Skip to main content

Bila raya nak dekat

Assalamualaikum

Salam ramadan yang ke-23 :D

Tak sedar korang tinggal seminggu lagi nak raya. Ramadan pula dah dipenghujungnya ... huhu terasa sayu ja tinggalkan bulan ni. 

Ni hilang dari hilang radar kejap bukan apa, sibuk ko. Sibuk siapkan kelengkapan raya anak-anak. Budak-budak kan yang paling excited nak sambut raya cam kita dulu-dulu tu. Nak semua yang baru gitu. Untung anak-anak aku sekarang, tak lah merasa kesusahan Umi dulu-dulu. 
Kekadang tu terpikir juga nak ajar anak-anak aku hidup susah, nak dapatkan baju raya sehelai pun payah ... biar dorang rasa kepayahan hidup seperti anak-anak lain yang tidak bernasib baik .. huhu
Tapi kan, naluri mak-mak kan, mana mau anaknya hidup susah. Selagi mampu selagi itulah kita sedaya upaya lengkapkan keperluan mereka. Tak gitu mak-mak semua. 

Bila semua dah siap, lega ko. Umi dan Baba tak beli baju raya tahun ni. Pakai apa yang ada ja. Raya usia-usia cam kita ni, excitednya tak seberapa. Cuma bila dengar lagu raya, hati dah ingat-ingat kat kampung. 
Damia tadi pagi bila dengar lagu raya, dah tanya Umi, napa Damia masih pakai baju sekolah lagi. Kan dah raya ni Umi. Bila kita balik kampung Umi? Bukan ko ja yang excited balik kampung Damia, Umi pun sama .. mood kerja terus ke laut. Ish ish ish sabar ko Mia, ada 4 hari lagi nak kerja sebelum cuti seminggu minggu depan. 

Dalam pada tak beli baju raya, tetiba rezeki datang bergolek. Kawan hadiahkan sehelai blause kaler biru. Dapat juga baju baru untuk raya ... hehe terima kasih lah pada teman tu. 


*blause pemberian teman*


Minggu lalu adalah dalam dua kali kita orang buka puasa kat luar. Ni pun atas permintaan anak bujang seorang tu dan juga tetiba hubby bermurah hati belanja ber shellout gitu.


*Shellout untuk buka puasa kita orang hari tu. Ni sebab kawan hubby yang rekemenkan ... katanya sedap. Oklah juga. Isi ikan goreng tu memang sedap, butter prawn tu pun not bad taste dia .. tapi kan cam kuantiti tu yang sedikit sangat. Cam tak berbaloi dengan harga yang kami bayar. Kat mana restoran ni, tak payah sebutlah ye namanya. Aku bagitahu lokasinya ja, tepi Perodua Alamesra, Kota Kinabalu. Confirm orang KK tahu*



*Yang ini kitaorang berbuka kat Restoran BTC. Restoran ni owner dia India Muslim. Makan kat sini sebab anak bujang yang request. Katanya nak makan nasi beriyani so layankan ajalah. Bukan main ko dia berdoa masa buka puasa hari tu. Tu gambar kuetiow goreng tu, nampak sedap kan. Tapi kan tak sedap. Udang dia tak fresh, aku dapat makan suku ja, memang tak memenuhi selera aku .. huhu*



Oklah nak bzkan diri sambung kerja ... kasi settle sebelum kita mula bercuti-cutian ye :P



Comments

  1. Tulah kan Mia ....dah sampai penghujungnya Ramadhan ni. Ada kalanya sedih bila dengar ceramah ustad tu, tp bila soping udah lupa yg sedih huhu...

    Yelah sangat tak membeli baju baru tu. Nanti jalan jalan terjumpa baju yg berkenan sure menyauk tu hihi....

    Bape Rm Mia makan Shellout tu....teringin gak nak try tp lum jumpa tempat yg murah hihi

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...kita pun tahun ni dapatlah 2 helai..banyak beli baju anak je

    ReplyDelete
  3. Betullah Mia kita ni biasa lebihkan pada anak-anak aje
    Cuma bila anak-anak dah besar dia pulak sibuk nak mama/papa mereka ada macam mereka juga.

    ReplyDelete
  4. Betul kak mia.. sedih pulak phujung ramadhan ni.. sheelout tu pun kuci suda rasa.. memang kuantiti dia skit.. btw Selamat Hari Raya kak.

    ReplyDelete
  5. Aku pon persiapan lebih kepada anak2 jer. Kita ni pakai jer lah apa yg ada.

    ReplyDelete
  6. Saya pun dah settled sebenarnya tapi tapak kaki ni gatal tau, nak juga jejak shopping mall.

    Pakaian sendiri memang banyak tak berpakai so kita pakai ajelah di pagi raya. Yang penting anak-anak aje. Kita dah tua ^_^

    ReplyDelete
  7. Mamg mana2 parents pun lebihkan anak2 je untuk persiapan raya..sy lglah tahun ni dlm pnt pulak.memang tak fikir lngsung baju raya anak2..janji anak2 berpakaian baru..dh lega disitu

    ReplyDelete
  8. Mamg mana2 parents pun lebihkan anak2 je untuk persiapan raya..sy lglah tahun ni dlm pnt pulak.memang tak fikir lngsung baju raya anak2..janji anak2 berpakaian baru..dh lega disitu

    ReplyDelete
  9. wah..bukan saja dpt free baju raya..

    orang blnja lagi..

    ReplyDelete
  10. salam singgah..salam perkenalan.memang busy dah hujung-hujung ramadhan.semua nak dikejarkannya.:D terima kasih sebab sudi singgah blog saya.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a