Skip to main content

Wordless Wednesday # 44


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!


Apa yang ada di sekeliling rumah di kampung ?

Buah Sukun....seperti yang aku gambarkan dalam post semalam...memang semua pun tahu, salah satu makanan peberet orang kampung. Goreng pun sedap bah!
Ada 4 batang pokok di belakang rumah kami. Setiap kali berbuah, memang tak akan lepas peluang masak sukun goreng, selebihnya pulak mak akan jual buahnya dengan mereka yang buka gerai kuih muih. 



Anak2 pokok buah delima. Kata mak dia nak jual kat tamu hari minggu.




Antara pokok bunga mak. Pokok bunga kertas. Ada banyak lagi bunga yang mak tanam tapi malas pulak nak ambik gambar. Tak tahan kena gigit nyamuk. Maklumlah rumah dekat dengan hutan kecik, haruslah jadi habitat nyamuk.



Ni pulak tak tahu pokok apa. Rupa bentuk cam pokok pandan tapi besarlah pulak. Tetiba jak aku nampak tumbuh tepi rumah. huhu



Macam bukan WW lah pulak, tak sengaja terbanyak ayat dalam post ni...hehe




Comments

  1. Banyak pokok delima tu... sejuk tangan mak

    ReplyDelete
  2. Wah macam-macam ada. Pokok manggis ada tak akak?

    ReplyDelete
  3. bestnye kalau dpt makan sukun goreng ni. org kampung sebenarnya kaya tau….mcm2 hasil dorg dpt. rajin mak mia

    ReplyDelete
  4. Bak sebijik buah sukun tu noks ☺☺

    ReplyDelete
  5. suami saya suker le klu dapat bekebun. semua benda dia nak tanam. bestnyer ada tanah luas cenggini ek

    ReplyDelete
  6. da lame xmkn sukun..tuh buat goreng sedap tuhh

    ReplyDelete
  7. kan betulll...Sukun... hehe
    banyak juga Mak Mia tanam pokok2 kan? sejuk jak mata memandang:)

    ReplyDelete
  8. Saya suka sukun walaupun ada orang kata silap makan perut akan berangin....

    ReplyDelete
  9. anduiii....mcm di kampung cik juga bah ne...ada buah sukun...sedap nya tu goreng dgn tepung..

    ReplyDelete
  10. Bestnyer ada pokok delima..cn suka buah dia..leka bila mkn ;)

    ReplyDelete
  11. lama dah tak makan sukun Mia...sedapnya kalau yg dah masak tu yek, goreng mcm goreng pisang cicah ngan sampal Pergh!

    ReplyDelete
  12. buat cucur suku garing-garing sedap!!..

    ReplyDelete
  13. sukun tu potong nipis2 digoreng mmg sedap, takpun buat kerepek.. heaven tu !

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a