Skip to main content

Khasiat Halia

Assalamualaikum

Semua tahu halia memang banyak khasiatnya sejak turun temurun lagi.....antaranya...


  1. Menyegarkan dan menguatkan urat saraf.
  2. Kepanasannya boleh menghancurkan dan menghilangkan lendiran atau kahak.
  3. Melancarkan perjalanan darah dalam badan.
  4. Ianya boleh menguatkan ingatan.
Dalam Al-Quran juga ALLAH ada berfirman

"Mereka (orang yang bertakwa di dalam Syurga) diberi minum segelas air yang bercampur dengan halia"
(Surah al-Insan 76:17)



Banyak cara boleh kita makan halia ni......selalunya dicampur ke dalam masakan....boleh juga dijadikan sebagai manisan (halwa)....Kadangkala boleh dijadikan sebagai minuman. Minum panas dan lebih sedap kalau dicampur dengan madu lebah....

Aku lebih suka campurkan halia dalam masakan seperti sup.....mantap......!!!
Hujan2 camni punyalah best kalau dapat makan sup ayam bercampur halia......perghhhhh.....



Kredit : Buku Rahsia Minda Hebat

Comments

  1. Salam kak..lisa bru je masak guna halia tadi..hihi.tp masukkn dlm ns lemak..mmg suka halia.. :)

    ReplyDelete
  2. Masakan kita boleh katakan banyak yg melibatkan halia kan. Tak ada halia dalam sup mesti tak kick Mia:)

    ReplyDelete
  3. erm! sy pun suka Halia..campur dalam masakan sedap..sekali utk buang angin dlm badan kan Mia?.. byk khasiat Halia ni...:)

    ReplyDelete
  4. Oooo bagus utk urat saraf rupanya

    ReplyDelete
  5. Selasa ritu xdpt tido. Hangin satu bdn. Nina buat air halia cmpur ngn limau pastu gula. Alhamdulillah. Lega sangatttt

    ReplyDelete
  6. Okje punya FIL suka buat air halia campur gula melaka...lagi2 time puasa...tap sejak dah kena kawal kencing manis ni dah kurang!

    ReplyDelete
  7. Samalah dhm my hubby..suka campurkan halia sikit dalam masakan..sup lagila kan... Patu berlawan buang angin...haha

    ReplyDelete
  8. Perghhh..
    Pastu duk burp2 je kak.....
    Angin...
    Hehheheh..

    ReplyDelete
  9. paling suka halia...sedap kan..buang angin

    ReplyDelete
  10. Bagus halia...sihat aje...ambo mkn buat ulam je...dgn serai..hebat..stedy maaa..

    ReplyDelete
  11. Bagus halia...sihat aje...ambo mkn buat ulam je...dgn serai..hebat..stedy maaa..

    ReplyDelete
  12. saya campur halia dalam jus...hhe

    ReplyDelete
  13. ummi rozie mengurut dengan menggunakan minyak urutan halia dan juga minum air rebusan halia insyaAllah badan kita ringan ....sms 012-6026351

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a