Skip to main content

Laksa simple

Assalamualaikum


Tayang sikit gambar laksa hasil air tangan sendiri. Walaupun agak poyo sebab happy berjaya masak laksa sendiri, aku tetap nak tayang. Orang lain dah khatam cara masak laksa, aku baru ngada2 belajar cara masaknya. Hehe

Aku bukan peminat tegar laksa tapi sekali sekala tu teringin juga makan. Kalau nak makan laksa murah terpaksa tunggu bazar ramadhan ... itu pun rasa dia hampeh. Kuah laksa cair semacam. Laksa ni pula kalau kat restoran biasa di KK ni jarang jual. Adapun laksa kat Old Town tu. Bolehlah taste dia.
Tapi orang kata kalau main beli memang tak puas makan. Kalau masak sendiri ni bolehlah bedal 2 3 mangkuk :P

So teringinlah nak mencubanya. Tapi satu hal lagi. Malas pula nak siang2 ikan, nak rebus2 ikan, asingkan isi dan tulang .. pastu blend lagi. Leceh ... -dasar pemalas-
Tetiba teringat rakan2 lain guna sardin dalam tin sebagai pengganti ikan rebus tu. 
So godek2 resepi, beli bahan dan ahad petang tu masak. 
Dalam setengah jam siap ... ooo senang rupanya masak kuah laksa ni. Main masuk dan rebus jak. Juri hari tu of course lah hubby. Sedap katanya ... 2 mangkuk habis. Berbunga2 hati bila hubby cakap sedap walaupun percubaan pertama kali. Hehe
Dan dia tak sangka pula, sardin dalam tin boleh jadikan bahan utama kuah laksa.
Anak2 pun suka .. seorang semangkuk gitu. :D

Resepi ?? Ala kuah laksa simple je pun. Korang masak lagi sedap dari aku apa .. 

Ok ... tu je. Bai!





Comments

  1. aduhhh nyum... terbayang2 terus laksa... aku mmg peminat tegar laksa Mia..tapi tulah sejak dua menjak ni makin malas plak mo masak..haha... kena rajin lebih klu mo masak laksa ni:)

    ReplyDelete
  2. sdapnya..nampak gambar pon dah sdap..:)

    ReplyDelete
  3. laksa mmg sedap. mmg la berbunga mekar hati bila hubby puji masakan,kan Mia. seronok tau

    ReplyDelete
  4. sesekali buat sndiri pun best mia..nak² kalau ada orang yang puji..hehe

    ReplyDelete
  5. oi mia sedapnya laksa ko...aku yg dh balik sini pun tak rs teringin bila tengok org jual to tengok ko tayang nie telan air liur gitu..nak buat malas sket lah bah..:)

    ReplyDelete
  6. Kan... buat sendiri lain rasa dia. Kami pun dah lama jugak tak melaksa ni, terliur la pulak.

    ReplyDelete
  7. Okje pun buat laksa pakai sardin jer Mia. Sonang hihi.... Tak payah susah susah nak asing tulang ikan bagaikan...... Tp separuh org tak suka guna sardin tin ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang