Skip to main content

Tukar IC

Assalamualaikum

Sebenarnya banyak benda yang aku nak kongsikan dalam blog ni. Ada yang dah didraft tapi tak ada masa nak edit dan publishkan.
Tak tahulah napa tersangatlah busy. 3 bulan pertama di tahun 2015 ni memang bulan yang sangat-sangat busy bagi aku.
Cerita pegi KL hari tu pun belum publish. Bukanlah cerita cuti-cuti Malaysia, sekadar training yang kena pergi last minute. Gara2 GST. Sistem kat opis tukar pasal benda tu.
Emmm tak nak lah komen pasal tu lagi. Ngadu lebih2 pun bukan ada yang dengar.

Ni cerita bulan Jan hari tu. Dah basi cerita tapi nak juga cerita. Hehe
Tak adalah menarik sangat. Cerita tukar IC je pun. Dah lama sebenarnya nak tukar pun tapi tak ada masa. Tukar sebab IC yang lama tu dah rosak tepi2 kad tu. Lagipun gambar cam tak match dengan rupa aku sekarang. Dulu kan gambar dalam IC sangat keremajaan gitu. Nak juga tukar gambar yang lebih matang dan terkini hehe

Kitaorang tukar di JPN UTC ... pusat transformasi negara tu. Tapi kan banyak2 kemudahan yang kerajaan bagi, yang ni aku puji sebab memudahkan rakyat berurusan. Office buka hingga malam, sabtu dan ahad juga buka. Bestx3.

Siap berurusan, bayar RM10.00, jika tak ada masalah apa contoh cam cap jari tak boleh baca ke apa, macam adik aku, ibu jarinya alergik hingga cap jari pun tak nampak kena tunggu 2 minggu. Yang kes biasa cam kami IC siap dalam masa 2 jam. 


Ini IC yang lama. Muka pun cam suci sangat. Dulu kena buka spek kalau nak gambar, tu pasal dua2 pun kecik jak mata. Sekarang dah boleh pakai spek. Jadi tak lah nampak sangat kesepetan mata tu.
IC baru tak payahlah nak tunjuk ye. IC lama ni saja jak tepek sini sebab nak dijadikan kenangan. Dah kena gunting hari tu. 

Ok lah. abis cerita IC. TaTa!



Comments

  1. teringat pulak nak tukar ic yang baru..

    ReplyDelete
  2. Bagus!
    Saya mmg banyak kali baca kat blog pasal blogger tukar IC..
    Saya punya IC dah lunyai, dan masing bertangguh tangguh nak tukar...aduhhh

    ReplyDelete
  3. saya sayang nak tukar i/c baru..malas sebab ada masalah ibu jari tak boleh detect.huhu

    ReplyDelete
  4. Kakak dah lama buat Mia.
    Sekarang kalau nak buat passport pun dia akan nasihat buat ic baru.
    Sebelum buat kakak photostat kaler dan laminate buat kenangan:)

    ReplyDelete
  5. IC baru tengok gaya macam kemaih lagi nooo

    ReplyDelete
  6. sy pun dah nak kna tuko ic..ic nya dah 'nazak' huhu

    ReplyDelete
  7. Nak jugak tengok IC baru.....kan spek baru haruslah nak tengok jugak hihi....
    OKje mmg sokong dgn UTC ni, memudahkan orang ramai walaupun belum try lagi...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a