Skip to main content

SEO

Assalamualaikum

Apakah benda tajuk post hari ni Mia ? Mungkin ramai yang dah tahu terutamanya blogger yang 'kaki' IT tu dan mungkin juga yang hampir2 nak tahu tapi masih kurang jelas apa sebenarnya SEO......saya pun masih belajar lagi mengenai SEO ni.....
Ok mari kita tengok apa sebenarnya maksud SEO ni.....(ni berdasarkan maklumat yang telah saya godek2 di Mr.Google).....SEO adalah ringkasan kepada Search Engine Optimization. Ianya merupakan proses dimana meningkatkan keupayaan sesuatu laman web itu 'memunculkan dirinya' dalam search engine seperti Google, Yahoo dan lain2.....faham ke ? saya sendiri pun susah nak terangkannya.....tapi kalau dalam dunia blogger, ertinya kita cuba memaparkan post2 yang menarik agar blog kita tersenarai di search engine tadi.....bila blog kita sentiasa berada di dalam senarai utama search engine tadi, ianya akan menjadi pendorong pembaca menerjah ke blog anda.....dan hasilnya ialah trafik yang tinggi........sebab itulah kenapa blogger2 yang top bagi tips untuk naikkan trafik, mereka akan sentuh tentang 'permainan' SEO ni....rasanya fahamlah kan..... :D
Untuk selalu berada dalam senarai tersebut tajuk post mestilah bersesuaian dengan kehendak pembaca......pembaca selalulah akan pergi ke search engine seperti Google, Yahoo dan sebagainya dan akan menaip tajuk yang ringkas sahaja......rasanya tiada orang yang taip panjang2 dalam ruangan search tu kan......bila dah baca2 tentang SEO ni, saya pun cubalah search di Google, post2 yang telah saya buat samada tersenarai ke tidak......dan hasilnya
 Rupa-rupanya ramai yang baca post ni......hehehe resepi simple pun orang suka juga.....yang pertama dari 41,400 results......
  Masih tersenarai dalam top 3 di search engine.....
 Tersenarai juga......baru jak publish n3 ni.....
 Rasa-rasanya ada yang dah faham mengenai SEO ni kan.....kalau maklumat di atas tidak berapa tepat, boleh komen juga dan beri tunjuk ajar sebab saya pun masih belajar bab2 ni.....
Ok tu jak.....selamat berblogging !!!! 

Comments

  1. hmmm..best kan kalau dpt first page nie...

    ReplyDelete
  2. sgt2 faham..ramai peminat Mia eh...hehehe...

    ReplyDelete
  3. kalau dapat dikongsi ramai lagilah baik apa lagi kalau ianya diperlukan pasti dapat membantu - bagus kan.

    ReplyDelete
  4. wahh..bagus nya kan Mia..
    sy pun ndak tau sgt pasal SEO ni.. paham sudah apa yg Mia terangkan di atas.. TQ sharing..
    moga terus maju dlm dunia blogging:)

    ReplyDelete
  5. Tengah belajar jugak psl seo ni ^^

    ReplyDelete
  6. okey..faham!noted...hihi....sy pun akn cube praktikkan :)

    ReplyDelete
  7. SEO ni kena pandai main keyword... so mia ni kira pandai lah sebab tajuk entry dapat 1st place kan.. best tu..

    ReplyDelete
  8. @ummuaidan: agaknya lah kan....suka bila orang suka....

    ReplyDelete
  9. @Kakzakie: sama2 kongsi benda yg baik kan kak... :-)

    ReplyDelete
  10. dh bleh jadi blogger yg femes ni

    ReplyDelete
  11. @NM02: tidaklah pula femes....blogger kecil-kecilan saja...

    ReplyDelete
  12. tahniah Mia...Cik P.A. pun dh wat SEO nie..semoga terus bersemangat untuk berblogging yer :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a