Skip to main content

Bayar guna Syiling?

Assalamualaikum

Korang pernah bayar apa yang dibeli menggunakan duit syiling ?? Memanglah pernah kan. Apa punya soalan lah si Mia ni. Tak kan lah harga barang 50 sen, bayar guna duit kertas 50 ringgit. Gila ke apa atau sengaja nak tunjuk yang ko tu banyak duit. 

Ok lah bagi lengkap soalan. Korang pernah ke bayar harga barang yang mahal dengan menggunakan syiling. Contoh beli esbok ke tv ke harga ribu2 ko bayar guna syiling....pernah ke  ??

Pernah ada undang2 ke yang kita dilarang menggunakan syiling untuk membayar benda yang mahal. Macam tak ada kan (betulkan aku kalau salah).
Kalau tak boleh kenapa pernah ada artis yang satu tu bayar saman ke apa yang puluh ribu tu guna syiling. Mahkamah terima cuma artis yang menerima tu jak yang tak mahu. 

Sumber : Facebook

Tetiba cerita pasal ni bukan apa....ternampak foto yang dikongsikan di Facebook ni. Yang ni berlaku di China yang mana salah seorang pesalah telah membayar wang saman dengan menggunakan syiling. 

Tak tahulah apa motif dia bayar guna syiling tu. Samada dia sengaja nak menyusahkan orang untuk kira duit tu atau memang itu saja duit yang dia ada, hasil tabungan syiling agaknya.

Yang aku heran kenapa pula orang2 tu semua tak guna mesin kira duit syiling tu???




Comments

  1. perghhh memang 8hari 8malam ndak habis mo kira duit syiling tu Mia... hahaa..
    tapi betul lah, mana ada undang2 yg melarang kita guna duit syiling untuk membayar apa2...kan?
    hak pembeli lah utk bayar... hehe

    ReplyDelete
  2. Sue pun terpikir knp x guna mesin kira duit syiling tu kan...

    ReplyDelete
  3. Haah kan... Awat x pinjam mesin duit siling kat bank eyh... Fengsan nak kira...

    ReplyDelete
  4. Kenapalah mereka tak kira di bank aje kan Mia guna mesin mengira kan ke mudah
    Sengaja nak pecah rekodlah sebenarnya..

    ReplyDelete
  5. bagusnya kira secara manual..hihi

    ReplyDelete
  6. Mereka saja nak bagi kerja kat orang yang kira-kira tu kot. Bagi nampak ada kerja nak dibuat :-)

    ReplyDelete
  7. teda kerja cari kerja la tu.. hahahah.. tp, kalau brg harga 50sen, byr pakai RM50.. sengaja mau tukar duit pecah la tu.. hahahah

    ReplyDelete
  8. saya pernah nak bayar roti harga inti yg sembilan poh sen tu.. guna 20 sen 10 sen x 2 dan yang lain 5 sen.. kedai tak nak amik.. hahahahaha.. kesian anak saya.. time tu yg tu je yg ada utk bagi anak.. kebetulan dah selongkar semua tempat nak bayar hanya itu je yg dpt.. sampai hati.. mcm nak gi lapor ke KDNKK je.. eh betui ke sebut ni..

    ReplyDelete
  9. Kalau kat Jerman ni ada had nyer kalau nak bayar guna syiling kat kedai, tak berapa sure sampai berapa banyak.

    ReplyDelete
  10. saje bg tugas kat mereka tu. hehe

    ReplyDelete
  11. Betullah ....pakai ajelah mesin kira syiling tu ye dak..... ni nak mengira seketul seketul....Tak ke berpinar biji mata haha

    ReplyDelete
  12. Jenuh nsk mengira camni..pelik jugs spsal x guna mesin eh

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang