Skip to main content

Hari Ibu dan Anak

Assalamualaikum

Hai korang ..
Rasanya belum terlambat untuk ucap Selamat Hari Ibu untuk para Ibu-Ibu semua. Sabtu hari tu tadika tempat Damia belajar Qari Cilik Cahayaku ada mengadakan Majlis Hari Ibu dan Anak, katanya sempena menyambut hari ibu.
Beberapa minggu sebelum tu puas Damia ingatkan Uminya supaya jangan lupa datang ke majlis tu. Ada surprise katanya, walaupun ada surprise telah dibocorkannya sendiri. Nda kesabaran bah si Damia tunggu hari tu. Lepas bocorkan siap merayu lagi tu, jangan bah bagi tau ustazah yang Damia sudah cerita dengan Umi .. hehe
Tiap hari gigih benar Damia berlatih menyanyi lagi Untukmu Ibu dari kumpulan Exist tu. Siang malam ko menyanyi lagu tu .. siap suruh babanya carikan lagu tu kat google. Katanya untuk persembahan di majlis tu nanti.

Tiba hari tu, excited benar Damia .. nda payah ko kejutkan dia bangun. Selalu liat bukan main. Ni bangun ja terus tersenyum masuk bilik air dan mandi.
Untuk majlis hari tu, para ibu digalakkan untuk membawa pot luck .. aku bawa yang simple2 ja, mee goreng dan nugget ayam. Itu je sempat dimasak. Aku ada juga beli minuman kotak dan juga kek choco roll untuk budak-budak.




Antara para ibu-ibu yang hadir


Pengerusi majlis hari, Ustaz Sharil


Sebelum mula majlis, selpie dulu kami anak beranak walaupun di dalam cahaya kesuraman.


Siti Damia ... the one and only my doter

Antara acara majlis hari tu, adalah aktiviti kraftangan bersama anak-anak. Tapi sebelum tu para ibu dijemput bersenam bersama dengan anak-anak. Senaman yang dilakukan setiap hari oleh anak-anak di tadika.
Kemudian barulah aktiviti kraftangan diadakan. Dan baru juga aku tau yang aku bukan orang yang kreatif. Bida ni hasil kraftangan aku. Damia pula eksen, mentang-mentang uminya ada, semua dia suruh uminya buat. Walau tangan keras, aku usaha jugalah. Dan terhasillah kraftangan ala ala budak tadika ni. Labah-labah tak berapa nak bergerak, kepala gajah yang belalai boleh gerak2 bila ditiup dan roket Damia & Umi .. tapi yang roket ni agak menjadi jugalah. Tepuk tangan untuk diri-sendiri hehe



Selepas aktiviti kraftangan, anak-anak dibawa ke bilik sebelah (tak pasti dorang buat apa). Para ibu pula ada sesi berdialog dan sedikit ucapan daripada Pengerusi Tadika.
Tak lama tu, tiba-tiba anak-anak datang kembali dan masing-masing membawa sebiji cup cake coklat yang dihiasi bunga2 comel. Kata Damia dorang yang hias sendiri untuk ibu masing-masing.
Ooo ini antara surprise yang Damia tak bagitahu aku. 







Cup Cake Damia yang depan sekali .. i love Ummi ada bunga purple

Acara akhir majlis hari tu, kira yang kemuncaklah kononnya. Persembahan nyanyian lagu Untuk mu Ibu dari anak-anak. Dan aku tersurprise lagi, Damia yang mengetuai kawan-kawannya. Kira dia penyanyi utama sebab pegang mic. hehe patutlah dia berabis berlatih dan hafal lagu tu. Rupanya dia penyanyi utama :P.
Aku ada rakam dorang buat persembahan tu .. tapi malas nak upload kat sini. Lambat. Kalau korang nak tengok, boleh ja jenguk ke IG aku @miakassim ceh sempat promote IG , lepas tengok jangan lupa follow .. uppss
Selesai persembahan, sebelum balik kitaorang makan beramai-ramai. Walaupun hidangan tak seberapa tapi selera makan bila ramai-ramai ni lain sikit kan. Sedap ja bila makan.

Majlis selesai dalam jam 1 petang. Oh ya memandangkan majlis ni untuk ibu dan anak ja, Baba, Shumi dan Shamzi duduk kat rumah ja.

Ok bai.




Comments

  1. Cantiknya tu cupcake....
    Wah....si damia ada bakat menyanyi.
    Selamat hari ibu Mia.
    Cheers,

    ReplyDelete
  2. Ada bakat menyanyi rupanya Damia ya! Lepas ni kalau ada majlis apa-apa bolehlah suruh Damia perform.

    ReplyDelete
  3. Wahhh .... seronok bah dapat makan cup cake anak hias sendiri hihi...
    Hihi..... tak lama lagi nampaknya jadi ibu artislah awak Mia. Manalah tau Astro panggil buat rakaman kikiki

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang