Skip to main content

Yang simple itu sedap!

Assalamualaikum

Aku ni bukan kategori ibu yang pakar memasak. Tak berapa reti nak masak makanan yang banyak menggunakan bahan terutamanya rempah ratus segala. 
Bukan tak tahu langsung masak ... tahu gak. Sekali sekala masaklah juga kari, bakarlah juga kek. Tapi sekali sekalalah.
Sebabnya aku suka yang simple. 
Hubby pun suka yang simple.
Anak2 pun menurun Umi dan Babanya ... Yang simple.
Simple tapi sedap gitu kata2 anak2. Hehe

Contoh yang simple, anak2 dan hubby suka makan nasi dengan telur dadar yang aku masak. Dorang kata gitu dah cukup sedap. Buktinya dorang 2 kali tambah nasi. 
Tapi bukanlah hari2 meratah telur dadar dan nasi kosong. Ubah jugalah menu. Sawi dengan ayam kicap ke, sambal tempe ke, ayam masak halia ke ... simple tapi sedap.

Ni aku tepek resepi simple tapi sedap (kata anak2 aku dan hubby). Masak biasa jak tapi nama resepi kasi panjang sikit biar gempak .. kihkihkih


Spaghetti Telur Mata Lembu Berlada Hitam Power!

Roti Paun Goreng Berinti Susu Pekat Berkrim Cicah Mayo Sos Cili!


Biarlah orang nak kata aku tak reti masak ke, malas nak masak ke ... yang penting aku tau selera Hubby dan anak2. 

Note : dapat request dari ibu mengandung di kampung tu (kakak) suruh masak spaghetti cam dalam gambar tu. Dorang terliur tengok katanya. Hehe
Dan untuk tidak menghampakan, aku dah masak 2 bungkus spaghetti goreng untuk brekpes kami adik beradik balik ksmpung hari tu. Taste biasa2 jak tapi anak2 buah suka. Habis sekuali besar gitu. :D






Comments

  1. roti tue lama tak buat tau..hihihi

    ReplyDelete
  2. Betul Mia mungkin org kata kita tak pandai tapi anak-anak dan hubby kita selera semuanya dah buat hati kita gembira..

    ReplyDelete
  3. Nak la resepi!!! Menitik ayorlior ni wehh haahaha...

    ReplyDelete
  4. Nak la resepi!!! Menitik ayorlior ni wehh haahaha...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, sue jg dikurniakan susmi dan ank2 yg x cerewet bab mkn. Sue pun masak simple2 je. Tp anak2 dan suami kalo mkn mesti bertambah dan habis licin ^^

    ReplyDelete
  6. aduahai sedap sehingga berbunyi perut ni hahahah :D

    ReplyDelete
  7. Salam mesra..

    Jemput join Segmen Bloglist Mei-Jun CN yer : http://www.cekgunorazimah.com/2015/03/segmen-bloglist-mei-jun-2015-by-cn.html

    ReplyDelete
  8. betul tu mia..yang simple tu memang sedap dan buat makan bertambah..heheh

    ReplyDelete
  9. Salam .Hee sedap dan simple dan sedap ;p

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang