Skip to main content

Rasa lebih bersyukur

Assalamualaikum


Aku kadang-kadang tu, kalau dah sangat penat memang akan membebel sorang2. Nak cakap merungut tu ia juga, manusia biasa kan ... ada masanya terbuat juga walaupun banyak kali katakan pada diri, bersyukur dan ikhlas apa saja yang sedang kita lakukan. 
Tapi bila penat, sabar dan keikhlasan terus hilang entah kemana ... huhu korang pernah juga kan macam ni ?

Tapi semalam, selepas aku menonton Majalah 3 episod Caliph Busker, aku rasa lebih bersyukur. 
Caliph Busker, pemuzik jalanan yang kesemuanya kurang upaya dari segi penglihatan. Dikenalkan kepada rakyat Malaysia oleh kumpulan adik beradik KRU, setelah mereka menjemput Caliph Busker sebagai penyanyi jemputan di Juara Lagu baru2 ni. 

Aku tidak juga mengikut perkembangan hiburan tetapi bila melihat persembahan Caliph Busker ni, rasa nak menitis air mata. Ada sesuatu di sebalik nyanyian mereka. 
Menceritakan kehidupan seharian mereka di Majalah 3, bagaimana dorang pergi ke perkarangan Sogo dan balik ke rumah ....
Kata mereka, mereka memang sudah menghafal jalan hendak ke sana. Tidak risau sebab kadang2 ada orang yang prihatin juga memimpin mereka.
Tapi kadang2 tu boleh juga terjatuh dalam lubang jika ada pembinaan dibuat di laluan yang biasa mereka ikut.
Semasa penggambaran tu, ternampak juga penyanyi Caliph Busker sikit terjatuh kerana terlanggar tembok jalan tu.

Yang aku tersentuh bila mana salah seorang ahli kumpulan ni menjemput sendiri anak2 kecilnya dari taska. 
Beliau seorang diri berjalan kaki kemudian menaiki monorail untuk sampai ke taska anak2nya. Dengan hanya perpandukan tongkat dan menghafal jalan. Beliau katanya hanya boleh nampak sedikit cahaya. Bayangkan anak2 beliau masih kecil, lingkungan 4-5 tahun, ditemani bapa mereka yang tidak dapat melihat balik sendiri ke rumah.

Rasa sebak aku melihatnya. Yang kita dilahirkan sempurna, cukup segalanya. Menjemput anak pun dengan kenderaan sendiri dan kita dapat melihat wajah anak-anak kita yang comel. Tetapi masih juga ada rungutan. 
Tiba-tiba rasa bersalah sendiri, masih mahu merungut dengan apa yang ada dibandingkan dengan mereka yang serba serbi kekurangan ..... rasa lebih bersyukur dengan apa yang dikurniakan olehNya. 


Sumber : www.liriklagumuzika.com




Comments

  1. tulah kan...walaupun hidup dengan kekurangan, mereka bersyukur dan tabah.kita ni jalan jam sikit pun dah merungut

    ReplyDelete
  2. tak terlepas semalam tengok tentang mereka..bayangkan mereka boleh hidup di bandar yang penuh dengan pancaroba...mereka tidak memerlukan simpati orang untuk meneruskan kehidupan kan mia..sungguh rasa bersyukur kerana diberikan kehidupan seperti sekarang ni

    ReplyDelete
  3. Betul mia. Bila tgk kekurangan org lain mengajar kita erti bersyukur. Smg murah rezeki kumpulan caliph buskers.

    ReplyDelete
  4. ALaaaa...tak tengok smalam. Blh lupa plak. AKu pon mcm tu jugak. Kekadang hilang pertimbangan bila dah rasa penat sangat.

    ReplyDelete
  5. Betul tu mia. Manusia ni ssh sgt nak berayukur. Akk pun sama. Bila penat tu anak anak yg jd mangsa. Lepas ni nak berubah sedikit demi sedikit.

    ReplyDelete
  6. Melihat org yg begitu membuka mata hati kita sebenarnya betapa beruntungnya kita jika mahu dibandingkan dgn mereka ini. Golongan begini biasa jiwa mereka kental. Berjuang utk hidup.

    ReplyDelete
  7. Perasan jugak Majalah 3 pasal Caliph Busker tu tp tgk menyambil, tak fokus tu yg tak perasan cite depa ambik anak.....
    Yelahkan...bersyukurlah kita yg jauh lebih sempurna dpd depa tu..... astaghfirullahal azim...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa