Skip to main content

Tester Biskut Raya

Assalamualaikum

Salam ramadan ke-8

Dah seminggu kita berpuasa. Memang tak sedar kan. Ada 3 minggu lagi ramadan yang harus kita manfaatkan sepenuhnya.

Korang ... ni aku nak bz body sikit. Dah buat persediaan untuk raya ke ? 
Baju-baju anak dah siap .. biskut raya?

Yang buat sendiri biskut tu rasanya minggu ke-3 ramadan baru bertungkus lumus di dapur. Membaking2 segala. 
Yang agak kemalasan cam aku ni .. dah start mensurvey biskut raya. Yalah nak menempah ... haruslah mensurvey harga dan mengetest rasanya. 

Hari tu aku dah tempah 3 balang. Biskut apa nama dia aku dah lupa dah .. yang penting sedap dimakan. 
Aku tempah dengan sorang rakan yang kerja dengan office sebelah. 
Minggu lalu dia bawa lagi contoh biskut untuk ditest. 
Tapi nak test macam mana kan time tu puasa. Terpaksa lah dia tapaukan aku seketul biskut setiap satu jenis untuk aku test lepas buka puasa nanti.




Antara biskut raya yang hendak ditest. Aku suruh gak anak-anak aku mengetest. Sedap ke tidak. 
Hubby memang tak nak sebab sekarang dia tengah beratkins kan. Biskut raya tinggi kalorinya hehe

Ni kalau tak ada berkenan di anak tekak aku memang biskut tunjuklah jadi pilihan. 


Note : Dulu2 memang rajin buat biskut raya sendiri .. tart nenas, biskut gajus, biskut semperit ... sekarang ni mood membaking dah ke laut .. huhu



Comments

  1. Assalamualaikum Mia, belum ada persediaan lagi cuma ada beli tsshirt untuk anak-anak. Nampak sedap tester diberi tu, apakata anak-anak Mia.. tula kalau last minit beli biskut tunjuk je :)

    ReplyDelete
  2. dah nak raya ni, orang dah start cari kuih raya laa..")

    ReplyDelete
  3. saya belum start lagi cari kuih raya. maybe cari kerepek dan kek sahaja. biskut 2 jenis je la kot

    ReplyDelete
  4. Betul la. Mood membaking akak pun dah kelaut. Tunggu anak dara dah besar nanti la kut kut dia rajin buat biskut raya. Tp siap la. Mesti ibunya ni ha yg kena kemas nanti

    ReplyDelete
  5. Sebab sekarang yg tunjuk pun sedap dan banyak boleh pilih itulah yg buat kita malas nak cari kerja senang kan Mia..:)

    ReplyDelete
  6. Assalam mia,
    Akak lagi lah beli tidak buat pun tak .Biasanya tiap2 tahun adek bawakan 4-5 balang biskut utk akak.Kerepek2 je yang akak beli biasanya.Tetamu raya pun biasanya suka yg kerepek2.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum mia.. samala dgn saya.. tahun ni biskut tunjukla ceritanya..hihi

    ReplyDelete
  8. Bab biskut raya ni memang surrenderlah. Sejak lepas kahwin memang tak buat. Main order aje. Kalau tak sempat order, tunjuk-tunjuk aje dengan muncung!

    ReplyDelete
  9. OKje pulak tengoklah tahap kerajinan dihujung hujung nanti macamana....Kalau sawan tak hinggap bolehlah buat biskut barang sebalang dua. Lepas dapat bagi mak sendiri ngan mak mertua jadilah weyh....

    So mana yg sedap tu?

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a