Skip to main content

Dilema ibu bapa bila berkursus

Assalamualaikum

Ok dapat memo semalam, kena pegi training 2 hari hujung bulan ni di KL. Emmm cam mana anak2 aku nanti, boleh ke Hubby jaga. Sapa nak cuci baju sekolah dorang, iron baju lagi, masak lagi. 
Ni lah dilema ibu ibu yang berkerjaya. Ceh berkerjaya gitu. 

Korang yang kerja tu memang pernah hadapi situasi ni kan. Kadang-kadang kalau emergency tu bolehlah minta request dari boss takmo pegi training tu tapi kalau setiap kali tolak, habislah appraisal kita. Tak merasa naik gaji lah nampaknya. 

Aku setakat ni bila dihantar kursus atau training kat luar Sabah, jarang juga timbul masalah sebab Hubby boleh berdikari ( berdikari walaupun tidak sepenuhnya). 
Setakat jaga 3 orang anak tu apa masalahnya. Katanya ...
Boleh katanya dia jaga TAPI DENGAN SYARAT .. 
Sediakan baju sekolah yang siap di iron. Kalau misalnya aku kursus 2 hari, maka 2 harilah juga aku sediakan baju untuk anak2.
Sediakan baju kerja dia yang sudah beriron. (Hubby memang fail bab2 iron baju ni)
Sediakan baju Damia untuk ke taska dan juga rumah. Shumi dan Shamzi dah pandai cari baju rumah, Damia masih kena bantu lagi.
korang faham2lah bila bapa-bapa yang pakaikan  baju untuk anak perempuan, abis compang camping jadinya. Baju lain seluar lain. Kaler baju macam fesyen blocking. Berwarna warni sebab baju dan seluar tak match. Hehe
Bab makan, tak perlu risau kata Hubby ada chef di import dari India. Duduk dan order jak. :P

Tapi itu jika jangka masa kursus aku pendek jak setakat 1 atau 2 hari sahaja. Kalau lebih dari tu, makanya Hubby terpaksa berdikari sepenuhnya. 
Pernah dulu masa Shumi baru lahir, aku training sebulan di KL. Kami terpaksa minta bantuan mak di kampung.
emmm ginilah kalau dah namanya jadi pekerja dan juga ibu bapa. 

Hubby tak pernah kursus? Pernah. Sapa cakap tak pernah. Tapi setakat ni kursus Hubby dalam daerah juga so boleh balik ke rumah walaupun Hubby disediakan tempat penginapan semasa berkursus. Hubby risau tinggalkan aku dan anak2 di rumah sendiri. Kursus luar daerah ?? Pernah tapi selalunya last minute memang Hubby dapat replacement. Nasib baik majikan Hubby memahami situasi kami. 

Kalau dua2 berkursus serentak ?? Setakat ni belum pernah tapi tak tahu akan datang kan. Tak terpikir apa yang akan dibuat bila kedua2nya berkursus serentak. Nak hantar balik kampung, sekolah macam mana. Bawa mak dari kampung jaga dorang, sapa yang hantar pegi sekolah pula ... emmm dilema dilema ...





Comments

  1. dilema juga kalau kena situasi macam ni kan mia..mau pigi berkursus pun jadi nda senang hati..huhu

    ReplyDelete
  2. Mmg dilema sungguh...kalo lama mmg terpaksa hantar anak2 balik kg.

    ReplyDelete
  3. susah jugak tu kan mia...harap nanti ada jalan penyelesaiannya

    ReplyDelete
  4. Memanglah Mia....pening jugak tu kalau dedua kursus serentak....
    Betul.....lelaki ni bab bab baju ni memang janji pakai baju jer, match ke tidak belakang kira...

    ReplyDelete
  5. moga dipermudahkan.. in shaa Allah.. :)

    ReplyDelete
  6. Bila berkhusus memang macam ni. Hati boleh jadi gundah gulana.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang