Skip to main content

Selamat Hari Lahir yang ke-54 Mak

Assalamualaikum

Semalam genap umur mak yang ke-54 tahun. Syukur alhamdulillah ... Minggu lalu kami adik beradik buat sambutan hari lahir mak. Tak besar sambutan, tapi cukup membuatkan mak tersenyum lebar. Mana tak kami buat ala ala surprise gitu. 

Beberapa sebelum balik ke kampung 3hb April yang lalu, aku dan plan dengan kakak. Kakak tempah kek dan beli barang2 untuk dimasak hari tu. Mak hairan untuk apa? Aku cuma suruh kakak cakap kat mak, ada sambutan hari jadi untuk kakak dan anak buahku. Kebetulan kakak, anak buahku dan mak sambut hari lahir pada bulan yang sama iaitu April. Tapi mak 12hb, manakala kakak dan anak buahku 27hb. 
Tak logik alasan harijadi dorang tapi aku tahu mak mengikut jak rancangan kami. 

So hari tu, aku bagitahu mak, yang aku sekeluarga serta adik dan anak2nya akan balik ke kampung. Mak memang eksaited bila dengar kalau kami nak balik. Lebih2 lagi kononnya nak buat birthday Kakak dan anak buahku.
Kami sampai di kampung jak, mak dah siapkan makanan. Tinggal tunggu kakak yang mengambil kek yang sudah ditempah awal. 

Sampai jak kakak, kami terus suruh tukar baju ... maklumlah mak kan pakai baju standard jak kat rumah. 
Mak tanya apasal mo tukar2 baju segala. Kami cakap tukar jak, kami nak gambar dia dengan cucu2nya semua. Mula-mula tu mak cakap malas nak tukar2 baju segala tapi nasib baik adik bongsu ku yang memang manja dengan mak pandai memujuk.
Dan hasilnya ... mak memang sedikit terkejut tapi nampak kegembiraanya. 

Mak dan cucu-cucunya ... 7 orang, 6 lelaki seorang perempuan. In sha Allah akan bertambah bulan Jun ni.

Damia yang eksaited. Katanya harijadi dia. Terpaksalah mak layan jak peel cucu2nya. 


Fresh Cream Yam cake, kesukaan mak. Memang sedap!

~~Selamat hari lahir Mak ... semoga dipanjangkan umur, sihat sentiasa dan bahagia selalu ... amin~~



Comments

  1. Alhamdulillah, semoga makcik dipanjangkan umur, diberikan kesihatan tubuh badan, dimurahkan rezeki dan bahagia dunia akhirat... muda lagi nampak makcik... :)

    ReplyDelete
  2. Wah..mesti mak mia terharu kan..walaupun simple tapi yang penting happy..kek yam tu memang menggoda..nyum2

    ReplyDelete
  3. Oh... Damia satu-satu cucu perempuanlah buat masa ini ye:)
    Nampak mak sangat ceria dikelilingi cucunya Mia.

    Selamat ulangtahun kelahiran buat Mak Mia..

    ReplyDelete
  4. selamat hari lahir mak kak mia..:)

    ReplyDelete
  5. happy brithday :) semoga panjang umur sehat selalu murah rezeki wyatb pokonya :)

    ReplyDelete
  6. Yeayyy, Mak akan bertambah cucu lagi..:)
    Happy birthday buat Mak, moga diberkati sentiasa.

    ReplyDelete
  7. Selamat hari lahir makcik. Same date dengan qhalif.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a