Skip to main content

Tester Biskut Raya

Assalamualaikum

Salam ramadan ke-8

Dah seminggu kita berpuasa. Memang tak sedar kan. Ada 3 minggu lagi ramadan yang harus kita manfaatkan sepenuhnya.

Korang ... ni aku nak bz body sikit. Dah buat persediaan untuk raya ke ? 
Baju-baju anak dah siap .. biskut raya?

Yang buat sendiri biskut tu rasanya minggu ke-3 ramadan baru bertungkus lumus di dapur. Membaking2 segala. 
Yang agak kemalasan cam aku ni .. dah start mensurvey biskut raya. Yalah nak menempah ... haruslah mensurvey harga dan mengetest rasanya. 

Hari tu aku dah tempah 3 balang. Biskut apa nama dia aku dah lupa dah .. yang penting sedap dimakan. 
Aku tempah dengan sorang rakan yang kerja dengan office sebelah. 
Minggu lalu dia bawa lagi contoh biskut untuk ditest. 
Tapi nak test macam mana kan time tu puasa. Terpaksa lah dia tapaukan aku seketul biskut setiap satu jenis untuk aku test lepas buka puasa nanti.




Antara biskut raya yang hendak ditest. Aku suruh gak anak-anak aku mengetest. Sedap ke tidak. 
Hubby memang tak nak sebab sekarang dia tengah beratkins kan. Biskut raya tinggi kalorinya hehe

Ni kalau tak ada berkenan di anak tekak aku memang biskut tunjuklah jadi pilihan. 


Note : Dulu2 memang rajin buat biskut raya sendiri .. tart nenas, biskut gajus, biskut semperit ... sekarang ni mood membaking dah ke laut .. huhu



Comments

  1. Assalamualaikum Mia, belum ada persediaan lagi cuma ada beli tsshirt untuk anak-anak. Nampak sedap tester diberi tu, apakata anak-anak Mia.. tula kalau last minit beli biskut tunjuk je :)

    ReplyDelete
  2. dah nak raya ni, orang dah start cari kuih raya laa..")

    ReplyDelete
  3. saya belum start lagi cari kuih raya. maybe cari kerepek dan kek sahaja. biskut 2 jenis je la kot

    ReplyDelete
  4. Betul la. Mood membaking akak pun dah kelaut. Tunggu anak dara dah besar nanti la kut kut dia rajin buat biskut raya. Tp siap la. Mesti ibunya ni ha yg kena kemas nanti

    ReplyDelete
  5. Sebab sekarang yg tunjuk pun sedap dan banyak boleh pilih itulah yg buat kita malas nak cari kerja senang kan Mia..:)

    ReplyDelete
  6. Assalam mia,
    Akak lagi lah beli tidak buat pun tak .Biasanya tiap2 tahun adek bawakan 4-5 balang biskut utk akak.Kerepek2 je yang akak beli biasanya.Tetamu raya pun biasanya suka yg kerepek2.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum mia.. samala dgn saya.. tahun ni biskut tunjukla ceritanya..hihi

    ReplyDelete
  8. Bab biskut raya ni memang surrenderlah. Sejak lepas kahwin memang tak buat. Main order aje. Kalau tak sempat order, tunjuk-tunjuk aje dengan muncung!

    ReplyDelete
  9. OKje pulak tengoklah tahap kerajinan dihujung hujung nanti macamana....Kalau sawan tak hinggap bolehlah buat biskut barang sebalang dua. Lepas dapat bagi mak sendiri ngan mak mertua jadilah weyh....

    So mana yg sedap tu?

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang