Skip to main content

Bertukar ke Hotlink - Maxis

Assalamualaikum

Dah lama rasanya tak buka blog guna lappy. Update blog pun guna hp ku itu. Taip entri guna smartphone ni manalah best. Sangat terhad. Nak taip pun terpaksa hati-hati, sebelum publish kena check semua perkataan ... maklumlah banyak typo error.
Entri pun tak dapat nak taip panjang-panjang (macamlah sebelum ni publish entri panjang berjela).

Pendek kata taip guna hp ni memang tak best!
Kenapa tak guna lappy ?? lappy tak rosak pun. Tapi yang menyebabkan malas nak buka blog kat lappy adalah disebabkan oleh line tenet yang tersangatlah slow ... kadang-kadang langsung tak boleh buka. Aku dan hubby di rumah hanya guna prepaid internet. Reload RM10.00 boleh guna internet 5 hari dengan kelajuan 300MB. Kitaorang guna portable Hotspot yang ada dalam hp tu.

So bolehlah buka blog kat lappy. Kitaorang memang guna DiGi dari dulu lagi. Tak pernah nak tukar ke line yang lain.
Tapi kan semenjak dua menjak ni, line tenet DiGi ni semakin parah. Buka kat hp punyalah main slow. Kadang-kadang langsung tak ada line.
Ini kan nak di jadikan ia hotspot lagi ... langsung tak boleh connect di lappy. Berkulat aku tunggu tau nak buka blog. Last-last patah semangat nak buka blog kat lappy.

Selama ni update blog pun guna line kat office je. Nak harapkan tenet DiGi tu .... alamat bersarang labah-labah lah blog ni ...
Taip entri dan post tapi nak blogwalking pula tak sempat sebab kat opis kan. Blogwalking pun curi-curi masa jer.
Fikir punya fikir ... tak boleh jadi ni. Kena tukar line ni. So aku pun survey-survey lah line tenet mana yang ok. Survey sendiri, sambil tu tanya kawan-kawan kat opis. Line apa yang dorang guna. Untuk internet kata dorang, Maxis setakat ni yang terbaik. Dua orang opis mate aku yang sebelum ni guna DiGi pun dah bertukar ke Maxis.
Emm boleh cuba juga ni. Tapi aku tak lah pula disconnect line DiGi aku tu. Aku masih gunakannya untuk line tepon aku. Aku hanya tambahkan lagi satu simcard kat hp, dan aku pilih Hotlink Prepaid dari Maxis.
Line ni aku guna khas untuk internet. 

Ok lah setakat ni line tak ada masalah. Nak kata laju sangat ... kira boleh lah juga download video dan lagu. Compare dengan DiGi dulu, nak buka Facebook pun asyik tak dapat je.
Sekarang ni kami hanya guna prepaid internet. Lebih murah berbanding bulanan. Tapi kalau korang tahu mana satu line internet yang bayar bulanan tapi kelajuan sangat berbaloi dengan harganya, korang inform2 je aku ye ... :D



Note : ini bukan iklan Hotlink.





Comments

  1. Aku pakai umobile prepaid. Line pon ok. Memang puas hati.

    ReplyDelete
  2. Hi..lama sdh nda masuk sini...sihat ka? Sia pakai hotlink & umobile..dua2 sia pakai ok...

    ReplyDelete
  3. kalau kat rumah lebih selesa pki streamyx..kat hp guna xox je/...

    ReplyDelete
  4. aku pkai hotlink .. free basic internet bilangnya .. tp buka youtube, blog , download sgala2 pun bole .laju lg ... lbh dr basic intenet sda 2 . hihi ..

    ReplyDelete
  5. Wana pun guna maxis..free basic internet pun masih bleh buka blog n update guna hp..hehe..bestkan? ;)

    ReplyDelete
  6. Kakak dari dulu masih guna steamyx lagi.
    Lagi pun kakak bukan selalu sgt berinternet.

    ReplyDelete
  7. Sue guna unifi. Ada mcm2 pakej. Ikut kemampuan bajet masing2..

    ReplyDelete
  8. Akk guna celcom. Sll line cam hampeh. Tp tu je yg murah. Akk pakai postpaid. Sebulan 3g rm68. Sll bil x sampai rm100 pun

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa