng untuk brekpes kami adik beradik balik ksmpung hari tu. Taste biasa2 jak tapi anak2 buah suka. Habis sekuali besar gitu. :D






Comments

  1. roti tue lama tak buat tau..hihihi

    ReplyDelete
  2. Betul Mia mungkin org kata kita tak pandai tapi anak-anak dan hubby kita selera semuanya dah buat hati kita gembira..

    ReplyDelete
  3. Nak la resepi!!! Menitik ayorlior ni wehh haahaha...

    ReplyDelete
  4. Nak la resepi!!! Menitik ayorlior ni wehh haahaha...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, sue jg dikurniakan susmi dan ank2 yg x cerewet bab mkn. Sue pun masak simple2 je. Tp anak2 dan suami kalo mkn mesti bertambah dan habis licin ^^

    ReplyDelete
  6. aduahai sedap sehingga berbunyi perut ni hahahah :D

    ReplyDelete
  7. Salam mesra..

    Jemput join Segmen Bloglist Mei-Jun CN yer : http://www.cekgunorazimah.com/2015/03/segmen-bloglist-mei-jun-2015-by-cn.html

    ReplyDelete
  8. betul tu mia..yang simple tu memang sedap dan buat makan bertambah..heheh

    ReplyDelete
  9. Salam .Hee sedap dan simple dan sedap ;p

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a