Skip to main content

Shumi dan aktiviti sekolah

Assalamualaikum

Hari sabtu tu kami sekeluarga pergi ke Hari Keluarga Guru dan Ibubapa yang di adakan di sekolah Shumi dan Shamzi.
Shamzi sejak hari khamis tu beria2 ingatkan aku supaya jangan lupa pergi ke Hari Keluarga tu. 
Katanya dia nak membeli belah di gerai2 yang dibuka pada hari tu. 
Membeli belahlah sangat. Padahal beli kudapan2 saja pun. Budak2 kan suka bila melihat banyak gerai makanan yang menjual jagung dalam cup, burger, keropok2 ...


Kalau diikutkan Shumi ada mengikut persembahan Tarian Jamilah hari keluarga tu. Tapi last minute dia tarik diri pula. 
Aku memang tahu Shumi ada mengikut latihan tarian ni. Mula2 dia bagitahu tu aku ada tanya juga kenapa tetiba ikut tarian pula, katanya dia suka. Aku ok jak asalkan tak menganggu pelajaran. 

Tapi bila hari tu dia mengadu, dia tidak tahu macam mana nak buat kerja rumahnya, Babanya hairan. Tanya kenapa tak tahu, Shumi kata dia tidak masuk ke kelas sebab terpaksa berlatih tarian persembahan tu. Hubby yang memang garang dan tegas mulalah berceramah. 
Aku kesian juga dengan Shumi, aku takut nanti jadi ibu bapa yang terlalu mengongkong pula.
Hubby tak suruh Shumi stop terus dari latihan tarian tu tapi dia biarkan Shumi buat keputusan sendiri. 
Itupun setelah Hubby jelaskan baik buruk bila mengikut aktiviti yang terpaksa mengambil waktu di kelas. 

Esoknya tu semasa ambil Shumi dan Shamzi balik dari sekolah, Shumi bagitahu yang dia dah tarik diri dari persembahan tarian tu. 
Aku terkejut juga tapi tanya Shumi, dia rasa sedihkan bila tak dapat ikut persembahan tu. Shumi geleng kepala, dia hanya jawab dia tidak mau tertinggal pelajaran. 

Aku lega sedikit sebab Shumi suda bijak membuat keputusan. Tapi dalam pada masa yang sama bagitahu dia, yang aku dan Babanya tidak menghalang kalau dia mengikut mana2 aktiviti sekolah yang dia suka. Yang penting dia tahu yang aktiviti itu tidak menganggu pembelajarannya.


Note : ada bertanya juga dengan Hubby yang juga merupakan seorang cikgu, kenapa aktiviti2 yang perlu latihan diadakan semasa waktu belajar, kenapa tidak dibuat pada waktu petang atau selepas kelas. Jawapan Hubby, sebenarnya semua aktiviti lain tidak boleh dibuat semasa waktu pembelajaran. Dia sendiri hairan kenapa cikgu Shumi buat latihan semasa kelas sedang berjalan. emmm mungkin dorang kesuntukan masa agaknya kata Hubby. Harapnya selepas ni cikgu2 berkenaan bijak mengatur masa mereka. Jadi taklah murid2 tertinggal kelas dan pada masa yang sama masih dapat menyertai aktiviti lain yang mereka suka. (^_^)
Tarian Jamilah tu apa? Korang google sendirilah ye ...




Comments

  1. bijak buat keputusan...dah matang dah nie.

    ReplyDelete
  2. Shumi dah besar. Nmpk bijak dia buat keputusan. Tarian jamilah pun ada. Ingat nama org je ^^

    ReplyDelete
  3. Saya baru nak tanya " apa itu Tarian Jamilah"....hahaha

    Ok...tq berkongsi pendapat suami awak pasal latihan tu..

    ReplyDelete
  4. oh...baru nak tanya tarian jamilah tu apa :p

    ReplyDelete
  5. shumi anak yang baik... Dah tahu mana yg bagus utk masa depan dirinya :)

    ReplyDelete
  6. Bagus Shumi nampak kematangan disitu....Matang macam mama sangatlah ni yeh hihi....
    Yelah dia pun serba salah jadinya sebab tak dapat siapkan home work.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a