Skip to main content

Rehat sekejap

Assalamualaikum

Tak muncul semalam, muncul lagi hari ni. 
Baca berita, cerita-cerita yang dikongsikan di Facebook membuatkan hati tersentuh, terkecil dan juga sedih. 

Aku selalunya hanya membaca, jarang sekali memberi komen ... tetapi kadangkala akan tekan butang like dan juga share. Share apabila kisah itu patut dikongsi bersama dan dijadikan pengajaran. 

Pelbagai 'kisah' yang aku terbaca ... daripada kisah suami yang curang sebab isteri tak jaga kecantikkan dan diri untuk si suami ... faham, si isteri patut jaga penampilan dan diri untuk si suami, tetapi itu bukan alasan suami untuk melakukan dosa. huhu
Kisah si anak yang bawa keta pijot, cerita yang tersebar si anak menjadi seorang tanggang moden. Harap kisah tu tak benar, berpelajaran tinggi, tak kan tak tahu hormat ibu bapa kan. 

Tetiba motorsikal kapchai menjadi femes. Tak mo ulas panjang-panjang. No komen tapi yang pastinya terasa hati gitu. 

Dan yang paling sedih, kisah anak kecil 3 tahun yang tidak berdosa itu. Manusia apa yang sanggup 'merampas' nyawa anak kecil hanya kerana kanak-kanak itu berbuat bising ketika bermain!

Rasa sesak di dada bila baca semua kisah dan berita tu. Adakalanya malas aku nak ambik tahu perkara2 yang terjadi di sekeliling kita sekarang ni. Tapi bila tak ambik tahu, nanti seumpama katak di bawah tempurung pula ... huhu

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Tapi rasanya tak salah kita 'rehat' daripada semua tu kan. Ambik masa untuk tenangkan diri bersama keluarga tercinta. 


Sumber : Celyn Resort Official Website



Sumber : Kiram's Village Official Website


Dah tepek gambar, korang fahamlah kan. Memang akan rehatkan diri bersama suami dan anak-anak Umi tercinta.




Comments

  1. cantikkan kiram village tu mia..wana teringin betul ni mo pi sana..last year mo cek in sana tapi full sudah..sadey..selamat bercuti mia..:)

    ReplyDelete
  2. aarrghhh..best nya...cantiknya Celyn Resort tu...

    ReplyDelete
  3. Wah syoknya...mcm kat cameron highland..nmpk sejuk je kt situ. Happy holiday mia & family.

    ReplyDelete
  4. tu yang saya malas nak buka news, sebab berita yang mostly buat kita geleng kepala. have fun, selamat beristirehat :D

    ReplyDelete
  5. Cerita kat FB tu semua alasan jer tu Mia..... Eleh awak mmg nak berehat sambil bercuti cutiankannnnn haha....Happy holiday Mia,

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang