Skip to main content

Bayar guna Syiling?

Assalamualaikum

Korang pernah bayar apa yang dibeli menggunakan duit syiling ?? Memanglah pernah kan. Apa punya soalan lah si Mia ni. Tak kan lah harga barang 50 sen, bayar guna duit kertas 50 ringgit. Gila ke apa atau sengaja nak tunjuk yang ko tu banyak duit. 

Ok lah bagi lengkap soalan. Korang pernah ke bayar harga barang yang mahal dengan menggunakan syiling. Contoh beli esbok ke tv ke harga ribu2 ko bayar guna syiling....pernah ke  ??

Pernah ada undang2 ke yang kita dilarang menggunakan syiling untuk membayar benda yang mahal. Macam tak ada kan (betulkan aku kalau salah).
Kalau tak boleh kenapa pernah ada artis yang satu tu bayar saman ke apa yang puluh ribu tu guna syiling. Mahkamah terima cuma artis yang menerima tu jak yang tak mahu. 

Sumber : Facebook

Tetiba cerita pasal ni bukan apa....ternampak foto yang dikongsikan di Facebook ni. Yang ni berlaku di China yang mana salah seorang pesalah telah membayar wang saman dengan menggunakan syiling. 

Tak tahulah apa motif dia bayar guna syiling tu. Samada dia sengaja nak menyusahkan orang untuk kira duit tu atau memang itu saja duit yang dia ada, hasil tabungan syiling agaknya.

Yang aku heran kenapa pula orang2 tu semua tak guna mesin kira duit syiling tu???




Comments

  1. perghhh memang 8hari 8malam ndak habis mo kira duit syiling tu Mia... hahaa..
    tapi betul lah, mana ada undang2 yg melarang kita guna duit syiling untuk membayar apa2...kan?
    hak pembeli lah utk bayar... hehe

    ReplyDelete
  2. Sue pun terpikir knp x guna mesin kira duit syiling tu kan...

    ReplyDelete
  3. Haah kan... Awat x pinjam mesin duit siling kat bank eyh... Fengsan nak kira...

    ReplyDelete
  4. Kenapalah mereka tak kira di bank aje kan Mia guna mesin mengira kan ke mudah
    Sengaja nak pecah rekodlah sebenarnya..

    ReplyDelete
  5. bagusnya kira secara manual..hihi

    ReplyDelete
  6. Mereka saja nak bagi kerja kat orang yang kira-kira tu kot. Bagi nampak ada kerja nak dibuat :-)

    ReplyDelete
  7. teda kerja cari kerja la tu.. hahahah.. tp, kalau brg harga 50sen, byr pakai RM50.. sengaja mau tukar duit pecah la tu.. hahahah

    ReplyDelete
  8. saya pernah nak bayar roti harga inti yg sembilan poh sen tu.. guna 20 sen 10 sen x 2 dan yang lain 5 sen.. kedai tak nak amik.. hahahahaha.. kesian anak saya.. time tu yg tu je yg ada utk bagi anak.. kebetulan dah selongkar semua tempat nak bayar hanya itu je yg dpt.. sampai hati.. mcm nak gi lapor ke KDNKK je.. eh betui ke sebut ni..

    ReplyDelete
  9. Kalau kat Jerman ni ada had nyer kalau nak bayar guna syiling kat kedai, tak berapa sure sampai berapa banyak.

    ReplyDelete
  10. saje bg tugas kat mereka tu. hehe

    ReplyDelete
  11. Betullah ....pakai ajelah mesin kira syiling tu ye dak..... ni nak mengira seketul seketul....Tak ke berpinar biji mata haha

    ReplyDelete
  12. Jenuh nsk mengira camni..pelik jugs spsal x guna mesin eh

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a