Skip to main content

Badam .. berkhasiat dan sedap!

Assalamualaikum


Sejak hubby amalkan DIET ATKINS ni (walaupun tak 100% hehe karbo tetap ambil tapi di waktu pagi dalam kuantiti yang sedikit), badam panggang ni lah akan jadi snek harian hubby selain biji bunga matahari dan biji labu. 

Sedap ke badam ni ??? Gila ko tak sedap. Ni lah snek berkhasiat yang aku rasa sedap sekali .. bila dah start kunyah tak sedar abis sebungkus. 
Rasa lemak-lemak manis kekacangnya memang enak gitu. (Dah macam indon pula bahasa aku hehe).

Mengapa badam ni sangat sesuai dengan orang sedang berdiet ?? Dah tentu2 khasiatnya :-
  • Tinggi kandungan Vitamin B
  • Tinggi kandungan Kalsium dan Fosforus.
  • Kandungan lemak tak tepu yang tinggi yang mana lemak yang sangat diperlukan oleh tubuh manusia
  • Tinggi antioksida
  • Dan banyak lagi
Pendek kata yang tengah berdiet, yang ingin menurunkan paras kolesterol dan tekanan darah tinggi, mengelak serangan sakit jantung ... disyorkan ada badam dalam menu harian korang.


Note : dekat dah puasa ni mulalah terbayang biskut raya almond london. Emmm sedapnya. Tapi yang ni bukan menu diet ye hehe






Comments

  1. Bagus diet atkin ni kalau betul betul buat mmg kurus dalam jangka masa panjangggg ;)

    ReplyDelete
  2. Kudapan kakak di pejabat adalah badam, pistachio, kismis dan gajus Mia
    Kakak tapi makan bukan sebab tahu kebaikannya tapi ikut sedap tekak sebenarnya:)

    ReplyDelete
  3. Memang sedap. Harga pon sedap...hehehe...Teringin nak buat susu badam.

    ReplyDelete
  4. Badam ni salah satu kudapan bunda juga... sebenarnya bunda memang suka mengunyah kekacang. Bunda tak berapa gemar mengunyah asam2 kering, manisan atau jenis2 keropok.

    Selain badam ada juga hazel nut, kacang tanah dan kacang kuda... kacang kuda bunda beli yang mentah lepas tu bunda rendam, rebus dan simpan dalam petiais... Bila duduk santai2 boleh makan..

    ReplyDelete
  5. Apa pun jenis kacang mak mmg suka kecualilah kacang tanah.....tp dlm tak suka tak suka tu bedal jugaklah hihi....
    Mahal tak Mia badam ni? Rasanya mahal jugakkan...

    ReplyDelete
  6. Apa pun jenis kacang mak mmg suka kecualilah kacang tanah.....tp dlm tak suka tak suka tu bedal jugaklah hihi....
    Mahal tak Mia badam ni? Rasanya mahal jugakkan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang