Skip to main content

NEW SIGNATURE DISH by UK MasterChef Champion Ping Coombes' at URBAN KITCHEN, HILTON KOTA KINABALU

A home cook who rose to stardom in the world of cooking after winning the coveted MasterChef trophy back in 2014, Ping Coombes, with her family in tow, were in Sabah for a week earlier this month. Coombes was hosted by Hilton Kota Kinabalu during her stay in the Land Below The Wind. 


On a mission to spread her love for Malaysian food in the UK, Masterchef has been an intergal platform that has allowed her to showcase an array of Malaysian flavours to a mass audience. More than just a talented chef, Coombes is the owner of Ping Pan-Asian, a new contemporary Pan-Asian restaurant and delicatessen, as well as an author of a best-selling cookbook, aptly named MALAYSIA.

Photo by Yatie

During the trip, the accomplished chef met up with Hilton Kota Kinabalu's Executive Chef Shanmuganatha and shared the recipe for one of her signature dishes, Kapitan Chicken Curry. A well loved favorite in South East Asia, the aromatic dish utilises a blend of spices often used in Malay cooking and is frequently enjoyed with piping hot white rice or Roti Jala. 

Coombes' recipe features a delightful spice paste made from a host of local ingredients such as ginger, galangal, lemongrass, dried chilli, shallots and more. The foundation of the punchy dish, the fragrant paste is balanced with thick coconut milk for a creaminess and tamarind concentrate for a hint of tanginess. 


The celebrity-inspired signature dish is now a permanent fixture in Urban Kitchen's à la carte menu, the first for all-day dining restaurant with global culinary selections with local specialties and western favourites. The delicious Kapitan Chicken Curry is a welcomed additions at RM48 nett. 

Photo by Yatie

Located on the same level as the lobby, Urban Kitchen is open daily from 6.30am until 10.30am for breakfast, and 12.00pm to 2.30pm for à la carte lunch. Buffet dinner is available from 6.30pm till 10.30pm at RM118 nett per adult from Sunday until Thursday and RM145 nett per adult on Friday and Saturday. 

A special 25% discount is available for Hilton Dining members and 20% discount for selected credit and debit cardholders.

For further enquiries or reservations, please call 088 356 000 or email kotakinabalu_info@hilton.com

Comments

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a