Skip to main content

Mak-Mak memang suka cakap ni

Assalamualaikum

Sumber : Facebook

Kan ... mengaku cepat. Korang yang bergelar mak2 tu memang suka cakap ni. :)
Aku ... bukan kesemua di atas tapi ada sesetengahnya aku selalu sangat cakap kat anak aku. 
No 3, 4 dan 8 ... hehe 

Hampir setiap hari cakap benda yang sama. Damia ... kasi kemas ni balik, sekarang. Anak dara aku ni kalau menyepah mainan nombor 1. Disuruh kemas bukan main liat. Geram tau. Uminyalah hari2 kemas balik barang mainannya tu.

Shumi dan Shamzi pula tak sah kalau tak bergaduh. Budak lelaki kan. Ego tu kuat sangat. Masing2 takmo mengaku salah. Shumi salahkan Shamzi, Shamzi salahkan Shumi ... stress ko, Umi nda peduli sapa yang kasi mula ... sekarang dua2 diam! (Baca dalam nada high pitch).

Tapi selalu pun dorang tak berapa gerun dengan uminya ni. Marah2 manja. Camna nak takut. Ok dorang tak berhenti gaduh juga ... bah ... nda pandai diam kamu aaa ... tunggu Baba ko balik rumah nanti ... siap kamu.

No 2 pun selalu juga cakap. Firasat mak2 ni kan selalunya betul. Shumi jaga2 tu ko punya minuman ... jangan sampai tumpah.
Shumi sambil lewa dengar.
Shumi, satu kali lagi Umi kestau ko .. jaga tu minuman ko.
Selepas 2 minit ... TUMPAH! Nah kan ... suda Umi bilang tadi .... ko tengok betulkan. Tumpah kan. 

Tapi anak2 kena ingat (termasuk en.suami), bebel mak itu tandanya sayang :D




Comments

  1. hehehe..saya selalu cakap yang no 2..
    "haaaaa kang mami dah kata bawak elok2..dah tumpahhhh"
    *mak singa*

    ReplyDelete
  2. hihihi...semua di atas..hahaha
    Singgah pagi...

    ReplyDelete
  3. Hahaha...byk gak ayat2 tu yang selalu aku sebut ☺

    ReplyDelete
  4. Biasalah anak-anak .. :)

    www.hasrulhassan.com

    ReplyDelete
  5. Biasanya yg no 4 yg saya selalu cakap

    ReplyDelete
  6. betul tu...bila dah jadi mak ni,memang selalu jugak pakai ayat ni

    ReplyDelete
  7. Bukan lelaki jer yg suka gaduh Mia, pompuan pun sama jer....pening mak tau. Kalau kita baking sorang, yg sorang jeles. Sudahnya okje mls nak masuk campur biar mereka yg settle sendiri...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc