Skip to main content

Dilema ibu bapa bila berkursus

Assalamualaikum

Ok dapat memo semalam, kena pegi training 2 hari hujung bulan ni di KL. Emmm cam mana anak2 aku nanti, boleh ke Hubby jaga. Sapa nak cuci baju sekolah dorang, iron baju lagi, masak lagi. 
Ni lah dilema ibu ibu yang berkerjaya. Ceh berkerjaya gitu. 

Korang yang kerja tu memang pernah hadapi situasi ni kan. Kadang-kadang kalau emergency tu bolehlah minta request dari boss takmo pegi training tu tapi kalau setiap kali tolak, habislah appraisal kita. Tak merasa naik gaji lah nampaknya. 

Aku setakat ni bila dihantar kursus atau training kat luar Sabah, jarang juga timbul masalah sebab Hubby boleh berdikari ( berdikari walaupun tidak sepenuhnya). 
Setakat jaga 3 orang anak tu apa masalahnya. Katanya ...
Boleh katanya dia jaga TAPI DENGAN SYARAT .. 
Sediakan baju sekolah yang siap di iron. Kalau misalnya aku kursus 2 hari, maka 2 harilah juga aku sediakan baju untuk anak2.
Sediakan baju kerja dia yang sudah beriron. (Hubby memang fail bab2 iron baju ni)
Sediakan baju Damia untuk ke taska dan juga rumah. Shumi dan Shamzi dah pandai cari baju rumah, Damia masih kena bantu lagi.
korang faham2lah bila bapa-bapa yang pakaikan  baju untuk anak perempuan, abis compang camping jadinya. Baju lain seluar lain. Kaler baju macam fesyen blocking. Berwarna warni sebab baju dan seluar tak match. Hehe
Bab makan, tak perlu risau kata Hubby ada chef di import dari India. Duduk dan order jak. :P

Tapi itu jika jangka masa kursus aku pendek jak setakat 1 atau 2 hari sahaja. Kalau lebih dari tu, makanya Hubby terpaksa berdikari sepenuhnya. 
Pernah dulu masa Shumi baru lahir, aku training sebulan di KL. Kami terpaksa minta bantuan mak di kampung.
emmm ginilah kalau dah namanya jadi pekerja dan juga ibu bapa. 

Hubby tak pernah kursus? Pernah. Sapa cakap tak pernah. Tapi setakat ni kursus Hubby dalam daerah juga so boleh balik ke rumah walaupun Hubby disediakan tempat penginapan semasa berkursus. Hubby risau tinggalkan aku dan anak2 di rumah sendiri. Kursus luar daerah ?? Pernah tapi selalunya last minute memang Hubby dapat replacement. Nasib baik majikan Hubby memahami situasi kami. 

Kalau dua2 berkursus serentak ?? Setakat ni belum pernah tapi tak tahu akan datang kan. Tak terpikir apa yang akan dibuat bila kedua2nya berkursus serentak. Nak hantar balik kampung, sekolah macam mana. Bawa mak dari kampung jaga dorang, sapa yang hantar pegi sekolah pula ... emmm dilema dilema ...





Comments

  1. dilema juga kalau kena situasi macam ni kan mia..mau pigi berkursus pun jadi nda senang hati..huhu

    ReplyDelete
  2. Mmg dilema sungguh...kalo lama mmg terpaksa hantar anak2 balik kg.

    ReplyDelete
  3. susah jugak tu kan mia...harap nanti ada jalan penyelesaiannya

    ReplyDelete
  4. Memanglah Mia....pening jugak tu kalau dedua kursus serentak....
    Betul.....lelaki ni bab bab baju ni memang janji pakai baju jer, match ke tidak belakang kira...

    ReplyDelete
  5. moga dipermudahkan.. in shaa Allah.. :)

    ReplyDelete
  6. Bila berkhusus memang macam ni. Hati boleh jadi gundah gulana.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a