Skip to main content

Laksa simple

Assalamualaikum


Tayang sikit gambar laksa hasil air tangan sendiri. Walaupun agak poyo sebab happy berjaya masak laksa sendiri, aku tetap nak tayang. Orang lain dah khatam cara masak laksa, aku baru ngada2 belajar cara masaknya. Hehe

Aku bukan peminat tegar laksa tapi sekali sekala tu teringin juga makan. Kalau nak makan laksa murah terpaksa tunggu bazar ramadhan ... itu pun rasa dia hampeh. Kuah laksa cair semacam. Laksa ni pula kalau kat restoran biasa di KK ni jarang jual. Adapun laksa kat Old Town tu. Bolehlah taste dia.
Tapi orang kata kalau main beli memang tak puas makan. Kalau masak sendiri ni bolehlah bedal 2 3 mangkuk :P

So teringinlah nak mencubanya. Tapi satu hal lagi. Malas pula nak siang2 ikan, nak rebus2 ikan, asingkan isi dan tulang .. pastu blend lagi. Leceh ... -dasar pemalas-
Tetiba teringat rakan2 lain guna sardin dalam tin sebagai pengganti ikan rebus tu. 
So godek2 resepi, beli bahan dan ahad petang tu masak. 
Dalam setengah jam siap ... ooo senang rupanya masak kuah laksa ni. Main masuk dan rebus jak. Juri hari tu of course lah hubby. Sedap katanya ... 2 mangkuk habis. Berbunga2 hati bila hubby cakap sedap walaupun percubaan pertama kali. Hehe
Dan dia tak sangka pula, sardin dalam tin boleh jadikan bahan utama kuah laksa.
Anak2 pun suka .. seorang semangkuk gitu. :D

Resepi ?? Ala kuah laksa simple je pun. Korang masak lagi sedap dari aku apa .. 

Ok ... tu je. Bai!





Comments

  1. aduhhh nyum... terbayang2 terus laksa... aku mmg peminat tegar laksa Mia..tapi tulah sejak dua menjak ni makin malas plak mo masak..haha... kena rajin lebih klu mo masak laksa ni:)

    ReplyDelete
  2. sdapnya..nampak gambar pon dah sdap..:)

    ReplyDelete
  3. laksa mmg sedap. mmg la berbunga mekar hati bila hubby puji masakan,kan Mia. seronok tau

    ReplyDelete
  4. sesekali buat sndiri pun best mia..nak² kalau ada orang yang puji..hehe

    ReplyDelete
  5. oi mia sedapnya laksa ko...aku yg dh balik sini pun tak rs teringin bila tengok org jual to tengok ko tayang nie telan air liur gitu..nak buat malas sket lah bah..:)

    ReplyDelete
  6. Kan... buat sendiri lain rasa dia. Kami pun dah lama jugak tak melaksa ni, terliur la pulak.

    ReplyDelete
  7. Okje pun buat laksa pakai sardin jer Mia. Sonang hihi.... Tak payah susah susah nak asing tulang ikan bagaikan...... Tp separuh org tak suka guna sardin tin ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a