Skip to main content

Rasa lebih bersyukur

Assalamualaikum


Aku kadang-kadang tu, kalau dah sangat penat memang akan membebel sorang2. Nak cakap merungut tu ia juga, manusia biasa kan ... ada masanya terbuat juga walaupun banyak kali katakan pada diri, bersyukur dan ikhlas apa saja yang sedang kita lakukan. 
Tapi bila penat, sabar dan keikhlasan terus hilang entah kemana ... huhu korang pernah juga kan macam ni ?

Tapi semalam, selepas aku menonton Majalah 3 episod Caliph Busker, aku rasa lebih bersyukur. 
Caliph Busker, pemuzik jalanan yang kesemuanya kurang upaya dari segi penglihatan. Dikenalkan kepada rakyat Malaysia oleh kumpulan adik beradik KRU, setelah mereka menjemput Caliph Busker sebagai penyanyi jemputan di Juara Lagu baru2 ni. 

Aku tidak juga mengikut perkembangan hiburan tetapi bila melihat persembahan Caliph Busker ni, rasa nak menitis air mata. Ada sesuatu di sebalik nyanyian mereka. 
Menceritakan kehidupan seharian mereka di Majalah 3, bagaimana dorang pergi ke perkarangan Sogo dan balik ke rumah ....
Kata mereka, mereka memang sudah menghafal jalan hendak ke sana. Tidak risau sebab kadang2 ada orang yang prihatin juga memimpin mereka.
Tapi kadang2 tu boleh juga terjatuh dalam lubang jika ada pembinaan dibuat di laluan yang biasa mereka ikut.
Semasa penggambaran tu, ternampak juga penyanyi Caliph Busker sikit terjatuh kerana terlanggar tembok jalan tu.

Yang aku tersentuh bila mana salah seorang ahli kumpulan ni menjemput sendiri anak2 kecilnya dari taska. 
Beliau seorang diri berjalan kaki kemudian menaiki monorail untuk sampai ke taska anak2nya. Dengan hanya perpandukan tongkat dan menghafal jalan. Beliau katanya hanya boleh nampak sedikit cahaya. Bayangkan anak2 beliau masih kecil, lingkungan 4-5 tahun, ditemani bapa mereka yang tidak dapat melihat balik sendiri ke rumah.

Rasa sebak aku melihatnya. Yang kita dilahirkan sempurna, cukup segalanya. Menjemput anak pun dengan kenderaan sendiri dan kita dapat melihat wajah anak-anak kita yang comel. Tetapi masih juga ada rungutan. 
Tiba-tiba rasa bersalah sendiri, masih mahu merungut dengan apa yang ada dibandingkan dengan mereka yang serba serbi kekurangan ..... rasa lebih bersyukur dengan apa yang dikurniakan olehNya. 


Sumber : www.liriklagumuzika.com




Comments

  1. tulah kan...walaupun hidup dengan kekurangan, mereka bersyukur dan tabah.kita ni jalan jam sikit pun dah merungut

    ReplyDelete
  2. tak terlepas semalam tengok tentang mereka..bayangkan mereka boleh hidup di bandar yang penuh dengan pancaroba...mereka tidak memerlukan simpati orang untuk meneruskan kehidupan kan mia..sungguh rasa bersyukur kerana diberikan kehidupan seperti sekarang ni

    ReplyDelete
  3. Betul mia. Bila tgk kekurangan org lain mengajar kita erti bersyukur. Smg murah rezeki kumpulan caliph buskers.

    ReplyDelete
  4. ALaaaa...tak tengok smalam. Blh lupa plak. AKu pon mcm tu jugak. Kekadang hilang pertimbangan bila dah rasa penat sangat.

    ReplyDelete
  5. Betul tu mia. Manusia ni ssh sgt nak berayukur. Akk pun sama. Bila penat tu anak anak yg jd mangsa. Lepas ni nak berubah sedikit demi sedikit.

    ReplyDelete
  6. Melihat org yg begitu membuka mata hati kita sebenarnya betapa beruntungnya kita jika mahu dibandingkan dgn mereka ini. Golongan begini biasa jiwa mereka kental. Berjuang utk hidup.

    ReplyDelete
  7. Perasan jugak Majalah 3 pasal Caliph Busker tu tp tgk menyambil, tak fokus tu yg tak perasan cite depa ambik anak.....
    Yelahkan...bersyukurlah kita yg jauh lebih sempurna dpd depa tu..... astaghfirullahal azim...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang