Skip to main content

Suami ku beli kerepek!

Assalamualaikum

Jadi ? Kenapalah bah kono ?? (baca dalam slang Sabah). Laki beli kerepek pun mo dikasi tahu semua orang ... huhu

Sentap sendiri ni ... hehe. Bukan apa saja jak nak ambik sikit aura tajuk2 drama yang popular sekarang ni. Semua pun nak guna 'suami' dan 'isteri'. 
Ok apa tajuk 'suamiku beli kerepek'. Memang betul suamiku beli kerepek. 2 balang besar lagi. 


Besar kan ? ... hubby aku ni kan ada satu hobi dia yang aku tak berapa gemar tapi suka. A'a camna pula tu. Tak suka tapi suka.

Dia rajin membeli barang2 atau makanan dari rakan2 sekerjanya. Hubby kan seorang cikgu, korang faham2lah bila dah kumpul ramai2 di bilik guru tu, kawan2 sekerja yang terutama cikgu pompuan akan promotelah barang2 yang dorang jual. Ada yang jual tupperware, kek2, kerepek2, kuih muih, minyak wangi pun ada ...

Dorang kalau promote kat hubby aku, memang untunglah sebab hubby kan suka membeli belah benda2 camtu. 
Nak cakap hubby ni cepat 'terpujuk' apabila dorang promote barang jualan mereka, ya juga. Sebab tu lah aku tak berapa gemar. Kadang2 membazir.
Tapi kan hampir semua barang dan makanan yang dia beli aku suka juga :)

Hubby pernah beli satu set bekas tupperware harga seratus lebih. Bininya ni tak pernah pun minat benda2 camtu. Aku tanya napa beli? Membazir jak. Hubby cakap dia belikan untuk aku. Ok ... aku diam hehe
Lama juga tupperware tu dalam almari tak diguna tapi semenjak dua menjak ni, aku guna dah sebab aku rajin bawa bekal dari rumah. Tak sia2 tupperware hubby.

Kalau makanan, jangan cakaplah ... hubby dah berapa kali beli rempeyek setin besar, beli cheese tart, kerepek cam dalam gambar tu, serunding ... kuah kacang segera yang tinggal ko bubuh air tu. 
Semua tak berapa perlu sebenarnya tapi aku suka hehe
Ada satu hari tu, salah satu murid hubby ni bawa kek pisang untuk dijual di sekolah. Pelajar miskin kata hubby. 
Hubby boleh beli semua kek pisang yang dijualnya. Dengan bekas kuih sekali dibawa balik ke rumah. 
Aku terkejut juga, hubby cakap kesian kat murid tu... abislah sapa nak makan banyak2 tu, nak bagi jiran, jiran jarang ada di rumah ... mak bapa pula jauh di kampung, keluarga mentua selalu tak ada di rumah ... bagi rakan di office, hujung minggu pula. 
Last2 ... kenyang makan kek pisanglah kami anak beranak hujung minggu tu.

Memang kadang2 tu aku tegur juga hubby, jangan beli kalau tak berapa diperlukan. Takut membazir. Makanan aku boleh terima tapi kalau benda lain takut terbiar gitu saja tak digunakan. 
Sebab tu kalau kitaorang jalan2 tetiba ada salesman datang promote barang aku terus cakap tak mo ... terima kasih :P









Comments

  1. Betul mia kalo mknn boleh diterima lg kalo brg2 lain takut membazir sbb x guna je nnt...

    ReplyDelete
  2. kalu aku jiran kau, hari aku kenyang beb... aku jirang yang hari2 ade je dirumah. hahahaha

    ReplyDelete
  3. tapi beli kepek banyak2 best kak, buat kudapan sambil tengok movie/tv :p

    ReplyDelete
  4. suami saya pun mcm tu..ada je benda mengunyah bawak balik dr kilang.sukalah saya..sebaik la die tak pernah beli barang2 lain huhu..

    ReplyDelete
  5. Memang layan klo makan kepek nih.

    ReplyDelete
  6. sedap betul ni makan kerepek kan mia..nda sedar tu habis sebalang..hehe

    ReplyDelete
  7. nyam nyam nyam hehe renyah dan mantap keripik nya mba :)

    ReplyDelete
  8. Ohhh.....pemurah namanya hubby awak tu Mia. Pak Jilap pulak susah nak beli benda benda gini. Yg rajinnya Okje. Nasiblah dah tak kerja hihi....kalau tidak habis diborongnya.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc