Skip to main content

Harga tak naik???

Assalamualaikum

Masih terngiang2 lagi berita2 yang dihebahkan di media-media massa sebelum 1 April dahulu. Pengenalan sistem cukai yang baru ini tidak akan menyebabkan kenaikan harga barang. 

Tetapi mula sahaja 1 April semuanya berubah sekelip mata. Hampir kesemua barang naik? Di tanya kepada peniaga, kenapa naik? jawapan pendek dan simple ... ada GST. Huh!
Yang paling ketara, 3 hari sebelum aku makan nasi ayam di sebuah restoran dengan harga RM5.50 sepinggan. Selepas 1 April di restoran yang sama, menu yang sama, kuantiti yang sama ... harga berbeza. Naik seringgit dalam sekelip mata. RM6.50 + 6% GST. 
Kata barang keperluan seperti beras dan ayam tidak dikenakan cukai tetapi peniaga naikkan  harga sesuka hati dengan alasan GST. 

Kawan mengadu ... kuih sepotong yang dulunya harga 0.80 sen. Sekarang dijual dengan harga RM1.80 sepotong. Melampau kan. Aku di golongan pertengahan dah terasa beban, inikan golongan yang berpendapatan rendah. 

Peniaga naikkan harga sebab pemborong naikkan harga, pemborong naikkan harha sebab pengilang naikkan harga, pengilang naikkan harga sebab kos bahan mentah naik harga ... Kos bahan mentah naik, nak salahkan siapa? Nak mengadu pun, belum tentu mereka yang di atas tu dengar. Terpaksa telan sajalah. Yang merana pengguna yang paling di bawah dalam carta. Pengguna terpaksa tanggung kos kenaikkan tu semua. 

Yang boleh dibuat sekarang hanya meluahkan rasa terbeban. Penyelesaian belum tentu ada. Hanya mampu telan dan tanggung seorang diri. Huhu

Note : bukan niat membantah pelaksanaan. hanya luahan rakyat bawahan. 





Comments

  1. betul la tue sekadar luahan kan

    ReplyDelete
  2. hmmm malas nk ckp psl ni :( kecewa

    ReplyDelete
  3. peniaga ni kadang2 cekik darah..suppliers naik harga barang skit jer..dia yg lebih2...huhu

    ReplyDelete
  4. gst tak kisah sgt sebenarnya.. implikasi dr gst tu yg buat brng naik berlipat kali ganda..mna ada 6%.

    ReplyDelete
  5. erm..impak dia bersambung-sambung.peniaga pun nk untung, pengilang pun sama..huhu.yang parahnya pengguna

    ReplyDelete
  6. Bila dah lalui baru terasa sakitnya kan Mia....Sakitnya tuh disini.....hihi... ingatkan harga lama cuma total jer tambah 6%....kalau cenggini nampaknya setiap item naik 6% ...huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang