Skip to main content

Keluarga baru.....'Alputih'

Assalamualaikum

Actually nak perkenalkan 'keluarga baru' kami......
Tahun lalu dah ada niat nak tukar cik Myvi aku tu, survey punya survey, pikir punya pikir, tolak campur bahagi darab kuasa dua segala.......akhirnya aku dah nekad nak beli model terbaru Nissan tu.....Almera....

15hb Mac tu last day cik Myvi berkhidmat dengan Puannya ni....hubby ambik Almera dan Myvi ditinggalkan dengan owner barunya company yang jual keta Nissan tu.....aku trade in sebenarnya....Masa tu Shamzi yang temankan hubby ambik keta tu, Shamzi kata hubby cam terpinga2 sekejap sebab naik keta baru tu......dia ada tanya jugak napa keta Umi kena kasi tinggal sana.....dorang mo kasi cantik2 keta Umi kah tu baru kita ambik balik....? kebingungan ni si Shamzi sebab keta tu lah aku guna untuk hantar dia pegi ke tadika hari2....Usia keta tu lebih tua dari umur Shamzi sebenarnya.....

Kalau Shamzi rasa lain, aku juga sebenarnya rasa sedih sebab dah lama guna keta Myvi tu......banyak sentimental valuenya.....
Mula2 memang tak mo tukar tapi pikir banyak kali, untuk keselesaan sendiri dan anak2 apa salahnya.....dan mungkin kebetulan yang menguntungkan, tahun ni company ada bagi satu benefit baru untuk pekerjanya......ada elaun faedah pinjaman kereta untuk pekerjanya....maknanya company akan tolong bayar faedah pinjaman keta selama 5 tahun......jadi bulanan keta baru ni lebih kurang sama dengan keta Myvi......syukur alhamdulillah...

Dah dekat 3 minggu aku drive keta ni......takda banyak bezanya dengan Myvi cuma ruangan dalam keta ni lebih besar dan panjang.....dan paling ketara kelajuannya...dulu aku pandu 1.3 jak sekarang 1.5.....sekarang aku masih dalam proses belajar untuk mengawal kelajuan.......hehe
Harapnya keta ni sama dengan keta Myvi dulu....jarang ada masalah....tapi itulah masalah sebenarnya bukan datang daripada apa model kereta tu tapi cara kita menggunakan, cermat kita guna maka panjanglah 'hayat' keta tu dan sebaliknya... (^_^) 




Shumi dan Shamzi cakap ni bukan keta Almera tapi Alputih sebab kaler dia putih.....

Comments

  1. Tahniah2..hensem nampaknya alputih nie...takperlah sudah tamat sudah kidmat myVi tuh kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..tq..a'a dah tamat dah cik myvi punya perkhidmatan......huhu

      Delete
  2. cantik uii snap picture,..

    tahniah,...n_n,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq....tp bukan saya yg snap ni hasil snap an si hubby.... :-)

      Delete
  3. ohsemmnyaaa. nina ngn cik hubby pun skg tgh berpikir2 nak ambik kereta apa. sebab tak de beli kereta lagi ni skg. skg ni pinjam kereta adik. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...kalau dah keluarga rasanya elok ambik mpv sebab lebih selesa dan besar...

      Delete
  4. Du.u saya pun mcm tu, sedih trade in kereta Myvi, continue bayar kerta ayah...myvi tu kan mcm conel jer..bawa pun ok...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah....myvi mmg comel sebenarnya...bentuk ala ala katak..hehe

      Delete
  5. Syukur bila ada kelebihan Allah berikan Mia. Betul demi keselesaan dan kemampuan yg ada tak salah kita menaik-taraf demi kebahagiaan keluarga.

    psst: bijak juga anak-anak boleh tangkap di minda dia bukan Almera tapi Alputih sebab warna putih hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur alhamdulillah kak....

      Dorg awal2 dah ckp keta tu nama dia salah sebab kononnya bukan merah tapi putih jd mesti simpan alputih...hehe

      Delete
  6. se-mart alputih ko ni mia!

    ReplyDelete
  7. Wahhh...
    Ohsem....
    Tambahan pulak ada company benefit lagi...
    Okaylah tu kak..
    Untuk keselesaan kan...

    ReplyDelete
  8. Bagusnya ada benefit company mcm tu kan?Selamat bwk keta baru.Aku mmg x boleh dibelikan keta baru.jahanam jap gi,hahahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tema kasih....ko garang sangat tu pasal keta pun takut dengan ko jugak...hahaha

      Delete
  9. haha...pandai jugak diaorg buat lawak yeh Mia... mesti seronokkan bawak keta baru ni Mia...
    Okje ni jenis ganas tau...hehe kang ada yg tercabut sana sini kalau Arjuna bagi keta baru hehe pakai kuda besi ajelah nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keta baru mmg feel dia lain sikit...hehe
      Klu kuda besi rasanya ok tp cepat karat tu hahaha

      Delete
  10. Wah...selamat datang alputih. Tahniah. Bestnya.

    Beb, bilalah bley jumpa kan. Sama ada aku gi sana...cewahhhh...atau ko turun KL ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma kasi...
      in sha ALLAH....ada rezeki mungkin kita dpt jumpa...hehe

      Delete
  11. Cantik alputih ni... pandai ko pilih wrna ya.. hihihi.... Tahniah dpt tukar keta baru. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yg ckp klu keta sedan camni sesuai ambik kaler putih.... :-)

      Delete
  12. hu hu... Alputih... nanti nak panggil dia Alputih juge lepas ni hu hu...
    teringin juga nak pakai alputih ni hari tu, tapi husband dah minat alkelabu pula... layan je lah..
    congrats dapat keluarga baru sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu husband dah minat, apa bole buatkan...alkelabu pun alkelabulah...hehe

      Delete
  13. Segak bergaya al putih tu. mesti selesa kan. Ye lah, anak anak pun dah besar mesti la nak selesa.

    Wah ada conpany benefit lagi. Ohsem la company mia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru pertama kali benefit tu ada jd gunakanlah dengan sebaiknya..hehe

      Delete
  14. Warna putih kegemaranku....
    Cantik keta..

    ReplyDelete
  15. salam sis mia
    Alputih pun ok.......terbaik...

    ReplyDelete
  16. Haaa dah ada nama pun, Alputih is algojes ;)
    Myvi memang best local car so far, value pun tinggi kan, kami dulu masa nak jual myvi kami punya la sedih, tak pernah meragam and mmg sentimental value sangat. Yer la hari hari duk kentut dalam tu, mau tak sehati se bau. huhuhu
    Have fun with Alputih dear.

    ReplyDelete
  17. cantik kete kak...kaler putih mmg terbaik tapi kena jaga lebih skit.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang