Skip to main content

Western Beach Resort Tuaran

Assalamualaikum
Hi korang. Salam 10 Ramadan.

Western Beach Resort Tuaran | Kalau sebut nama resort ni memang kebanyakkan orang belum tahu kewujudan tempat ni. Tapi jika Kmia katakan Mimpian Jadi Resort atau RainTree Beach Resort, pasti korang (khususnya mereka yang tinggal sekitar KK ni) kenal dengan tempat ni.

Ya, dulu ianya dikenali sebagai Mimpian Jadi Resort tetapi setelah salah satu bangunan utamanya musnah dalam satu kebakaran, perubahan management telah berlaku dan ianya diberi nama baru iaitu RainTree Beach Resort.
Sebenarnya kitaorang tak plan pun nak stay di sini tapi hari tu hubby tetiba ajak stay di resort, kononnya nak hilangkan bosan. Memandangkan plan last minit so Kmia pun carilah resort yang dekat-dekat ja. Last sekali tinggal resort tahun 2009, masa tu Damia pun belum ada lagi, Shamzi baru je 2 tahun. Dah lama sangat.
So call resort tanya masih ada tempat ke tidak, dapat bilik terus book. Rate semalam dalam RM 250.00 ++ termasuk breakfast untuk dua orang.





Ni gambar-gambar bilik kitaorang. Bilik memang besar, ada 2 queen size bed kat dalam bilik. Depan katil rasanya boleh muat lagi orang kalau nak tidur, just bentang blanket ja. 






Ni pula gambar-gambar persekitaran resort. Memang nampak agak suram dan agak tua sedikit. Mungkin agaknya banyak kali tukar management, keadaan persekitaran resort agak kurang terurus sedikit. Tapi percaya atau tidak, tempat ni sentiasa fully booked disebabkan para pelancong luar yang suka dengan keadaan yang tenang dan sunyi. Jauh dari kesibukan kota gitu.








Orang kata kalau dah stay lepak2 kat resort tu, tak sah kalau tak berkubang di swimming poolnya. Selalu anak-anak yang mandi manda sampai kecut kulit, ni Umi dan Babanya pun tumpang sekaki. Dah masa tu ngam-ngam tak ada orang yang mandi selain kami, so kitaorang conquerlah kononnya.






Breakfast kat resort ni tidak dihidangkan secara buffet seperti kebanyakkan resort yang lain. Tetapi pihak resort dah tetapkan menu breakfast hari tu, tinggal korang pilih nak makan yang mana satu. Hari tu menu breakfast cuma nasi goreng dan mee goreng, didatangkan dengan sosej dan juga sebiji telur goreng mata. Minuman pula cuma ada kopi dan teh. Telur Omelette tu pula kami extra order untuk Baba sebab hubby tak makan nasi atau mee (orang diet atkins lah katakan). Ok lah juga, kenyang dan puas hati sebab anak Kmia yang 3 orang tu tak dikenakan apa-apa bayaran pun.
Korang kalau nak jenguk-jenguk resort ni, boleh je intai website dorang di www.raintreebeachresort.com









Comments

  1. pelancong luar sukalah kot, nampak macam 'misteri' sikit. harga pun OK. sayang tak dijaga under proper management

    ReplyDelete
  2. waww..menarik.. teringin pula bawa husband p sana..

    ReplyDelete
  3. Memang nampak 'berusia' sikit resort ni. Kalau pelancong dari luar memang sukalah tempat macam ni. Yang penting orang tak ramai, boleh berkubang di swimming pool nak kuak lentang ke apa. Breakfast pun jimat sudah sebab anak-anak tak kena bayar.

    ReplyDelete
  4. bestnya..cntik oo bru tau ada rempat macam ji di tuaran

    ReplyDelete
  5. Nampak menarik jugak hotelnya. Memasing pun mcm seronok jer berkubang tu hihi...
    Tp tak seronoklahkan Dana breakfast tak buffet. Mcm tak puas gitu haha...

    ReplyDelete
  6. Wahh. Mcm best je tmpt ni kmia. Nnti syu nak g sni jgk lah. Siap ada swimming pool lg tu. 😍

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang