Skip to main content

Khasiat Halia

Assalamualaikum

Semua tahu halia memang banyak khasiatnya sejak turun temurun lagi.....antaranya...


  1. Menyegarkan dan menguatkan urat saraf.
  2. Kepanasannya boleh menghancurkan dan menghilangkan lendiran atau kahak.
  3. Melancarkan perjalanan darah dalam badan.
  4. Ianya boleh menguatkan ingatan.
Dalam Al-Quran juga ALLAH ada berfirman

"Mereka (orang yang bertakwa di dalam Syurga) diberi minum segelas air yang bercampur dengan halia"
(Surah al-Insan 76:17)



Banyak cara boleh kita makan halia ni......selalunya dicampur ke dalam masakan....boleh juga dijadikan sebagai manisan (halwa)....Kadangkala boleh dijadikan sebagai minuman. Minum panas dan lebih sedap kalau dicampur dengan madu lebah....

Aku lebih suka campurkan halia dalam masakan seperti sup.....mantap......!!!
Hujan2 camni punyalah best kalau dapat makan sup ayam bercampur halia......perghhhhh.....



Kredit : Buku Rahsia Minda Hebat

Comments

  1. Salam kak..lisa bru je masak guna halia tadi..hihi.tp masukkn dlm ns lemak..mmg suka halia.. :)

    ReplyDelete
  2. Masakan kita boleh katakan banyak yg melibatkan halia kan. Tak ada halia dalam sup mesti tak kick Mia:)

    ReplyDelete
  3. erm! sy pun suka Halia..campur dalam masakan sedap..sekali utk buang angin dlm badan kan Mia?.. byk khasiat Halia ni...:)

    ReplyDelete
  4. Oooo bagus utk urat saraf rupanya

    ReplyDelete
  5. Selasa ritu xdpt tido. Hangin satu bdn. Nina buat air halia cmpur ngn limau pastu gula. Alhamdulillah. Lega sangatttt

    ReplyDelete
  6. Okje punya FIL suka buat air halia campur gula melaka...lagi2 time puasa...tap sejak dah kena kawal kencing manis ni dah kurang!

    ReplyDelete
  7. Samalah dhm my hubby..suka campurkan halia sikit dalam masakan..sup lagila kan... Patu berlawan buang angin...haha

    ReplyDelete
  8. Perghhh..
    Pastu duk burp2 je kak.....
    Angin...
    Hehheheh..

    ReplyDelete
  9. paling suka halia...sedap kan..buang angin

    ReplyDelete
  10. Bagus halia...sihat aje...ambo mkn buat ulam je...dgn serai..hebat..stedy maaa..

    ReplyDelete
  11. Bagus halia...sihat aje...ambo mkn buat ulam je...dgn serai..hebat..stedy maaa..

    ReplyDelete
  12. saya campur halia dalam jus...hhe

    ReplyDelete
  13. ummi rozie mengurut dengan menggunakan minyak urutan halia dan juga minum air rebusan halia insyaAllah badan kita ringan ....sms 012-6026351

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an