Skip to main content

Ketahui Tahap Seks Anak mengikut umur

Assalamualaikum

Bagi semua ibu bapa seperti aku, apabila anak-anak sudah mula bertanyakan benda-benda yang berkaitan dengan seks memang agak sikit menggerunkan. Macam mana caranya nak terangkan pada dorang dalam bahasa yang mudah, agar anak-anak faham dan kita tidak berasa malu untuk memahamkan mereka. :)

Untuk menerangkan kepada mereka, rasanya kita sebagai ibu bapa harus mengetahui perkembangan seks anak-anak yang sebenarnya bermula seawal usia bayi lagi.

Apa yang aku baca, aku kongsikan di sini :D

Usia 0 - 2 tahun
Anak-anak sudah mula belajar cinta dan sayang melalui sentuhan dan pelukan. Pada usia ini anak-anak sudah mula mengeksplorasi organ genital mereka. Pada peringkat ini ibu bapa berperanan untuk menerangkan kepada anak-anak tentang perbezaan jantina, lelaki dan perempuan.

Usia 3 - 4 tahun
Anak-anak suda mula kerap menyentuh alat kelamin mereka kerana rasa ingin tahu. Kadang kala mereka juga menyentuh anggota badan rakan mereka kerana sifat ingin tahu yang kuat. Peranan ibu bapa pada saat ini ialah dengan menasihati anak-anak supaya jangan membiarkan orang lain memegang anggota badan mereka. 

Usia 5 - 7 tahun
Pada peringkat ini, anak-anak sudah mula memahami perbezaan jantina tetapi belum ada daya tarikan satu sama lain. Mereka juga sudah mula memahami peranan orang dewasa yang diadaptasikan dalam permainan mereka seharian. Contoh yang paling mudah ialah main kahwin-kahwin dan rumah-rumah. Ada suami dan isteri, ada mak dan ayah. 

Usia 8 - 12 tahun
Pada usia ini, anak-anak sudah cenderung untuk bermain dengan kawan sejantina. Budak lelaki dengan lelaki, yang perempuan dengan perempuan. Masing-masing sudah malu untuk bermain bersama-sama dimana timbul perasaan berlawanan didalam diri masing-masing.
Pada peringkat ini, peranan ibu bapa amat penting sekali, menerangkan tentang batas-batas pergaulan berlainan jantina, mengawal apa yang mereka lihat dan tonton terutamanya melalui media-media elektronik sekarang ini. 

Sumber : di sini



ehhh apasal pulak ada gambar sang rimau dalam post ni....huhu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Awas ini imej sensor....sesuai untuk 18 tahun ke atas sahaja
Oppppsss......bukan aku sengaja nak skodeng rimau sedang bermadu kasih ye......tak sangka dorang akan buat 'sesi' ni bila aku bawa anak-anak aku ber Animal Planet di zoo minggu lalu. 
Dan aku menjadi panik dan 'merah' seketika bila Shamzi bertanyakan 'APA YANG DORANG BUAT TU UMI ?????' dah blurr apa yang aku nak jawab. Nasib baik Shumi spontan menjawab, dorang mo peluk-peluk jak bah tu kan Umi......aku mengangguk dan terus blah dari situ. Tak sanggup lagi dengar soalan-soalan yang aku susah nak jawabnya sekarang....hehe :P




Comments

  1. hadoooiiii terkedu kalau aku nak jawab tuh...:)

    ReplyDelete
  2. betul2, mostly orang kita try to avoid this issue dengan anak2, tapi tak patut kan sebab nnt depa cari cara lain untuk tahu, so better tahu dari kita, tapi tu la... kat sini lagi la selamba jer bogel2 kat tv semua.

    ReplyDelete
  3. belum sampai ke tahap itu lagi...he he he...

    ReplyDelete
  4. hahahahaha..jawab la "rimau tu main urut urut"..hahaha

    ReplyDelete
  5. haha,budak2 memang suka bertanya apa saja yang mereka jarang lihat dan benda yang menjadi tanda tanya...apa lagi yang spontan tak terduga di akal...huhuk..yang pening nak menjawabnya...kita lah..

    ReplyDelete
  6. Budak2 skrang cepat sangat beljar tentang ne..lagi2 bila laman sosial dan tv memaparkan gambar2 dan cerita2 yang xbaik untuk tontonan...
    Apa2 pun kena pantau anak2...waullahualam...

    ReplyDelete
  7. Baik punya posing Mia...macamanalah harimau jantan tu tak geram haha. ..lama weyh tak gi zoo sejak anak anak dah besau ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a