Skip to main content

Bazar ramadan tepi rumah

Assalamualaikum

Salam ramadan yang ke-9

Dah seminggu berpuasa ni dah berapa  kali korang pergi ke bazar ramadan ? 

Aku ? Hehe dah banyak kali pergi sebenarnya. Jangan ko nak cakap aku malas nak masak ... walaupun sebenarnya ya kihkihkih.
Satu lagi kenapa aku selalu pegi bazar ramadan ... sebab makanan yang dijual tu. Setahun sekali keluar tau. Time ni lah muncul kuih muih yang best yang tidak akan dijual pada hari2 biasa.
Bagi orang yang ada tak bakat dalam bidang masakan cam aku ni, masa ni lah ambil kesempatan merasa kuih muih tu semua.

Dan satu lagi sebab kenapa aku selalu ke bazar ramadan? Lokasinya sebelah rumah ja. Camna tak tergugat. Jalan kaki 10 minit pun dah sampai. Tak payah pening-pening cari tempat untuk parking kereta.


*Gigih ko berjalan kaki ..bukan main happy lagi budak berdua yang sudah berpuasa penuh selama 8 hari ni*


*Kan dah sampai ... hehe ... tak sampai 10 minit pun. Ko tengo Damia, dah besar panjang pun masih minta dukung lagi dengan babanya. Penat jalan katanya. Ngengada betul anak dara aku sorang ni*



*Tu dia ... panjangnya gerai. Rambang mata memilih tau. Kiri kanan makanan, nafsu-nafsu. Aku sempat snap gambar ni je. Tak dapat nak gambar makanan yang dijual tu. Ye lah nak kongsi dengan korang makanan yang best-best dijual di bazar ramadan Kota Kinabalu ni. Segan nak ambik gambar lebih-lebih, nanti orang pelik menengok, ni reporter dari mana ni. Huhu*



Korang jangan risau, kami beli makanan cukup2 untuk kami 5 beranak. Semua habis dimakan. Alhamdulillah ...


Note : Bila dah start sekolah ni, aku memang tak akan sempat masak untuk berbuka puasa di rumah. Keluar office 4.30pm tapi sampai rumah jam 6.30pm, jammed giler. Ngam-ngam azan maghrib. Buka puasa. Nak masak macam mana lagi. Nasib baik baba beli sedikit juadah untuk kami berbuka puasa. Time sahur je lah aku sempat masakkan untuk anak-anak. Masak simple-simple ja. Dorang pun bukan ada selera makan di awal pagi. (^_~)


Comments

  1. Wooww keluar awal pun still jem ye...kalau ju keluar jam 4 ptg sampai rumah pengasuh amik anak pastu balik rumah sampai lebih kurang 5.30 ptg...sempat gak lah kadang2 masak...

    ReplyDelete
  2. Kakak walau tiap hari makan hidangan dari bazar tapi tak pernah pergi lagi Mia
    Sebab yg pergi abang aje. Kakak pesan apa yg kakak nak.

    ReplyDelete
  3. wauuu.. kak mia.. ngam2 depan office saya.. saya kerja di tu haaaa...Kiara College tu.. hehe..

    ReplyDelete
  4. belum pergi lagi bazar ramadhan..masak simple2 jer..sue faham bagi yg bekerja ak balik masak kadang2 x sempat.

    ReplyDelete
  5. Yalah kalau dah bekerja manalah sempat nak memasak kan.Bestnya bazar dekat dengan rumah...kalau akak pun harus pergi hari2 gitu.
    Biasalah Mia budak2 mana lah ada selera pepagi nak makan.

    ReplyDelete
  6. senang nyerrrrrrrrrr jalan kaki jek ! takde masalah nak parking ;)

    ReplyDelete
  7. Wah senang banyak tu Mia..
    Bazar ramadhan tepi rumah ..
    Sepalaung jalan kaki dah sampai..
    Sama lah dgn akak..
    Balik 4.30pm..
    Sampai rumah pun lambat..
    Lagi teruk Jem kan..

    ReplyDelete
  8. Untunglah bazar sebelah rumah jer. Aku baru sekali jejak bazar.

    Sakit hati kan. Balik awal pon jalan sesak.

    ReplyDelete
  9. jam juga ye di KK..yelah, tu kira dah lambat. Sabah kan berbuka awal.

    ReplyDelete
  10. Kalau dah waktu berbuka sampai di rumah, nak masak apa. Lebih afdallah membeli di bazar. Takdalah penatkan. Oh, kat KK pun jem teruk ya! Masing-masing kejar masa nak cepat sampai rumahkan.

    ReplyDelete
  11. Hihi ...patutlah laju je ke bazar tu..... dekat rupanya. Mia, okje 2x jer pergi sebab cari kuih. La ni dah mcm malas nak gi sebab susah nak parking. Faham faham ajelah, walaupun katanya tak suka bawak slow tp tang parking memang fail haha...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a