Skip to main content

Surat Penting itu

Assalamualaikum

Surat apakah itu ??
Minggu ni tengah tertunggu-tunggu surat itu. Debar-debar rasanya cam menunggu surat dari kekasih gayanya..hehe Mana tak, surat tu yang akan menyatakan masa depan aku adakah telah berjaya untuk melangkah ke depan atau tidak ??

Yang keja2 kat company swasta tu, tahu surat apa yang aku maksudkan tu.
Rata-rata keputusan tahun kewangan company swasta adalah pada bulan Mac. Untung ke tidak ??
Bagi pekerja pula, rasa berdebar-debar sebab diberi sekeping surat putih bertanda tangan CEO, yang mengatakan anda layak untuk diberi BONUS sekian sekian jumlahnya.
Dan anda layak untuk dinaikkan pangkat dengan gaji baru sekian sekian jumlahnya berkuatkuasa pada 1 April ni.....

Tak ke ko berdebar-debar ??
Aku tertanya-tanya berapa bonus yang akan diterima ?? berapa gaji baru yang akan aku terima ?? naik pangkat ke aku ??
Dengan kenaikkan harga barang sekarang ni, rata2 kesemuanya pun mahal, memanglah aku berharap sangat untuk mendapat kenaikan gaji kalau naik pangkat lagilah baik.
BONUS tu aku tak kisah tapi kalau ada kiranya ianya sebagai sagu hati untuk penat lelah kita semasa membuat kerja. Tapi bagi aku, aku lebih pentingkan kenaikan gaji sebab akan kita terima setiap bulan bukannya seperti bonus yang hanya sekali kita nikmati.



Sumber : Google Image

Tapi kalau gini dah company nak bagi, siapa yang tak nak kan....hehe


Nanti aku cite lagi kalau suratnya dah sampai ye......(^_^)





Comments

  1. insya'allah..ada rezeki mia nanti..
    dulu2 ada dok tunggu jugak bonus tapi skrg tak..
    tempat keje zee skrg ni tak tentu..bergantung la..kalo bulan tu ada untung terus dapat..takde nak tunggu cukup tahun..kadang 3 bulan berderet dapat tapi paling banyak pon separuh gaji jer..okay la tu..

    ReplyDelete
  2. oo tak tau plak sbb sy makan gaji ngan gomen.Balik kang kena tanya bini la cenggini hehehe

    ReplyDelete
  3. Kalau sykt kakak ni Mia closing a/c setiap akhir Dec. So kenaikan gaji bermula Jan dgn penerimaan bonus juga bersama gaji Jan setiap tahun..

    Harap semua yg baik-baik buat Mia..

    ReplyDelete
  4. all the best dan semoga dimurahkan rezeki Mia... Farah selesai sudah...dah selamat dalam bank dah pun...hew hew hew...

    ReplyDelete
  5. mudah-mudahan murah rezeki mia..mana tau dpt naik pangkat kan. hehe

    ReplyDelete
  6. aminnn...moga murah rezeki :)

    psstt...saya pulak akan berdebar-debar bulan depan menunggu surat ituuuu :)

    ReplyDelete
  7. woahhh.. Zara pon ikut bdebar2 baca.. haha. semoga dpt khabar yg baik yeee.. =)

    ReplyDelete
  8. bestnya..moga dimurahkan rezeki..amin..

    ReplyDelete
  9. Semoga dapatlah dua2 nya nanti inshaallah yer mia..bolehlah blanjer kitorang..hehe

    ReplyDelete
  10. Moga mendapat perkhabaran yang baik.. insyaAllah.. ;)

    ReplyDelete
  11. AKu punya tak tau lagi. End of this month atau awal april nih. Salary increment plak slalunya june.

    ReplyDelete
  12. seronok nye....best jugak dapat keja swasta ne kan kak mia....bonus dapat 3kali setahun..ada yang dapat 4 kali setahun..Alhamdulillah...tapi kalau naik gaji tahun2 pun best juga...kikiki

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang