Skip to main content

Jangan perlekehkan rezeki orang

Assalamualaikum

Sebelum korang baca ... minta maaf dulu kalau ada yang terasa.

'Hello cik/encik polan (bukan nama sebenar), saya buat panggilan dari syarikat insurans tuuuut, ingin menawarkan pelan perlindungan kami yang terbaru .... bla bla bla ... '

Hello cik/encik polan (bukan nama sebenar), saya buat panggilan dari bank tuuuut, ingin menawarkan kad kredit kami yang terbaru .... bla bla bla ... '

Korang mesti pernah dapat panggilan macam ni kan .... 
Lepas tu apa reaksi korang ?? Ada yang layan panggilan tu juga, ada yang off phone terus, ada yang sopan tapi tipu, boleh cik telefon balik, sekarang tengah meeting (padahal masa tu tengah santai sambil update blog) ... dan ada yang terus cakap direct, saya tak berminat, terima kasih. 

Aku pun selalu juga dapat panggilan camni. Memang agak menganggu sedikit dan kadang-kadang terasa annoying dengan sikap dan cara mereka bercakap yang bersungguh-sungguh untuk menjual produk mereka. 

Bila fikirkan balik, dorang hanya menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan kepada mereka. Dengan cara itu mereka mencari rezeki. 
Tak ada salah pun.
Kita yang menerima panggilan tu kena bijak membuat keputusan samada nak beli atau tidak. 
Kalau tak berminat just cakap tak berminat. 
Tak payah nak maki orang tu atau trend masa kini update status marah kat facebook. 

'Tadi aku dapat panggilan dari satu syarikat insurans ni ... macamlah aku tak tahu pelannya tu menipu ... pekerjanya tu pun macam hampeh .... bla bla bla'

Contoh luahan di FB yang pernah aku baca. 
Korang pernah terpikirkah keadaan pekerja yang membuat panggilan tu. 
Tak pernah terpikir mungkin dia seorang bapa yang harus bekerja kuat demi isteri dan anak-anaknya di rumah .. atau mungkin seorang ibu tunggal yang seorang diri membesarkan anak-anaknya yang masih kecil. Atau mungkin seorang abang atau kakak yang ingin mencari rezeki yang halal demi mengurangkan bebanan yang ditanggung oleh ibu bapanya. 

Tak pernah kan ... kalau korang terpikir, korang tak akan upkan status yang seakan memperlekehkan tugas mereka. 
Dorang terpaksa tebalkan muka, pekakkan telinga bila mendengar sindiran orang. 
Kita ni yang sebenarnya tak bijak membuat keputusan. Tau nak rimas ja, tau nak marah ja. 
Aku pun dulu gitu juga, kadang-kadang terpikir nak marah si pemanggil tu sebab menganggu tapi bila dipikirkan balik dorang hanya bekerja, kita boleh terus cakap ya atau tidak ja. 
Tak payah nak up status sindiran segala. 

Lepas ni aku nak godek balik status2 yang pernah aku upkan kat facebook .. yelah mana tau tanpa sedar aku sakitkan hati orang. 
Status zaman muda-muda dulu kadang-kadang banyak status pentingkan diri. Ni dah semakin berusia ni kenalah semakin matang, jangan asyik fikirkan perasaan sendiri ja. 

Sekian ... sori jika terasa gitu 


Note : sama-sama perbaiki diri. Bila baca post ni terasa marah diri sendiri sebab pernah juga terlepas cakap dengan mereka ni ... 



Comments

  1. kan.. samalah tp jue situasi lain skit..

    ReplyDelete
  2. Setuju dgn mia. Cakap baik2 x perlu marah2.

    ReplyDelete
  3. betul kak...tak nak cakap je baik baik ;)

    ReplyDelete
  4. Alasan sedang banyak kerja selalu juga kakak buat Mia
    Tak baik kan menipu tapi sebenarnya memang masa kerja mestilah banyak kerja kan..

    ReplyDelete
  5. Alasan senang .. Sy pun kerja insurance and agent insurance . Kalo Ada yg memaki Tu Memang tahap manusia Biadap la Sdh Tu .. Aku pun pernah buat panggilan juga dulu n pernah Kena Marah .. Hanya org insurance faham situasi Ini Macam ...

    ReplyDelete
  6. Pernah pernah.....mmg tak suka kalau dpt call gini tp rasanya tak pernahlah memaki depa...

    Betul tu.....kalau boleh sapalah yg nak buat kerja yg mcm menagih simpati gitu kan....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang