Skip to main content

Wordless Wednesday # 44


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!


Apa yang ada di sekeliling rumah di kampung ?

Buah Sukun....seperti yang aku gambarkan dalam post semalam...memang semua pun tahu, salah satu makanan peberet orang kampung. Goreng pun sedap bah!
Ada 4 batang pokok di belakang rumah kami. Setiap kali berbuah, memang tak akan lepas peluang masak sukun goreng, selebihnya pulak mak akan jual buahnya dengan mereka yang buka gerai kuih muih. 



Anak2 pokok buah delima. Kata mak dia nak jual kat tamu hari minggu.




Antara pokok bunga mak. Pokok bunga kertas. Ada banyak lagi bunga yang mak tanam tapi malas pulak nak ambik gambar. Tak tahan kena gigit nyamuk. Maklumlah rumah dekat dengan hutan kecik, haruslah jadi habitat nyamuk.



Ni pulak tak tahu pokok apa. Rupa bentuk cam pokok pandan tapi besarlah pulak. Tetiba jak aku nampak tumbuh tepi rumah. huhu



Macam bukan WW lah pulak, tak sengaja terbanyak ayat dalam post ni...hehe




Comments

  1. Banyak pokok delima tu... sejuk tangan mak

    ReplyDelete
  2. Wah macam-macam ada. Pokok manggis ada tak akak?

    ReplyDelete
  3. bestnye kalau dpt makan sukun goreng ni. org kampung sebenarnya kaya tau….mcm2 hasil dorg dpt. rajin mak mia

    ReplyDelete
  4. Bak sebijik buah sukun tu noks ☺☺

    ReplyDelete
  5. suami saya suker le klu dapat bekebun. semua benda dia nak tanam. bestnyer ada tanah luas cenggini ek

    ReplyDelete
  6. da lame xmkn sukun..tuh buat goreng sedap tuhh

    ReplyDelete
  7. kan betulll...Sukun... hehe
    banyak juga Mak Mia tanam pokok2 kan? sejuk jak mata memandang:)

    ReplyDelete
  8. Saya suka sukun walaupun ada orang kata silap makan perut akan berangin....

    ReplyDelete
  9. anduiii....mcm di kampung cik juga bah ne...ada buah sukun...sedap nya tu goreng dgn tepung..

    ReplyDelete
  10. Bestnyer ada pokok delima..cn suka buah dia..leka bila mkn ;)

    ReplyDelete
  11. lama dah tak makan sukun Mia...sedapnya kalau yg dah masak tu yek, goreng mcm goreng pisang cicah ngan sampal Pergh!

    ReplyDelete
  12. buat cucur suku garing-garing sedap!!..

    ReplyDelete
  13. sukun tu potong nipis2 digoreng mmg sedap, takpun buat kerepek.. heaven tu !

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang