Laksa simple - Mia - Memories of Mine

Latest

Tuesday, May 19, 2015

Laksa simple

Assalamualaikum


Tayang sikit gambar laksa hasil air tangan sendiri. Walaupun agak poyo sebab happy berjaya masak laksa sendiri, aku tetap nak tayang. Orang lain dah khatam cara masak laksa, aku baru ngada2 belajar cara masaknya. Hehe

Aku bukan peminat tegar laksa tapi sekali sekala tu teringin juga makan. Kalau nak makan laksa murah terpaksa tunggu bazar ramadhan ... itu pun rasa dia hampeh. Kuah laksa cair semacam. Laksa ni pula kalau kat restoran biasa di KK ni jarang jual. Adapun laksa kat Old Town tu. Bolehlah taste dia.
Tapi orang kata kalau main beli memang tak puas makan. Kalau masak sendiri ni bolehlah bedal 2 3 mangkuk :P

So teringinlah nak mencubanya. Tapi satu hal lagi. Malas pula nak siang2 ikan, nak rebus2 ikan, asingkan isi dan tulang .. pastu blend lagi. Leceh ... -dasar pemalas-
Tetiba teringat rakan2 lain guna sardin dalam tin sebagai pengganti ikan rebus tu. 
So godek2 resepi, beli bahan dan ahad petang tu masak. 
Dalam setengah jam siap ... ooo senang rupanya masak kuah laksa ni. Main masuk dan rebus jak. Juri hari tu of course lah hubby. Sedap katanya ... 2 mangkuk habis. Berbunga2 hati bila hubby cakap sedap walaupun percubaan pertama kali. Hehe
Dan dia tak sangka pula, sardin dalam tin boleh jadikan bahan utama kuah laksa.
Anak2 pun suka .. seorang semangkuk gitu. :D

Resepi ?? Ala kuah laksa simple je pun. Korang masak lagi sedap dari aku apa .. 

Ok ... tu je. Bai!





8 comments:

  1. aduhhh nyum... terbayang2 terus laksa... aku mmg peminat tegar laksa Mia..tapi tulah sejak dua menjak ni makin malas plak mo masak..haha... kena rajin lebih klu mo masak laksa ni:)

    ReplyDelete
  2. sdapnya..nampak gambar pon dah sdap..:)

    ReplyDelete
  3. laksa mmg sedap. mmg la berbunga mekar hati bila hubby puji masakan,kan Mia. seronok tau

    ReplyDelete
  4. sesekali buat sndiri pun best mia..nak² kalau ada orang yang puji..hehe

    ReplyDelete
  5. oi mia sedapnya laksa ko...aku yg dh balik sini pun tak rs teringin bila tengok org jual to tengok ko tayang nie telan air liur gitu..nak buat malas sket lah bah..:)

    ReplyDelete
  6. Kan... buat sendiri lain rasa dia. Kami pun dah lama jugak tak melaksa ni, terliur la pulak.

    ReplyDelete
  7. Okje pun buat laksa pakai sardin jer Mia. Sonang hihi.... Tak payah susah susah nak asing tulang ikan bagaikan...... Tp separuh org tak suka guna sardin tin ni

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!