Skip to main content

Tukar IC

Assalamualaikum

Sebenarnya banyak benda yang aku nak kongsikan dalam blog ni. Ada yang dah didraft tapi tak ada masa nak edit dan publishkan.
Tak tahulah napa tersangatlah busy. 3 bulan pertama di tahun 2015 ni memang bulan yang sangat-sangat busy bagi aku.
Cerita pegi KL hari tu pun belum publish. Bukanlah cerita cuti-cuti Malaysia, sekadar training yang kena pergi last minute. Gara2 GST. Sistem kat opis tukar pasal benda tu.
Emmm tak nak lah komen pasal tu lagi. Ngadu lebih2 pun bukan ada yang dengar.

Ni cerita bulan Jan hari tu. Dah basi cerita tapi nak juga cerita. Hehe
Tak adalah menarik sangat. Cerita tukar IC je pun. Dah lama sebenarnya nak tukar pun tapi tak ada masa. Tukar sebab IC yang lama tu dah rosak tepi2 kad tu. Lagipun gambar cam tak match dengan rupa aku sekarang. Dulu kan gambar dalam IC sangat keremajaan gitu. Nak juga tukar gambar yang lebih matang dan terkini hehe

Kitaorang tukar di JPN UTC ... pusat transformasi negara tu. Tapi kan banyak2 kemudahan yang kerajaan bagi, yang ni aku puji sebab memudahkan rakyat berurusan. Office buka hingga malam, sabtu dan ahad juga buka. Bestx3.

Siap berurusan, bayar RM10.00, jika tak ada masalah apa contoh cam cap jari tak boleh baca ke apa, macam adik aku, ibu jarinya alergik hingga cap jari pun tak nampak kena tunggu 2 minggu. Yang kes biasa cam kami IC siap dalam masa 2 jam. 


Ini IC yang lama. Muka pun cam suci sangat. Dulu kena buka spek kalau nak gambar, tu pasal dua2 pun kecik jak mata. Sekarang dah boleh pakai spek. Jadi tak lah nampak sangat kesepetan mata tu.
IC baru tak payahlah nak tunjuk ye. IC lama ni saja jak tepek sini sebab nak dijadikan kenangan. Dah kena gunting hari tu. 

Ok lah. abis cerita IC. TaTa!



Comments

  1. teringat pulak nak tukar ic yang baru..

    ReplyDelete
  2. Bagus!
    Saya mmg banyak kali baca kat blog pasal blogger tukar IC..
    Saya punya IC dah lunyai, dan masing bertangguh tangguh nak tukar...aduhhh

    ReplyDelete
  3. saya sayang nak tukar i/c baru..malas sebab ada masalah ibu jari tak boleh detect.huhu

    ReplyDelete
  4. Kakak dah lama buat Mia.
    Sekarang kalau nak buat passport pun dia akan nasihat buat ic baru.
    Sebelum buat kakak photostat kaler dan laminate buat kenangan:)

    ReplyDelete
  5. IC baru tengok gaya macam kemaih lagi nooo

    ReplyDelete
  6. sy pun dah nak kna tuko ic..ic nya dah 'nazak' huhu

    ReplyDelete
  7. Nak jugak tengok IC baru.....kan spek baru haruslah nak tengok jugak hihi....
    OKje mmg sokong dgn UTC ni, memudahkan orang ramai walaupun belum try lagi...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang