Skip to main content

Baru tahu penat

Assalamualaikum

Kalau dulu selalu dengar mak kita terjerit suruh balik rumah bila dah masuk senja dah
Kita sibuk bermain dengan kawan2, mak sibuk di dapur mo prepare makan malam.....
lepas siapkan makan malam, lipat segala kain baju yang selonggok bertimbun yang baru di angkat dari jemuran petangnya tu....
sambil membebel suruh anak2 siapkan kerja rumah segala, cepat masuk tidur, nanti terlewat bangun pegi sekolah....besok paginya awal lagi mak bangun, kejutkan anak2 semua untuk pegi sekolah, siapkan sarapan dan bekal segala...
lepas semua anak dah pegi ke sekolah, mak mulakan rutin harian, kemas rumah, cuci baju, sapu halaman, sediakan makan tengahari, jenguk kebun kecil di belakang rumah....bla bla bla....sampailah ke malam, kerja mak memang tak habis dan tak akan habis sebab hari-hari dia mesti ulang semula rutin hariaannya tu....

Kita hanya tahu minta mak itu dan ini....tak terpikir lagi betapa penatnya mak masa tu tapi tetap masih melayan kita juga...mak tak kisah dia penat kah apa asal dapat melayan 5 orang anak-anaknya ni......
dan Sekarang aku dah beranak pinak dan ada 3 orang anak sememangnya faham sangat betapa penatnya menjadi seorang isteri dan ibu.....
lebih2 lagi sekarang ni rata2 semua ibu bekerja, rasanya betul2 mencabar akal dan fizikal seorang yang bergelar isteri dan ibu....betul kan ?

Aku bangun seawal jam 5, siapkan anak2 pegi sekolah, masak bekalan Damia untuk ke nursery sebab dorang tak sediakan makanan untuk budak 2 tahun ke bawah....
nasib baik hubby tak breakfast di rumah sebab dia pun terpaksa mengejar masa ke sekolah....lepas hubby bertolak, aku pula bersiap sedia, mesti bertolak dari rumah sebelum jam 7 sebab takut tersangkut dalam jammed....
lepas hantar Damia dan Shamzi, sampai opis kira2 jam 8.00....kerja tik tak tik tak tekan keyboard menghadap pc seharian sampai jam 5.15 petang....kelam kabut balik rumah, selalu sampai dalam jam 6.30 ptg....
masuk pintu rumah terus campak beg, takda nak rehat2nya, masuk dapur masak, kumpul semua baju kotor, campak dalam mesin basuh, angkat kain dijemuran, kemas2 rumah....bla bla bla....penat aku menulisnya.....semua siap (sebetulnya bukan siap pun, kain baju jarang dapat lipat kalau week day, main campak jak dalam bakul...huhu)..dalam jam 12 baru dapat tidur dan esoknya kembali ke rutin yang sama......
hubby kadangkala tolong juga tapi aku tak senang hati juga suruh dia sebab itu semua dah jadi tugas seorang ibu dan isteri kan...(^_^)

Bukannya aku nak merungut ke apa, tapi baru tahu rasa penat yang luar biasa bila menjadi seorang ibu....rasanya memang mak aku penat giler melayan kami adik beradik masa kecik-kecik dulu tapi dia tetap ok dan tersenyum.....tiba2 terpikir macam mana pulak dengan nenek (sebelah mak) melayan anak-anaknya yang seramai 11 orang tu ??




 

Bestnya kalau dapat relaks sekejap cam Damia.....hehe

Comments

  1. Penat kan..tambah2 working mummy like mia nie..dpt sy bygkan..yg dok full time kat umah nie pun kepenatan jgk nak handle semua..solute utk mak2 kita..:)

    ReplyDelete
  2. sama jugaklah ngan saya. mmg sama rutin harian kita. balik tu mmg xde masa nak rehat2. kalau x dpt masak berat2, simple pun xpe sbb hubby dan anak2 x cerewet bab makan. kalau bab basuh dan sidai baju, mmg hubby akan tolong mane yg patut. agak kelegaan di situ. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdanya hidangan berat2 kalau weekday...hehe simple2 jak, kadang2 telur dadar pun jadilah....

      Delete
  3. bila penat, dapat baring lurus kaki, geliat sikit, oh... nikmat kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambil ngeliat mulut menguap.....huaarggghhhh....emmm betul2 nikmat

      Delete
  4. Wahhh...santai Damia berehat...hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang santai abis....uminya ni yang jeles nengok....hehe

      Delete
  5. Arwah mak kakak anak 8 org Mia bayangkan. Duduk kampung lagi. Kakak masih beruntung sebab tugas kakak balik kerja sekadar masak. Bab kemas rumah, cuci baju, iron semua kakak ada pembantu. Kalau tak macam tak laratlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang dulu2 memang kuat tenaganya kak banding kita sekarang ni.....huhu

      Delete
  6. ermm..itulah pengorbanan seorg wanita...

    ReplyDelete
  7. Fuhhhh..
    Baca ni cuak pulak..
    Macam mana lah AJ bila dah jadi mak budak nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan cuak dulu, penat tapi pengalaman dia lain sangat....tak boleh dapat kat mana2 :D

      Delete
  8. dah jadi mak nie mmg xhabis keje sampai bila2 kan...

    ReplyDelete
  9. Betul, memang penat keja seorang ibu ni.. Sya pun baru satu suda penat apa lagi ko yg ada 3 tu.. :)

    Itu lah pengorbanan seorang ibu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengorbanan yang besar kan.....love my mom....

      Delete
  10. Memang penat jadi Ibu ni kan Mia..betapa besar pengorbanan mrk..
    bila dah beranak sndiri baru tahu betapa berat nya tugas seorg Ibu yg tak pernah kenal penat lelah...
    zaman skrg lagi ramai ibu yg bekerja, cabaran nya lgi besar..kena pnadai bahagi masa antara keluarga & kerjaya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu atiey, kena pandai bahagikan masa.....

      Delete
  11. Sebabtu syurga si bawah tapak kaki ibu. Memang penat wei. Ni baru 3 anak. Klo lebih...perghhhh...

    Tapi kan. Yang aku perasan. Kita sebagai ibu ni jarang sgt jatuh sakit kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an semua para ibu dikurniakan denga kesihatan yang baik...amin
      Aku paling susah hati kalau sakit, anak2 yang paling kasihan.....

      Delete
  12. sy ni nasip baik ada mummy sy sini.. kalau nda.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, kadang2 kalau mamak saya datang pegi rumah, lega juga sebab selalu dia tolong masak sedap2...hehe

      Delete
  13. Tu le bila kita dh bergelar ibu baru tau betapa payahnya nk uruskan rumahtangga dengan qnak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, dah bergelar ibu baru kita tahu payahnya nak uruskan semua tu....

      Delete
  14. Saya yang sorang anak, 24jam kat rumah... sibuk nak bebel. Tak tau la kalau saya situasi macam u Mia. Dari dulu mmg saya kagum dengan career moms.
    Ha kan, mak2 kita dulu macam senang nyer dorang buat. Nak kata anak2 tolong.. hehhhee tak der la sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe agaknya doter u pun dah lali dengar bebelan mamanya hari2...
      Orang dulu memang kuat tenaganya sebab pencemaran segala belum ada, sakit pun jarang kena kan...

      Delete
  15. akak full housewife...keje umah mcm tak pernah habis walau dok umah 24 jam..

    ReplyDelete
  16. Amboi! Bestnyer nyer damia relax baring cmtu...

    ReplyDelete
  17. MIa OKje baca Mia tulis tu pun dah penat.... samalah Mia dulu Okje pun cam tu sejak dah berhenti keje ni barulah tak stress....
    Tak stress tapi tak de benefit company le...hehe

    ReplyDelete
  18. kan kan kan? best nye kalau boleh rehat... hu hu... selalu ckp dgn husband kalau penat sesangat dan tertension dgn kerenah anak2 'saya nak pi bulan sekejap boleh?' hu hu...

    but that's the best thing about being mother.. hu hu...

    ReplyDelete
  19. Memang penat tak tau nk cakap kan mia. Klw benti keje pun belum tentu gak dapat handle sume dengan baik.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a