Skip to main content

SEO

Assalamualaikum

Apakah benda tajuk post hari ni Mia ? Mungkin ramai yang dah tahu terutamanya blogger yang 'kaki' IT tu dan mungkin juga yang hampir2 nak tahu tapi masih kurang jelas apa sebenarnya SEO......saya pun masih belajar lagi mengenai SEO ni.....
Ok mari kita tengok apa sebenarnya maksud SEO ni.....(ni berdasarkan maklumat yang telah saya godek2 di Mr.Google).....SEO adalah ringkasan kepada Search Engine Optimization. Ianya merupakan proses dimana meningkatkan keupayaan sesuatu laman web itu 'memunculkan dirinya' dalam search engine seperti Google, Yahoo dan lain2.....faham ke ? saya sendiri pun susah nak terangkannya.....tapi kalau dalam dunia blogger, ertinya kita cuba memaparkan post2 yang menarik agar blog kita tersenarai di search engine tadi.....bila blog kita sentiasa berada di dalam senarai utama search engine tadi, ianya akan menjadi pendorong pembaca menerjah ke blog anda.....dan hasilnya ialah trafik yang tinggi........sebab itulah kenapa blogger2 yang top bagi tips untuk naikkan trafik, mereka akan sentuh tentang 'permainan' SEO ni....rasanya fahamlah kan..... :D
Untuk selalu berada dalam senarai tersebut tajuk post mestilah bersesuaian dengan kehendak pembaca......pembaca selalulah akan pergi ke search engine seperti Google, Yahoo dan sebagainya dan akan menaip tajuk yang ringkas sahaja......rasanya tiada orang yang taip panjang2 dalam ruangan search tu kan......bila dah baca2 tentang SEO ni, saya pun cubalah search di Google, post2 yang telah saya buat samada tersenarai ke tidak......dan hasilnya
 Rupa-rupanya ramai yang baca post ni......hehehe resepi simple pun orang suka juga.....yang pertama dari 41,400 results......
  Masih tersenarai dalam top 3 di search engine.....
 Tersenarai juga......baru jak publish n3 ni.....
 Rasa-rasanya ada yang dah faham mengenai SEO ni kan.....kalau maklumat di atas tidak berapa tepat, boleh komen juga dan beri tunjuk ajar sebab saya pun masih belajar bab2 ni.....
Ok tu jak.....selamat berblogging !!!! 

Comments

  1. hmmm..best kan kalau dpt first page nie...

    ReplyDelete
  2. sgt2 faham..ramai peminat Mia eh...hehehe...

    ReplyDelete
  3. kalau dapat dikongsi ramai lagilah baik apa lagi kalau ianya diperlukan pasti dapat membantu - bagus kan.

    ReplyDelete
  4. wahh..bagus nya kan Mia..
    sy pun ndak tau sgt pasal SEO ni.. paham sudah apa yg Mia terangkan di atas.. TQ sharing..
    moga terus maju dlm dunia blogging:)

    ReplyDelete
  5. Tengah belajar jugak psl seo ni ^^

    ReplyDelete
  6. okey..faham!noted...hihi....sy pun akn cube praktikkan :)

    ReplyDelete
  7. SEO ni kena pandai main keyword... so mia ni kira pandai lah sebab tajuk entry dapat 1st place kan.. best tu..

    ReplyDelete
  8. @ummuaidan: agaknya lah kan....suka bila orang suka....

    ReplyDelete
  9. @Kakzakie: sama2 kongsi benda yg baik kan kak... :-)

    ReplyDelete
  10. dh bleh jadi blogger yg femes ni

    ReplyDelete
  11. @NM02: tidaklah pula femes....blogger kecil-kecilan saja...

    ReplyDelete
  12. tahniah Mia...Cik P.A. pun dh wat SEO nie..semoga terus bersemangat untuk berblogging yer :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang