3 situasi pening semasa raya dan penyelesaiannya! - Mia - Memories of Mine

Latest

Saturday, June 11, 2016

3 situasi pening semasa raya dan penyelesaiannya!

Assalamualaikum

Apa ni baru 6 hari berpuasa dah cerita tentang raya ... bukan apa ni namanya nak buat persediaan awal lah katakan. Senang ... tak lah kita kelam kabut nanti.

Aku tiap kali raya mesti akan balik ke kampung ku di Kota Marudu. Napa tak balik rumah suami ?? hehe kita orang dah ada kata sepakat dari sejak dulu lagi ... malam raya kat kampung aku ... raya pertama pula kat kampung hubby. Best tak suami kita hehe 
Mestilah best sebab kampung kita orang bersebelahan saja .. :P

Aku kalau di kampung, raya pertama adalah hari yang sangat sibuk sekali. Lepas sembahyang raya ja kami dah dikunjungi oleh sedara mara ... pakcik makcik, sepupu sepapat, anak-anak buah. Riuh !
Aku, kakak, adik dan mak yang paling riuh sekali. Riuh di dapur sebab nak sediakan juadah, kena pastikan pinggan mangkuk cukup, sudu garfu segala. 
Fuhhh! memang kelam kabut gitu.

Korang pun memang pernah hadapi suasana camni kan. Sebab tu aku nak kongsi tips yang mudah ni. Sharing is caring kan. Harap-harap tips simple ni boleh membantu korang kan.
Baca tips mudah tu di sini >>>> 3 Tips Mudah




Kredit Foto : The Star via Oh Bulan

3 comments:

  1. awalnya cerita pasal raya ni MIa
    mmg biasa lah tu kan
    sbelum puasa pun mmg dah ada cerita pasal baju raya segala kan

    ReplyDelete
  2. Untunglah kahwin dengan jiran kampung sebelah ~_^ Tapi saya lagi untung tau. Tak payah bergasak nak beraya kat mana. Tiap-tiap tahun mesti turn rumah emak saya, la ni rumah kakak sayalah di Batu Pahat. Mak mertua saya pun sanggup beralah datang sini untuk beraya dengan anaknya ^_^

    ReplyDelete
  3. Nak pergi Ikealah.....
    Tapi mmg betul Mia, mak kalau kat rumah mak sendiri, mmg kelam kabut pagi Raya sebab adik beradik datang beraya. Semput mak hokey hihi...... Rasa nak tido je pagi Raya tu haha....
    Kalau kat rumah mertua hari raya pertama cuma adik beradiklah, biasanya.....

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!