Skip to main content

Portable Wi-Fi hotspot

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Internet dan aku tak dapat dipisahkan...gitu
Memang susah sangat nak dipisahkan, kalau internet terputus sehari cam orang yang frust bercinta. Makan tak lalu, mandi tak basah, tidur tak lena...hehe
Mana tak, kalau tak ada internet camna aku nak update blog, macam mana aku nak ber BW...nak balas komen ? betul kan....

Internet Line ? 
Ada yang guna Celcom, ada yang guna DiGi, guna Maxis, guna Unifi.....dan lain2.
Aku guna DiGi Broadband. Internet Prepaid Service. Yang reload-reload tu jak. Reload RM10.00, boleh guna internet selama 5 hari. Aku lupa pulak berapa kelajuannya tapi bolehlah kalau nak update blog, buka facebook dan search2 di Google tu. Tapi kalau nak download atau ber Youtube, kelajuan line akan berkurangan dengan cepat tapi masih dapat guna internet sehingga 5 hari. Ok kan...?
Jimat sikit daripada yang bayar bulanan tu. Dulu kami pernah guna broadband DiGi yang bulan2 tu. Sebulan kami bayar RM68.00. Cam mahal kan, sedangkan kelajuannya lebih kurang jak dengan yang reload ni. Sekarang dalam sebulan kami cuma belanjakan dalam RM 40.00 untuk internet. Murah tak murah :D

Tapi kan kalau dah guna Broadband ni, selalunya hanya seorang yang boleh guna dalam satu2 masa. Tak best kan...terpaksalah aku dengan hubby bergilir2 guna internet sebab kami hanya ada satu broadband jak kat rumah. huhu
Sehinggalah kami mengetahui fungsi Portable Wi-Fi hotspot yang ada dalam henpon pintar tu. Setakat ni yang aku tahu dalam henpon Samsung...tak tahu kalau model yang lain.
Fungsinya macam portable Wi-Fi yang lain, cuma bezanya dia menggunakan henpon sebagai pemancarnya. Cara dia senang jak, guna simcard internet dan pegi ke bahagian setting henpon tu.



Tekan setting dan pilih Wireless and networks



Dalam setting, pilih Tethering and portable hotspot



Kemudian pilih Portable Wi-Fi hotspot dan aktifkan. Nampak kan tanda Wi-Fi biru sebelah kiri kat atas tu. Itu menandakan Wi-Fi sudah berfungsi. Boleh lah aku dan hubby guna internet sesuka hati, tak payah nak berebut. Tapi ingat, jangan lupa setting password kat portable Wi-Fi untuk mengelakkan jiran-jiran anda tidak tumpang sekaki guna internet free... :p


Yang belum tahu mengenai portable ni, selamat mencuba yek...TaTa!




Comments

  1. Farah pun guna personal hotspot dari Ms Apple ni

    ReplyDelete
  2. tu lah...kalau takda wifi poning kita kan kak...
    cik kalau balik kampung mesti topup untuk broadband..macam ne juga kami guna...portable wifi...baru nda berebut..

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum.. bw pg jap.. hoho. zara pkai celcom xpax. unlimited intrnt jg laa.. tp bukan bulanan.. hehe. wajib on9 dalam shari even skejap.. hoho

    ReplyDelete
  4. ha'ah... kalau samsung mmg bole jd kan modem...

    ReplyDelete
  5. Kakak di rumah ada wifi, di pejabat pun ada sesekali aje guna hp tapi biasa kakak ni kalau cuti malas nak berinternet...

    ReplyDelete
  6. bagus jugak guna portable wifi ni..kita kena beli simcard internet dan gantikan simcard yg lama ker mia ?..akak selama ni guna Broadband jew..Rm 38 sebulan..line tenet biasalah ada gak lemau nyerr hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena beli simcard internet kak. Tp yg skg punya digi internet prepaid plan mcm x berapa ok. Yg kami punya ni plan yg lama....

      Delete
  7. ohhh... macam best jak guna ni Mia... mo cuba lah nti... skrg ni guna DG Smart Plan jak..tapi mcm mahal jugak...huhu.. di rumah plak guna Bband Celcom...

    ReplyDelete
  8. Bagus jugak kan ade portable nie..prepaid lagi bagus,tp data yg dia bg tuh limited tak mia tuk 10 hari tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa tengok bpa data dia tp oklah juga line dia...upload gambar kejap juga..tp klu penggunaan dah mencapai thp maksimum dia akan limitkan kelajuan tp still boleh guna internet....:D

      Delete
  9. simcard intenet? bayaran cemana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a simcard internet. beli reload jak mcm biasa tu, RM10 dpt guna internet 5 hari noks. Tak payah risau sbb takde byran bulanan. Kluar duit masa beli reload cupon jak...hehe

      Delete
  10. Salam perkenalan...timakasih sudi menjengah blog akak dan folo utk sebuah persahabatan. Tp maaf ye..akak kkdg masuk tp tak sempat nak tinggal komen sbb skang keje tengah banyak nak sampai dateline ni, hehe. Buat entry kat blog pun curi2 masa.

    Mengenai portable ni...akak dan keluarga selalu langgan bila out station atau keluar dari rumah lebih dari 4 jam, hehe. Sbb kat umah ada ada wifi streamyx...tanpa limit.
    Kalo gi bercuti pun mcm tu laa. Mesti langgan sbb nak guna dalam perjalanan. Hotel pun kekadang bkn leh hrp wifi dorang. Ari ni somi akak langgan...kitorang online guna hotspot dia ler. Esok lak...akak lak langgan, hehe. Tp kitorang maxis. Sehari RM2...ada limit laa. Jadi, anak2 pun dh tau kalo guna portable wifi ni...takleh nak tgk youtube, aplod itu ini..sekadar on fb, wassap gitu gini. Kalo idak tak sampai sehari dh abes limit dh, huhu.

    ReplyDelete
  11. ohhh baru tahu pasal ni..tengs..
    kalo nak set password tu camaner pulak??
    tak pasti pulak yang kat umah tu boleh ke tak..zee pakai line maxis..
    lembap gak line nya..

    ReplyDelete
  12. SA selesa ngan broadband..memang nak beli portable wifi ni tp adik ckp x yh nak bazir2 amik jer dia nyer broadband...muahahahahaha

    ReplyDelete
  13. sy dah tau bnd nih...memg kite kne rahsiakan password kalo x...bis la

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang