Skip to main content

Harga tak naik???

Assalamualaikum

Masih terngiang2 lagi berita2 yang dihebahkan di media-media massa sebelum 1 April dahulu. Pengenalan sistem cukai yang baru ini tidak akan menyebabkan kenaikan harga barang. 

Tetapi mula sahaja 1 April semuanya berubah sekelip mata. Hampir kesemua barang naik? Di tanya kepada peniaga, kenapa naik? jawapan pendek dan simple ... ada GST. Huh!
Yang paling ketara, 3 hari sebelum aku makan nasi ayam di sebuah restoran dengan harga RM5.50 sepinggan. Selepas 1 April di restoran yang sama, menu yang sama, kuantiti yang sama ... harga berbeza. Naik seringgit dalam sekelip mata. RM6.50 + 6% GST. 
Kata barang keperluan seperti beras dan ayam tidak dikenakan cukai tetapi peniaga naikkan  harga sesuka hati dengan alasan GST. 

Kawan mengadu ... kuih sepotong yang dulunya harga 0.80 sen. Sekarang dijual dengan harga RM1.80 sepotong. Melampau kan. Aku di golongan pertengahan dah terasa beban, inikan golongan yang berpendapatan rendah. 

Peniaga naikkan harga sebab pemborong naikkan harga, pemborong naikkan harha sebab pengilang naikkan harga, pengilang naikkan harga sebab kos bahan mentah naik harga ... Kos bahan mentah naik, nak salahkan siapa? Nak mengadu pun, belum tentu mereka yang di atas tu dengar. Terpaksa telan sajalah. Yang merana pengguna yang paling di bawah dalam carta. Pengguna terpaksa tanggung kos kenaikkan tu semua. 

Yang boleh dibuat sekarang hanya meluahkan rasa terbeban. Penyelesaian belum tentu ada. Hanya mampu telan dan tanggung seorang diri. Huhu

Note : bukan niat membantah pelaksanaan. hanya luahan rakyat bawahan. 





Comments

  1. betul la tue sekadar luahan kan

    ReplyDelete
  2. hmmm malas nk ckp psl ni :( kecewa

    ReplyDelete
  3. peniaga ni kadang2 cekik darah..suppliers naik harga barang skit jer..dia yg lebih2...huhu

    ReplyDelete
  4. gst tak kisah sgt sebenarnya.. implikasi dr gst tu yg buat brng naik berlipat kali ganda..mna ada 6%.

    ReplyDelete
  5. erm..impak dia bersambung-sambung.peniaga pun nk untung, pengilang pun sama..huhu.yang parahnya pengguna

    ReplyDelete
  6. Bila dah lalui baru terasa sakitnya kan Mia....Sakitnya tuh disini.....hihi... ingatkan harga lama cuma total jer tambah 6%....kalau cenggini nampaknya setiap item naik 6% ...huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a