Skip to main content

Badam .. berkhasiat dan sedap!

Assalamualaikum


Sejak hubby amalkan DIET ATKINS ni (walaupun tak 100% hehe karbo tetap ambil tapi di waktu pagi dalam kuantiti yang sedikit), badam panggang ni lah akan jadi snek harian hubby selain biji bunga matahari dan biji labu. 

Sedap ke badam ni ??? Gila ko tak sedap. Ni lah snek berkhasiat yang aku rasa sedap sekali .. bila dah start kunyah tak sedar abis sebungkus. 
Rasa lemak-lemak manis kekacangnya memang enak gitu. (Dah macam indon pula bahasa aku hehe).

Mengapa badam ni sangat sesuai dengan orang sedang berdiet ?? Dah tentu2 khasiatnya :-
  • Tinggi kandungan Vitamin B
  • Tinggi kandungan Kalsium dan Fosforus.
  • Kandungan lemak tak tepu yang tinggi yang mana lemak yang sangat diperlukan oleh tubuh manusia
  • Tinggi antioksida
  • Dan banyak lagi
Pendek kata yang tengah berdiet, yang ingin menurunkan paras kolesterol dan tekanan darah tinggi, mengelak serangan sakit jantung ... disyorkan ada badam dalam menu harian korang.


Note : dekat dah puasa ni mulalah terbayang biskut raya almond london. Emmm sedapnya. Tapi yang ni bukan menu diet ye hehe






Comments

  1. Bagus diet atkin ni kalau betul betul buat mmg kurus dalam jangka masa panjangggg ;)

    ReplyDelete
  2. Kudapan kakak di pejabat adalah badam, pistachio, kismis dan gajus Mia
    Kakak tapi makan bukan sebab tahu kebaikannya tapi ikut sedap tekak sebenarnya:)

    ReplyDelete
  3. Memang sedap. Harga pon sedap...hehehe...Teringin nak buat susu badam.

    ReplyDelete
  4. Badam ni salah satu kudapan bunda juga... sebenarnya bunda memang suka mengunyah kekacang. Bunda tak berapa gemar mengunyah asam2 kering, manisan atau jenis2 keropok.

    Selain badam ada juga hazel nut, kacang tanah dan kacang kuda... kacang kuda bunda beli yang mentah lepas tu bunda rendam, rebus dan simpan dalam petiais... Bila duduk santai2 boleh makan..

    ReplyDelete
  5. Apa pun jenis kacang mak mmg suka kecualilah kacang tanah.....tp dlm tak suka tak suka tu bedal jugaklah hihi....
    Mahal tak Mia badam ni? Rasanya mahal jugakkan...

    ReplyDelete
  6. Apa pun jenis kacang mak mmg suka kecualilah kacang tanah.....tp dlm tak suka tak suka tu bedal jugaklah hihi....
    Mahal tak Mia badam ni? Rasanya mahal jugakkan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a