Skip to main content

Hilton Kota Kinabalu is Making a Difference with the Launch of its Soap-Recycling Program

Hilton Kota Kinabalu have teamed up with the Starfish Malaysia Foundation and ECOLAB for the launch of its soap-recycling program, Making a Difference. The eco-friendly program aims to aid and empower marginalised youths in Sabah. 



“We are delighted to be launching this program in line with our goals to double the investment on social impact and to reduce our carbon footprint by half in the year 2030,” said Linda Pecoraro, General Manager of Hilton Kota Kinabalu.

In support of the local community, more than 30 team members of Hilton Kota Kinabalu handcrafted the soaps step-by-step at the launch of ‘Making a Difference’ program. The event was graced by Windson Chuah, Distributor Sales Manager, SEA as well as Azymie Yusof, Territory Manager of ECOLAB and Program Coordinators, Terrence and Deborah Ooi from the Starfish Malaysia Foundation. A total of 468 recycled soap bars were made by following the stringent process of sanitizing and cleaning, grinding, melting, moulding and packaging. 

Hilton Kota Kinabalu will be continuously contributing to Starfish Malaysia Foundation with approximately 350 recycled soap bars a month. The soaps are to be donated to marginalised youths living in hostels provided by the Starfish Foundation for them to attend schools. The children come from poor families in the rural areas of Sabah, Borneo where local schools are not available.



Every year, a typical 400-room hotel generates 3.5 tons of solid soap waste, and these hotel soap slivers can be salvaged and turned into new soap bars. The program focuses on three core objectives – saving lives by providing access to soap to communities who need soap but have no access; to provide livelihood to the local community through recycling and reprocessing soap to help hotels reduce waste by turning used soap into something useful again. 

More than 7 million children die each year from diseases such as pneumonia that can be prevented with simple and proper sanitation. Handwashing with soap is the most effective and cost efficient way, but does not come easily to the underprivileged in Sabah, Borneo. As a leading hospitality company in the world, Hilton intends to do their part by giving back to society and saving the earth.

“Werely on the local community for staff so it’s important to us that we give back as much as we can. We are committed to making the world a better place for our communities.”

To date globally, Hilton hotels across 127 countries have successfully participated in their very own Soap for Hope campaigns to recycle all guests used soap bars, and will continue to take place with all other properties around the world in committing to sending zero soap to landfills by the year 2030. 

For more information about this program, please call 088 356 000 or email kotakinabalu_info@hilton.com

Comments

  1. one of the way to reduce unnecessary wastage is to transform from bar soap to liquid foam.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa