Skip to main content

Shumi dan aktiviti sekolah

Assalamualaikum

Hari sabtu tu kami sekeluarga pergi ke Hari Keluarga Guru dan Ibubapa yang di adakan di sekolah Shumi dan Shamzi.
Shamzi sejak hari khamis tu beria2 ingatkan aku supaya jangan lupa pergi ke Hari Keluarga tu. 
Katanya dia nak membeli belah di gerai2 yang dibuka pada hari tu. 
Membeli belahlah sangat. Padahal beli kudapan2 saja pun. Budak2 kan suka bila melihat banyak gerai makanan yang menjual jagung dalam cup, burger, keropok2 ...


Kalau diikutkan Shumi ada mengikut persembahan Tarian Jamilah hari keluarga tu. Tapi last minute dia tarik diri pula. 
Aku memang tahu Shumi ada mengikut latihan tarian ni. Mula2 dia bagitahu tu aku ada tanya juga kenapa tetiba ikut tarian pula, katanya dia suka. Aku ok jak asalkan tak menganggu pelajaran. 

Tapi bila hari tu dia mengadu, dia tidak tahu macam mana nak buat kerja rumahnya, Babanya hairan. Tanya kenapa tak tahu, Shumi kata dia tidak masuk ke kelas sebab terpaksa berlatih tarian persembahan tu. Hubby yang memang garang dan tegas mulalah berceramah. 
Aku kesian juga dengan Shumi, aku takut nanti jadi ibu bapa yang terlalu mengongkong pula.
Hubby tak suruh Shumi stop terus dari latihan tarian tu tapi dia biarkan Shumi buat keputusan sendiri. 
Itupun setelah Hubby jelaskan baik buruk bila mengikut aktiviti yang terpaksa mengambil waktu di kelas. 

Esoknya tu semasa ambil Shumi dan Shamzi balik dari sekolah, Shumi bagitahu yang dia dah tarik diri dari persembahan tarian tu. 
Aku terkejut juga tapi tanya Shumi, dia rasa sedihkan bila tak dapat ikut persembahan tu. Shumi geleng kepala, dia hanya jawab dia tidak mau tertinggal pelajaran. 

Aku lega sedikit sebab Shumi suda bijak membuat keputusan. Tapi dalam pada masa yang sama bagitahu dia, yang aku dan Babanya tidak menghalang kalau dia mengikut mana2 aktiviti sekolah yang dia suka. Yang penting dia tahu yang aktiviti itu tidak menganggu pembelajarannya.


Note : ada bertanya juga dengan Hubby yang juga merupakan seorang cikgu, kenapa aktiviti2 yang perlu latihan diadakan semasa waktu belajar, kenapa tidak dibuat pada waktu petang atau selepas kelas. Jawapan Hubby, sebenarnya semua aktiviti lain tidak boleh dibuat semasa waktu pembelajaran. Dia sendiri hairan kenapa cikgu Shumi buat latihan semasa kelas sedang berjalan. emmm mungkin dorang kesuntukan masa agaknya kata Hubby. Harapnya selepas ni cikgu2 berkenaan bijak mengatur masa mereka. Jadi taklah murid2 tertinggal kelas dan pada masa yang sama masih dapat menyertai aktiviti lain yang mereka suka. (^_^)
Tarian Jamilah tu apa? Korang google sendirilah ye ...




Comments

  1. bijak buat keputusan...dah matang dah nie.

    ReplyDelete
  2. Shumi dah besar. Nmpk bijak dia buat keputusan. Tarian jamilah pun ada. Ingat nama org je ^^

    ReplyDelete
  3. Saya baru nak tanya " apa itu Tarian Jamilah"....hahaha

    Ok...tq berkongsi pendapat suami awak pasal latihan tu..

    ReplyDelete
  4. oh...baru nak tanya tarian jamilah tu apa :p

    ReplyDelete
  5. shumi anak yang baik... Dah tahu mana yg bagus utk masa depan dirinya :)

    ReplyDelete
  6. Bagus Shumi nampak kematangan disitu....Matang macam mama sangatlah ni yeh hihi....
    Yelah dia pun serba salah jadinya sebab tak dapat siapkan home work.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang