Skip to main content

Hari Ibu dan Anak

Assalamualaikum

Hai korang ..
Rasanya belum terlambat untuk ucap Selamat Hari Ibu untuk para Ibu-Ibu semua. Sabtu hari tu tadika tempat Damia belajar Qari Cilik Cahayaku ada mengadakan Majlis Hari Ibu dan Anak, katanya sempena menyambut hari ibu.
Beberapa minggu sebelum tu puas Damia ingatkan Uminya supaya jangan lupa datang ke majlis tu. Ada surprise katanya, walaupun ada surprise telah dibocorkannya sendiri. Nda kesabaran bah si Damia tunggu hari tu. Lepas bocorkan siap merayu lagi tu, jangan bah bagi tau ustazah yang Damia sudah cerita dengan Umi .. hehe
Tiap hari gigih benar Damia berlatih menyanyi lagi Untukmu Ibu dari kumpulan Exist tu. Siang malam ko menyanyi lagu tu .. siap suruh babanya carikan lagu tu kat google. Katanya untuk persembahan di majlis tu nanti.

Tiba hari tu, excited benar Damia .. nda payah ko kejutkan dia bangun. Selalu liat bukan main. Ni bangun ja terus tersenyum masuk bilik air dan mandi.
Untuk majlis hari tu, para ibu digalakkan untuk membawa pot luck .. aku bawa yang simple2 ja, mee goreng dan nugget ayam. Itu je sempat dimasak. Aku ada juga beli minuman kotak dan juga kek choco roll untuk budak-budak.




Antara para ibu-ibu yang hadir


Pengerusi majlis hari, Ustaz Sharil


Sebelum mula majlis, selpie dulu kami anak beranak walaupun di dalam cahaya kesuraman.


Siti Damia ... the one and only my doter

Antara acara majlis hari tu, adalah aktiviti kraftangan bersama anak-anak. Tapi sebelum tu para ibu dijemput bersenam bersama dengan anak-anak. Senaman yang dilakukan setiap hari oleh anak-anak di tadika.
Kemudian barulah aktiviti kraftangan diadakan. Dan baru juga aku tau yang aku bukan orang yang kreatif. Bida ni hasil kraftangan aku. Damia pula eksen, mentang-mentang uminya ada, semua dia suruh uminya buat. Walau tangan keras, aku usaha jugalah. Dan terhasillah kraftangan ala ala budak tadika ni. Labah-labah tak berapa nak bergerak, kepala gajah yang belalai boleh gerak2 bila ditiup dan roket Damia & Umi .. tapi yang roket ni agak menjadi jugalah. Tepuk tangan untuk diri-sendiri hehe



Selepas aktiviti kraftangan, anak-anak dibawa ke bilik sebelah (tak pasti dorang buat apa). Para ibu pula ada sesi berdialog dan sedikit ucapan daripada Pengerusi Tadika.
Tak lama tu, tiba-tiba anak-anak datang kembali dan masing-masing membawa sebiji cup cake coklat yang dihiasi bunga2 comel. Kata Damia dorang yang hias sendiri untuk ibu masing-masing.
Ooo ini antara surprise yang Damia tak bagitahu aku. 







Cup Cake Damia yang depan sekali .. i love Ummi ada bunga purple

Acara akhir majlis hari tu, kira yang kemuncaklah kononnya. Persembahan nyanyian lagu Untuk mu Ibu dari anak-anak. Dan aku tersurprise lagi, Damia yang mengetuai kawan-kawannya. Kira dia penyanyi utama sebab pegang mic. hehe patutlah dia berabis berlatih dan hafal lagu tu. Rupanya dia penyanyi utama :P.
Aku ada rakam dorang buat persembahan tu .. tapi malas nak upload kat sini. Lambat. Kalau korang nak tengok, boleh ja jenguk ke IG aku @miakassim ceh sempat promote IG , lepas tengok jangan lupa follow .. uppss
Selesai persembahan, sebelum balik kitaorang makan beramai-ramai. Walaupun hidangan tak seberapa tapi selera makan bila ramai-ramai ni lain sikit kan. Sedap ja bila makan.

Majlis selesai dalam jam 1 petang. Oh ya memandangkan majlis ni untuk ibu dan anak ja, Baba, Shumi dan Shamzi duduk kat rumah ja.

Ok bai.




Comments

  1. Cantiknya tu cupcake....
    Wah....si damia ada bakat menyanyi.
    Selamat hari ibu Mia.
    Cheers,

    ReplyDelete
  2. Ada bakat menyanyi rupanya Damia ya! Lepas ni kalau ada majlis apa-apa bolehlah suruh Damia perform.

    ReplyDelete
  3. Wahhh .... seronok bah dapat makan cup cake anak hias sendiri hihi...
    Hihi..... tak lama lagi nampaknya jadi ibu artislah awak Mia. Manalah tau Astro panggil buat rakaman kikiki

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a