Skip to main content

3 situasi pening semasa raya dan penyelesaiannya!

Assalamualaikum

Apa ni baru 6 hari berpuasa dah cerita tentang raya ... bukan apa ni namanya nak buat persediaan awal lah katakan. Senang ... tak lah kita kelam kabut nanti.

Aku tiap kali raya mesti akan balik ke kampung ku di Kota Marudu. Napa tak balik rumah suami ?? hehe kita orang dah ada kata sepakat dari sejak dulu lagi ... malam raya kat kampung aku ... raya pertama pula kat kampung hubby. Best tak suami kita hehe 
Mestilah best sebab kampung kita orang bersebelahan saja .. :P

Aku kalau di kampung, raya pertama adalah hari yang sangat sibuk sekali. Lepas sembahyang raya ja kami dah dikunjungi oleh sedara mara ... pakcik makcik, sepupu sepapat, anak-anak buah. Riuh !
Aku, kakak, adik dan mak yang paling riuh sekali. Riuh di dapur sebab nak sediakan juadah, kena pastikan pinggan mangkuk cukup, sudu garfu segala. 
Fuhhh! memang kelam kabut gitu.

Korang pun memang pernah hadapi suasana camni kan. Sebab tu aku nak kongsi tips yang mudah ni. Sharing is caring kan. Harap-harap tips simple ni boleh membantu korang kan.
Baca tips mudah tu di sini >>>> 3 Tips Mudah




Kredit Foto : The Star via Oh Bulan

Comments

  1. awalnya cerita pasal raya ni MIa
    mmg biasa lah tu kan
    sbelum puasa pun mmg dah ada cerita pasal baju raya segala kan

    ReplyDelete
  2. Untunglah kahwin dengan jiran kampung sebelah ~_^ Tapi saya lagi untung tau. Tak payah bergasak nak beraya kat mana. Tiap-tiap tahun mesti turn rumah emak saya, la ni rumah kakak sayalah di Batu Pahat. Mak mertua saya pun sanggup beralah datang sini untuk beraya dengan anaknya ^_^

    ReplyDelete
  3. Nak pergi Ikealah.....
    Tapi mmg betul Mia, mak kalau kat rumah mak sendiri, mmg kelam kabut pagi Raya sebab adik beradik datang beraya. Semput mak hokey hihi...... Rasa nak tido je pagi Raya tu haha....
    Kalau kat rumah mertua hari raya pertama cuma adik beradiklah, biasanya.....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc