Skip to main content

Blogging dan Fotografi

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Aku memang suka menulis.
Dulu ada hati juga nak menulis cerpen atau novel.
Pernah taip cerpen, adalah lebih kurang dalam 10 muka surat tapi ntah tetiba terbantut gitu sahaja.
Sebabnya idea nak taip tu datang sekali sekala plus mungkin memang takda bakat menulis. Bila idea dengan banyaknya muncul di kepala, boleh taip sehingga satu atau dua muka surat dalam masa lebih kurang 20 minit tapi apabila idea sangat-sangat kekeringan, nak taip sebaris ayat pun susah. Asyik taip delete, taip delete, taip delete, last2 closed terus.
Macam mana lah agaknya, mereka yang tulis novel yang tebal2 tu. Berapa lama masa yang dorang ambik untuk siapkan satu buku novel tu yek?

Tapi minat menulis tu tetap diteruskan.
Berjinak2 dalam dunia blog kononnya. Mula berblog tahun 2007 tapi masa tu belum berapa nak serius lagi. Target blog pun belum luas lagi, cuma di kalangan kawan2 rapat jak. Bahasa yang digunakan adalah bahasa rojak di Sabah. Sebab cerita dengan kawan2 jak kan. hehe
Masa tu belum tahu apa itu follower, blogwalking, Segmen, Giveaway, Nuffnang.......
Kiranya macam blog SS lah..hehe

Dalam blog aku tulis macam2. Tapi lebih kepada personal, tentang anak-anak aku, kampung, bapa, mak, JJCM dan macam-macam lagi lah.
Dalam erti kata lain, ni bukan blog informasi atau hiburan atau blog tips.
Tapi kadang-kadang ada jugalah aku berkongsi resepi walaupun aku bukan seorang tukang masak yang hebat.
Dan yang paling baru, aku suka kongsikan gambar-gambar yang diambil oleh en.Hubby. Dia sangat minat dalam bidang fotografi. Banyak gambar2 yang telah dia ambil dan kongsikan dalam laman Facebooknya. Gambarnya selalu mendapat komen positif daripada rakan-rakan fotografinya. Jadi rasanya tak salah aku kongsikan dalam blog aku pulak kan.

Hubby suka gambar yang ada cerita. Lebih kepada gambar pemandangan, Human Interest, landskap dan juga candid picture.
Aku pula selalu mendapat idea daripada gambar-gambar yang hubby ambil. Dan rasa sangat terharu bila kadang2 cerita dan gambar yang aku postkan mendapat reaksi positif daripada rakan-rakan blogger yang lain. Terima kasih untuk semua yang tidak jemu berkunjung ke blog ini....(^______^)

Banyak gambar-gambar hubby yang telah aku kongsikan dalam blog ini.
Selebihnya boleh lah berkunjung ke Worldsofcolours.

Thanks again and TaTa!



Note : Baca entri baru di Tips Mengambil Gambar




Comments

  1. same as my husband... dia pon suka amik gmbr... kalau nmpk gambar cantik kat blog sy, tu hasil tgn dia dgn camera dia la 2 he3...

    sy pon berblog ttg isu keliling jer...

    ReplyDelete
  2. happy blogging dan teruskan berblogging secara sihat Mia... *_^

    ReplyDelete
  3. Happy blogging, nanti nak singgah tengok gambar..

    ReplyDelete
  4. hebatlah mia..sama jugak mcm sue, blog suka suki je. bnyk cerita ttg anak2 dan keluarga..kdg2 je bercerita ttg bisnes..

    ReplyDelete
  5. pernah bercita2 nak jadi novelist jgk masa remaja dulu..pasal selalu baca novel. sekarang sedar tak ada bakat.

    ReplyDelete
  6. Kakak dulu masa belajar memang menulis bukan saja cerpen tapi juga sajak dan article bertujuan nak duit kocek. Hantar kat publisher. Tapi bila dah ada anak pelan-pelan terus berhenti.

    ReplyDelete
  7. sama lah kita Mia.. pernah berangan2 mo jadi penulis lagi...hehe..sbb minat sastera & BM.. tapi tu lah kejap idea ada, kejap blurr.. last2 terbiar... hehe..skrg ni plak suka lah aku dpt menulis di blog...suka2 tapi boleh lah...hehe

    ReplyDelete
  8. dengan gambar kita dapat bercerita lebih dah dapat idea dari gambar tu..Happy blogging :)

    ReplyDelete
  9. Happy blogging..kau tulis apa saja secara santai,kompom SB suka baca..

    ReplyDelete
  10. woooowwwwww....tu blog huby kak mia ek...
    cik suka tingu gambar2 2 semua..

    ReplyDelete
  11. say suka saya suka....tq for sharing that blog!

    ReplyDelete
  12. x kisahlah ygpenting kita happy !

    ReplyDelete
  13. cik nor dlu mcm kak mia gak..just suka2 jer ber'blogging tapi skarang alhamdulillah dah seius skit..:)

    ReplyDelete
  14. Macam blog saya, tajuknya pun Macam Macam Ada...so mmg macam rojak isinya...hahahaha..Dan saya pun suka fotografi, cuma 2- 3bulan ni busy sangat tak boleh nak keluar menembak gambar sangat...so stok gambar2 utk blog saya pun, tergendala..gunalah gambar henfon dulu

    ReplyDelete
  15. happy blogging mia....sekarang dah jadi blogger tegar...

    ReplyDelete
  16. kenapa tak teruskan menulis lagi tabal bah. kann I pun selalu wonder berapa lama la dornag tu menulis novel semua, I nak tulis satu karangan yang senonoh pun tak tertluis hehehe. U and hubby both got talent ok.

    ReplyDelete
  17. sama lah kita ni..rojak jak blog tu..tp ndak kisah lah bah kan..yg penting happy2 share ^_^

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a