Skip to main content

The Journey

Assalamualaikum

Selamat hari pekerja untuk semua pekerja-pekerja di luar sana....selamat bercuti juga. Ada yang ambik cuti besok sebab nak sambung cuti hujung minggu kan.....aku ?? kerja juga. Tapi dah apply cuti untuk minggu depannya pulak sebab ada satu lagi public holiday yang bersambung dengan cuti hujung minggu. :)

Tak ke mana-mana cuti hari ni, apakata tengok movie yang satu ni. Rasanya semua pun dah pernah nampak kan. Filem Chinese Malaysia. Penuh dengan unsur-unsur kekeluargaan dan juga persahabatan. Disamping itu amat menitikberatkan adat resam kaum cina di Malaysia ni. Tapi memang best untuk ditonton. 

Sumber : Google

Sinopsis

Menceritakan tentang Uncle Chuan seorang bapa yang menitikberatkan tentang adat resam kaum cina. Apabila anak perempuannya Bee kembali ke Malaysia setelah bertahun-tahun tinggal di England bersama-sama dengan tunangnya Benji seorang warga England, Uncle Chuan enggan merestui perhubungan mereka. Dengan perbezaan budaya dan bahasa, Uncle Chuan akhirnya bersetuju untuk merestui tetapi dengan syarat majlis perkahwinan mesti diadakan mengikut adat resam kaum cina. 
Benji dan Uncle Chuan memulakan perjalanan mereka menghantar kad jemputan kahwin khas untuk sahabat2 Uncle Chuan semasa di sekolah rendah dahulu. 
Sepanjang perjalanan ini mereka berdua belajar untuk menerima kekurangan sesama sendiri sebagai seorang anak menantu dan bakal mentua. 


Jangan lupa menontonnya. Tak rugi tau. :D




Comments

  1. singgah sini..selamat cuti hari pekerja..

    ReplyDelete
  2. ada tayang kat astro kan? belum berkesempatan lagi nak tengok.. Ramai yg cakap best..

    ReplyDelete
  3. Tak sempat tengok kat panggung, nak tengok kat Astro mggu ni

    ReplyDelete
  4. happy labour day kak mia
    wahhh...mcm best jak movie tu..mau tengok lah ada masa nt...

    ReplyDelete
  5. selamat hari Jumaat, Mia..lama SB tak menjenguk sini

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa