Skip to main content

Selamat Hari Lahir yang ke-54 Mak

Assalamualaikum

Semalam genap umur mak yang ke-54 tahun. Syukur alhamdulillah ... Minggu lalu kami adik beradik buat sambutan hari lahir mak. Tak besar sambutan, tapi cukup membuatkan mak tersenyum lebar. Mana tak kami buat ala ala surprise gitu. 

Beberapa sebelum balik ke kampung 3hb April yang lalu, aku dan plan dengan kakak. Kakak tempah kek dan beli barang2 untuk dimasak hari tu. Mak hairan untuk apa? Aku cuma suruh kakak cakap kat mak, ada sambutan hari jadi untuk kakak dan anak buahku. Kebetulan kakak, anak buahku dan mak sambut hari lahir pada bulan yang sama iaitu April. Tapi mak 12hb, manakala kakak dan anak buahku 27hb. 
Tak logik alasan harijadi dorang tapi aku tahu mak mengikut jak rancangan kami. 

So hari tu, aku bagitahu mak, yang aku sekeluarga serta adik dan anak2nya akan balik ke kampung. Mak memang eksaited bila dengar kalau kami nak balik. Lebih2 lagi kononnya nak buat birthday Kakak dan anak buahku.
Kami sampai di kampung jak, mak dah siapkan makanan. Tinggal tunggu kakak yang mengambil kek yang sudah ditempah awal. 

Sampai jak kakak, kami terus suruh tukar baju ... maklumlah mak kan pakai baju standard jak kat rumah. 
Mak tanya apasal mo tukar2 baju segala. Kami cakap tukar jak, kami nak gambar dia dengan cucu2nya semua. Mula-mula tu mak cakap malas nak tukar2 baju segala tapi nasib baik adik bongsu ku yang memang manja dengan mak pandai memujuk.
Dan hasilnya ... mak memang sedikit terkejut tapi nampak kegembiraanya. 

Mak dan cucu-cucunya ... 7 orang, 6 lelaki seorang perempuan. In sha Allah akan bertambah bulan Jun ni.

Damia yang eksaited. Katanya harijadi dia. Terpaksalah mak layan jak peel cucu2nya. 


Fresh Cream Yam cake, kesukaan mak. Memang sedap!

~~Selamat hari lahir Mak ... semoga dipanjangkan umur, sihat sentiasa dan bahagia selalu ... amin~~



Comments

  1. Alhamdulillah, semoga makcik dipanjangkan umur, diberikan kesihatan tubuh badan, dimurahkan rezeki dan bahagia dunia akhirat... muda lagi nampak makcik... :)

    ReplyDelete
  2. Wah..mesti mak mia terharu kan..walaupun simple tapi yang penting happy..kek yam tu memang menggoda..nyum2

    ReplyDelete
  3. Oh... Damia satu-satu cucu perempuanlah buat masa ini ye:)
    Nampak mak sangat ceria dikelilingi cucunya Mia.

    Selamat ulangtahun kelahiran buat Mak Mia..

    ReplyDelete
  4. selamat hari lahir mak kak mia..:)

    ReplyDelete
  5. happy brithday :) semoga panjang umur sehat selalu murah rezeki wyatb pokonya :)

    ReplyDelete
  6. Yeayyy, Mak akan bertambah cucu lagi..:)
    Happy birthday buat Mak, moga diberkati sentiasa.

    ReplyDelete
  7. Selamat hari lahir makcik. Same date dengan qhalif.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang