Skip to main content

Bazar ramadan tepi rumah

Assalamualaikum

Salam ramadan yang ke-9

Dah seminggu berpuasa ni dah berapa  kali korang pergi ke bazar ramadan ? 

Aku ? Hehe dah banyak kali pergi sebenarnya. Jangan ko nak cakap aku malas nak masak ... walaupun sebenarnya ya kihkihkih.
Satu lagi kenapa aku selalu pegi bazar ramadan ... sebab makanan yang dijual tu. Setahun sekali keluar tau. Time ni lah muncul kuih muih yang best yang tidak akan dijual pada hari2 biasa.
Bagi orang yang ada tak bakat dalam bidang masakan cam aku ni, masa ni lah ambil kesempatan merasa kuih muih tu semua.

Dan satu lagi sebab kenapa aku selalu ke bazar ramadan? Lokasinya sebelah rumah ja. Camna tak tergugat. Jalan kaki 10 minit pun dah sampai. Tak payah pening-pening cari tempat untuk parking kereta.


*Gigih ko berjalan kaki ..bukan main happy lagi budak berdua yang sudah berpuasa penuh selama 8 hari ni*


*Kan dah sampai ... hehe ... tak sampai 10 minit pun. Ko tengo Damia, dah besar panjang pun masih minta dukung lagi dengan babanya. Penat jalan katanya. Ngengada betul anak dara aku sorang ni*



*Tu dia ... panjangnya gerai. Rambang mata memilih tau. Kiri kanan makanan, nafsu-nafsu. Aku sempat snap gambar ni je. Tak dapat nak gambar makanan yang dijual tu. Ye lah nak kongsi dengan korang makanan yang best-best dijual di bazar ramadan Kota Kinabalu ni. Segan nak ambik gambar lebih-lebih, nanti orang pelik menengok, ni reporter dari mana ni. Huhu*



Korang jangan risau, kami beli makanan cukup2 untuk kami 5 beranak. Semua habis dimakan. Alhamdulillah ...


Note : Bila dah start sekolah ni, aku memang tak akan sempat masak untuk berbuka puasa di rumah. Keluar office 4.30pm tapi sampai rumah jam 6.30pm, jammed giler. Ngam-ngam azan maghrib. Buka puasa. Nak masak macam mana lagi. Nasib baik baba beli sedikit juadah untuk kami berbuka puasa. Time sahur je lah aku sempat masakkan untuk anak-anak. Masak simple-simple ja. Dorang pun bukan ada selera makan di awal pagi. (^_~)


Comments

  1. Wooww keluar awal pun still jem ye...kalau ju keluar jam 4 ptg sampai rumah pengasuh amik anak pastu balik rumah sampai lebih kurang 5.30 ptg...sempat gak lah kadang2 masak...

    ReplyDelete
  2. Kakak walau tiap hari makan hidangan dari bazar tapi tak pernah pergi lagi Mia
    Sebab yg pergi abang aje. Kakak pesan apa yg kakak nak.

    ReplyDelete
  3. wauuu.. kak mia.. ngam2 depan office saya.. saya kerja di tu haaaa...Kiara College tu.. hehe..

    ReplyDelete
  4. belum pergi lagi bazar ramadhan..masak simple2 jer..sue faham bagi yg bekerja ak balik masak kadang2 x sempat.

    ReplyDelete
  5. Yalah kalau dah bekerja manalah sempat nak memasak kan.Bestnya bazar dekat dengan rumah...kalau akak pun harus pergi hari2 gitu.
    Biasalah Mia budak2 mana lah ada selera pepagi nak makan.

    ReplyDelete
  6. senang nyerrrrrrrrrr jalan kaki jek ! takde masalah nak parking ;)

    ReplyDelete
  7. Wah senang banyak tu Mia..
    Bazar ramadhan tepi rumah ..
    Sepalaung jalan kaki dah sampai..
    Sama lah dgn akak..
    Balik 4.30pm..
    Sampai rumah pun lambat..
    Lagi teruk Jem kan..

    ReplyDelete
  8. Untunglah bazar sebelah rumah jer. Aku baru sekali jejak bazar.

    Sakit hati kan. Balik awal pon jalan sesak.

    ReplyDelete
  9. jam juga ye di KK..yelah, tu kira dah lambat. Sabah kan berbuka awal.

    ReplyDelete
  10. Kalau dah waktu berbuka sampai di rumah, nak masak apa. Lebih afdallah membeli di bazar. Takdalah penatkan. Oh, kat KK pun jem teruk ya! Masing-masing kejar masa nak cepat sampai rumahkan.

    ReplyDelete
  11. Hihi ...patutlah laju je ke bazar tu..... dekat rupanya. Mia, okje 2x jer pergi sebab cari kuih. La ni dah mcm malas nak gi sebab susah nak parking. Faham faham ajelah, walaupun katanya tak suka bawak slow tp tang parking memang fail haha...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan πŸ˜‚ Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🀭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli πŸ˜…) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur πŸ˜‚ ni pertama kali kmia siang