Skip to main content

Kiram's Village 2014

Assalamualaikum

Sebelum tu diharap entri ni tidak membosankan korang hehe ... apa boleh buat kan, korang bertabahlah membaca post ni, almaklumlah lokasi kegemaran Puan punya blog ... :D


Hari rabu minggu lalu, aku sefamili pergi ke Kundasang. Merelakskan diri sekejap dari kerja-kerja di opis, lagipun nak bawa anak-anak yang sedang bercuti sekolah berjalan-jalan membuka minda.
Anak-anak tak jemu ke, balik-balik Umi bawa ke sini ?? mesti korang nak tanya soalan ni kan ... Jawapannya tidak. Bila aku bagitahu yang kami nak ke Kundasang, lompat bintang Shumi Shamzi dan Damia. Lega tempat ni jadi kegemaran dorang juga.

Kami stay dua hari di Kundasang. Hari pertama, rabu tu sebenarnya kitaorang stay di Celyn Resort Kundasang tapi entri belum post lagi sebab tak sempat nak edit gambar lagi. 
So yang ni gambar dah siap, aku postkan dulu ye.

Stay di Kiram's Village pada hari kedua. Ni kali yang kedua kami stay di sini | kundasang-kirams-village | tapi tinggal di cabin yang berlainan. 

Laluan masuk ke kawasan Kiram's Village.


Masuk ke kawasan Kiram's Village ni, yang paling penting Jangan Buang Sampah merata-rata.


Cabin-cabin dalam Kiram's Village ni di kelilingi oleh pelbagai jenis pokok bunga yang cantik. Tenang jer bila korang tengok pemandangannya.



18'C .... ni suhu waktu pagi ... Malamnya suhu jatuh ke 8'C ... tersangatlah sejuk ... air con 24'C pun aku menggigil, ni kan di bawah 10'C ...



Jadi bila suhu dah sejuk macam tu, minum teh tarik panas sambil menikmati pemandangan kebun bunga ala ala obersi tersangatlah nikmatnya ...


Okeh ... jom kita tinjau-tinjau cabin-cabin yang ada di dalam kawasan Kiram's Village ni ...


Papan tanda petunjuk arah cabin ... cabin di Kiram's Village ni namanya menggunakan sayur-mayur dan buah-buahan yang banyak terdapat di Kundasang ni. Ada 11 cabin kesemuanya plus 1 (baru dibina dan dinamakan sebagai Pineapple Cabin).


CARROT CABIN | Muat untuk 7 - 12 orang. Ada 3 buah bilik di dalamnya. Harga RM260.00 (hari2 biasa), RM310.00 (hujung minggu) & RM360.00 (Cuti Umum dan Cuti Sekolah).


ASPARAGUS CABIN | Muat untuk 10 - 18 orang. 4 buah bilik di dalamnya. Harga RM350.00 (hari2 biasa), RM450.00 (hujung minggu) & RM550.00 (Cuti Umum dan Cuti Sekolah).


MUSHROOM & POTATO ROOM | Cabin kaler coklat. Sebelah kiri Mushroom dan Potato sebelah kanan. Hari tu kami sekeluarga stay di Potato Room. Disarankan untuk 2 - 4 orang. Harga sebilik, RM80.00 (hari2 biasa), RM90.00 (hujung minggu) & RM110.00 (Cuti Umum dan Cuti Sekolah). PINEAPPLE ROOM | Cabin yang kaler putih.Yang ni baru sahaja dibina. Dalam website rasmi Kiram's Village pun belum ada lagi detail dan harganya. 


BROCCOLI CABIN | Yang ni sesuai untuk pasangan je ye. Muat untuk 2 orang sahaja. So yang sedang nak berhoneymoon tu, tempat ni rasanya ok hehe. Harga RM100.00 (hari2 biasa), RM120.00 (hujung minggu) & RM150.00 (Cuti Umum dan Cuti Sekolah).


CABBAGE CABIN | Cabin kaler putih, muat untuk 4-6 orang. Harga RM210.00 (hari2 biasa), RM260.00 (hujung minggu) & RM290.00 (Cuti Umum dan Cuti Sekolah). 
CHILLI & ONION ROOM | Cabin kaler coklat bumbung cerah. Chilli sebelah kiri, Onion sebelah kanan. Pertama kali ke Kiram's Village dulu kami stay di Chilli room ni. Maksimum 4 orang. Harga RM80.00 (hari2 biasa), RM90.00 (hujung minggu) & RM110.00 (Cuti Umum dan Cuti Sekolah). CELERY & TOMATO CABIN | Cabin di hujung tu, kaler coklat bumbung maroon. Maksimum 6 orang. Celery Cabin ada 2 bilik, manakala Tomato Cabin ada 1 bilik. Harga RM210.00 (hari2 biasa), RM260.00 (hujung minggu) & RM290.00 (Cuti Umum dan Cuti Sekolah).


Strawberry
STRAWBERRY CABIN | Tak sempat snap itu hari, yang ni pinjam dari website rasmi Kiram's Village. Maksimum untuk 12 orang. Ada 3 buah bilik di dalamnya. Harga RM260.00 (hari2 biasa), RM310.00 (hujung minggu) & RM360.00 (Cuti Umum dan Cuti Sekolah).



Ponsikou ! Selamat tinggal Kiram's Village. Nanti kitaorang datang lagi ... hehe


Untuk tempahan korang boleh je Call/Msg/Whatapps no ni 016 695 0057
 
 

Comments

  1. Wah..bestnya..nilah tempat wana mo betul pigi.thn lpas mo cek in sna tapi full suda..insyaallah next time misti sampai..^_^

    ReplyDelete
  2. Huhu..mmg tringin sgt nk g kundasang..

    ReplyDelete
  3. Menarik!!! Jadi tourist guide i and Ash please? Bila kami ke sana nanti... ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  4. Tempatnya cantik dan nama kabinnya unik. Suka sgt kalo dpt jln2 ke sana satu hari nanti.

    ReplyDelete
  5. perghhhh..menarik sgt2 ni..ntah bila la kami nak ke sana agaknya..planning for next year..insyaallah..

    ReplyDelete
  6. kalau bawak mak akak pi tempat ni mesti dia suka sebab banyak bunga..hehehe

    ReplyDelete
  7. wahhhh terima kasih bnyk atas entry ni!!

    ReplyDelete
  8. comelnya cabin dia nama buah-buahan dan sayur.hehehe

    ReplyDelete
  9. Nampak buruk le pulak cabin honeymoon tu yek Mia....
    Oklah nanti kalau nak gi Sabah bolehlah contact no tu....tp entah bilalah agaknya...

    ReplyDelete
  10. PERHHH ENTRY 2014 lagi... unni xpernah smpai sini lagi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a