Skip to main content

Jollibee Buka Cawangan Yang Pertama di Malaysia!

15 Disember 2018 | Jollibee, restoran yang menghidangkan Chickenjoy yang terkenal di seluruh dunia, hari ini dibuka secara rasminya di Malaysia dengan ramai pelanggan beratur selama berjam-jam untuk mendapat giliran mereka untuk menikmati hidangan Jollibee yang lazat.



Cawangan Pertama Jollibee di Center Point Kota Kinabalu Sabah

Apa yang menarik minat pengunjung adalah ayam goreng Chickenjoy dari menu Jollibee yang rangup di bahagian luar dan enak di bahagian dalam. Hidangan ayam yang terkenal di seluruh dunia ini, Chickenjoy mendapat pujian daripada chef  selebriti, mendiang Anthony Bourdain, serta pelbagai penerbitan antarabangsa seperti South China Morning Post dan Foodbest.

Chickenjoy - photo from curiostraveller.com

Selain daripada ayam goreng yang lazat, para peminat di Malaysia juga boleh menikmati Jolly Spaghetti dari Jollibee - dengan sos cita rasa manis penuh dengan hirisan hotdog; dan Yumburgers - gabungan klasik kepingan daging Jollibee yang diperbuat daripada daging lembu 100% asli dan kuah burger istimewa.

Jolly Spaghetti

Yumburger dan Chicken Sandwich

Peminat di Malaysia kini boleh mencuba menu jualan terbaik Jollibee di cawangan pertamanya di Center Point Sabah, Kota Kinabalu. Restoran ini dibuka pada jam 9 pagi hingga 10 malam setiap hari.



Jollibee merupakan jenama utama Jollibee Foods Corporation (JFC), yang menjadi syarikat restoran Asia yang terbesar dan paling pesat berkembang di dunia. Modal pasaran syarikat telah mencecah USD 6.1 bilion pada 7 Disember 2018.

Greeting the first customer were, from L-R, Shahzul Zulkefli, Restaurant Manager; Dennis Flores, President and Head of International Business – Europe, Middle East, Asia, and Australia – Jollibee Foods Corporation; Mohd Jamal Salleh, Director, Golden Beeworks Sdn Bhd; Chong Fook Seng Patrick, Director, Golden Beeworks Sdn Bhd; and Rodel Alcantara, Assistant Vice President and Market Head for Malaysia, Brunei, Singapore, and Europe (Photo by Jollibee Malaysia)

Bermula dengan hanya dua buah kedai aiskrim, JFC telah berkembang sehingga melebihi 4,300 buah cawangan dan 14 jenis jenama meliputi 21 buah negara. Di Filipina, jenama Jollibee adalah lebih besar berbanding gabungan dua pesaingnya yang terdekat. Cawangan-cawangan Jollibee kini terdapat di 14 buah negara antaranya termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada, Itali dan Emiriah Arab Bersatu. Di Vietnam, Jollibee merupakan restoran makanan segera yang paling cepat berkembang dengan lebih 100 buah cawangan. Di Brunei, ia merupakan restoran makanan segera #1. Di Hong Kong dan Singapura, Jollibee telah berjaya menarik minat warga tempatan yang menjadi separuh dari pangkalan pelanggannya.

"Ini adalah satu lembaran baru yang menarik bagi Jollibee sempena pembukaan cawangan pertama di Malaysia. Kami menjemput semua rakyat Malaysia untuk datang dan melihat sendiri bagaimana para peminat beratur panjang untuk menikmati hidangan yang lazat seperti Chickenjoy, serta layanan kami yang mesra," kata Ernesto Tanmantiong, Ketua Pegawai Eksekutif Jollibee Foods Corporation.

Pada bulan Oktober yang lalu, para peminat telah membanjiri cawangan terbaru Jollibee di London dan telah beratur sehingga selama 18 jam untuk menikmati hidangan Jollibee kegemaran mereka. Pembukaan sebuah lagi cawangan di Manhattan pada bulan November turut menyaksikan orang ramai telah sanggup beratur selama 20 jam dalam kesejukan dan hujan.


"Makanan yang enak tidak mengenal sempadan. Selain di negara sendiri, Jollibee turut digemari di seluruh Asia dan benua-benua lain walaupun selera dan budaya mereka berbeza. Ini telah berjaya menjadikam kami sebagai syarikat restoran Asia yang paling pesat berkembang dan kami sangat gembira dengan sokongan yang diberikan. Sokongan ini memberi semangat untuk melakukan yang lebih baik untuk pelanggan dan sentiasa menghidangkan makanan yang lazat dengan layanan kami yang mesra," Kata Dennis Flores, Presiden dan Ketua Perniagaan Antarabangsa - Eropah, Timur Tengah, Asia dan Australia.

*Terbesar daripada segi modal pasaran, paling pesat berkembang daripada segi rangkaian cawangan.



Tentang Jollibee Foods Corporation


Jollibee Foods Corporation merupakan syarikat restoran Asia yang terbesar dan paling cepat berkembang di dunia. 

Ia beroperasi di 21 buah negara, dengan lebih daripada 4,300 kedai di seluruh dunia dengan cawangan di Filipina, Amerika Syarikat, Kanada, China, United Kingdom, Itali, Vietnam, Brunei, Singapura, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Qatar, Oman, Kuwait, Bahrain, Indonesia, Costa Rica, Mesir, El Salvador, Panama and kini di Malaysia. Syarikat mempunyai 7 jenama milik penuh (Jollibee, Chowking, Greenwich, Red Ribbon, Mang Inasal, Yonghe King dan Hong Zhuang Yuan), 2 jenama francais (Burger King di Filipina dan Dunkin 'Donuts di wilayah-wilayah tertentu di China), pemilikan 85% dalam rangkaian Smashburger yang berpangkalan di AS dan pemilikan 60% dalam SuperFoods Group yang memiliki jenama Highland Coffee dan PHO24. 

JFC mempunyai pelaburan dalam Titan Dining LP, entiti induk muktamad bagi Tim Ho Wan Pte. Ltd (Franchisee Induk Tim Ho Wan di rantau Asia Pasifik tidak termasuk Hong Kong); dan usaha sama perniagaan dengan Chef Rick Bayless yang telah memenangi anugerah untuk membina perniagaan restoran kasual segera Mexico di Amerika Syarikat. JFC baru-baru ini telah menandatangani perjanjian usaha sama untuk membuka Panda Express di Filipina. 

Jollibee Foods Corporation telah dinamakan sebagai syarikat Filipina yang paling dikagumi oleh Asian Wall Street Journal selama lapan tahun berturut-turut dan diberi penghormatan sebagai salah satu daripada '200 Syarikat Terbaik Di Bawah Satu Billion di Asia' dan salah satu daripada 'Fab 50 Companies Asia' oleh Majalah Forbes Asia. 

Jollibee Foods Corporation telah mengembangkan jenama yang membawa pengalaman menikmati hidangan yang menyenangkan kepada para pelanggannya di seluruh dunia, sejajar dengan misi untuk memberi makanan yang hebat dan menyebarkan kegembiraan makan kepada semua orang. 


Tentang Jollibee

Jollibee adalah jenama utama Jollibee Foods Corporation. Terkenal dengan hidangan ayam goreng Chickenjoy, Jolly Spaghetti dan Yumburger, Jollibee adalah peneraju utama pasaran di Filipina, dengan rangkaian cawangan yang lebih besar berbanding gabungan dua pesaingnya. Jollibee merupakan QSR yang paling cepat berkembang di Vietnam dengan lebih dari 100 buah cawangan, dan QSR nombor satu di Brunei. Jenama ini juga telah menyaksikan kejayaan dalam memenuhi pasaran utama di Singapura dan Hong Kong di mana kira-kira separuh daripada pelanggannya terdiri daripada warga tempatan. Jenama telah memulakan pelan pengembangan antarabangsa secara pantas. 

Jollibee mempunyai lebih daripada 200 buah cawangan antarabangsa termasuk di Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Itali, Vietnam, Singapura, Brunei, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Qatar, Oman, Kuwait, Bahrain, Malaysia, dan wilayah khas Hong Kong dan Macau. 

Chickenjoy Jollibee telah dinamakan sebagai antara ayam goreng yang paling lazat oleh penerbitan yang dipercayai seperti South China Morning Post dan Foodbeast. Ia juga telah dinamakan sebagai antara rangkaian makanan segera antarabangsa yang teratas oleh Thrillist dan The Daily Meal. 



Antara Sabahan Blogger yang turut sama memeriahkan hari pertama Cawangan Pertama Jollibee di Malaysia beroperasi - kiri ke kanan; Joe & Lan dari https://curiostraveller.com, Myra dari https://thegreylinesbetween.blogspot.com, of coz Kmia dari www.miakassim.com dan Yatie dari http://www.yatieowner.com

Untuk pertanyaan media sila hubungi:
Zulfadli Yusmar (zulfadli@bridgespr.com.my)
atau
Derek Fong (derek@bridgespr.com.my)
di
talian 03-7982 1750 / 51




Comments

  1. wow wowww. tak pernah rasa lagi sebab tak pernah jumpa. lepas ni kalau ada kesempatan,boleh terjah! :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a